נשיא אוקראינה פורושנקו (צילום: רויטרס, חדשות)
פטרו פורושנקו, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

המתיחות בין רוסיה לאוקראינה נמשכת: נשיא אוקראינה קורא לנאט"ו ולגרמניה לשלוח ספינות לים השחור, בעקבות העימות בתחילת השבוע שבו השתלטה רוסיה על ספינות חיל הים האוקראיני ועצרה שלושה מלחים. בריאיון לעיתון הגרמני "בילד" האשים הבוקר (חמישי) הנשיא האוקראיני פטרו פורושנקו את פוטין במשבר: "אנחנו לא יכולים לקבל את התוקפנות של רוסיה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"פוטין מנסה לספח את ארצי, אל תאמינו לשקרים שלו", הוסיף בריאיון לעיתון הגרמני הנפוץ. בריאיון תקף פורושנקו את נשיא רוסיה פוטין ואמר: "בהתחלה זו הייתה קרים, אחר כך מזרח אוקראינה, את כל המדינה שלי, עכשיו הוא רוצה את הים".

פורושנקו, שהכריז על משטר צבאי באזור למשך 30 ימים, טען כי יש לעצור את פוטין שרוצה לחזור לימי "האימפריה הרוסית הגדולה", להגדרתו. "הוא רואה את עצמו כצאר, ולתפיסתו האימפריה לא יכולה לתפקד בלי אוקראינה. הוא משתמש בנו כקולוניה".

ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס, חדשות)
ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה|צילום: רויטרס, חדשות

"רוסיה מיתממת, דרושה תגובה חזקה"

לדבריו, על גרמניה ונאט"ו לסייע לאוקראינה ולערוב לביטחונה. פורושנקו קרא לגרמניה, הרוכשת הגדולה ביותר של גז ממוסקווה, לעצור את בניית צינור הגז התת-ימי שיספק את הגז ישירות לגרמניה וינתק את אוקראינה מהזרם.

נשיא אוקראינה האשים את רוסיה ב"היתממות" כפי שנהגה גם במהלך לסיפוח חצי האי קרים ב-2014, אז הכחישה שהציבה חיילים באזור. "אנחנו צריכים תגובה חזקה וברורה להתנהגות האגרסיבית של רוסיה", הוסיף. 

פוטין התייחס אתמול למתיחות עם אוקראינה והאשים את ההנהגה בקייב באחריות למשבר האחרון. במהלך כנס כלכלי במוסקבה פוטין הפנה אצבע מאשימה לעבר פורושנקו ביצירת "פרובוקציה" ימית בים השחור בתחילת השבוע, שנועדה לשפר את מצבו הפוליטי לקראת הבחירות לנשיאות בשנה הבאה.

זירת העימות (צילום: רויטרס, חדשות)
זירת העימות|צילום: רויטרס, חדשות

פוטין טען כי הכוחות האוקראינים חדרו למים הטריטוריאליים של רוסיה בים השחור ושאנשי משמר הגבול הרוסי רק ביצעו את תפקידם. "המים האלה תמיד היו שייכים לרוסיה", אמר פוטין, שהוסיף כי הספינות האוקראיניות לא ענו לקריאות הרוסיות ברשת קשר.

בתקרית שאירעה ביום ראשון רוסיה תפסה שלוש ספינות חיל הים של אוקראיניה ושבו את אנשי הצוות שלהן. אוקראינה מכחישה את הדברים וטוענת שכוחותיה הפליגו במים בינלאומיים בעת שהרוסים החרימו את כלי השיט.

הספינות שהוחרמו (צילום: רויטרס, חדשות)
הספינות האוקראיניות שהוחרמו|צילום: רויטרס, חדשות

פוטין האשים את הנשיא פורושנקו ביצירת משבר מדומה שיצדיק החלת משטר צבאי בחלקים המזרחיים של אוקראינה, הסמוכים לגבול עם רוסיה. "זו לא יותר מתקרית על הגבול", אמר פוטין.

לדבריו מדינות המערב מוכנות למחול "על הכשלים של הפוליטיקאים האוקראינים" רק משום שהן נכנעו לנרטיב האנטי-רוסי אותו מקדמת קייב. "ברור לחלוטין שהספינות האוקראיניות טעו".

האס 400 בסוריה (ארכיון) (צילום: RIA novosty, חדשות)
סוללת S-400 (ארכיון)|צילום: RIA novosty, חדשות

טילי S-400 יוצבו בחצי האי קרים

משרד ההגנה הרוסי הודיע מוקדם יותר כי בכוונתו להציב מערכות נוספות של טילי 400-S ליירוט מטוסים בחצי האי קרים שסופח לרוסיה באופן חד צדדי ב-2014. ההודעה מגיעה על רקע העימות בין שתי המדינות, שניצת מחדש לאחר שרוסיה השתלטה על כמה מכלי השיט של הצי האוקראיני בים השחור בשל טענה לחדירה לשטח טריטוריאלי של רוסיה.

_OBJ

לפי סוכנות הידיעות RIA, מערכות הטילים שהוצבו בקרים יהיו שמישות עד לסוף השנה הקרובה. הצבת המערכות מגיעה גם על רקע החוק הצבאי שהטילה אוקראינה ל-30 יום על חלקים נרחבים במדינה בשל העימות שהתפתח.

שלשום אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי הוא עשוי לבטל את הפגישה המתוכננת שלו עם נשיא רוסיה פוטין בשולי פסגת ה-G20 בארגנטינה בשל ההתפתחות באזור. "אולי לא יתקיים מפגש, אני לא אוהב את האגרסיביות הזאת", אמר טראמפ.