בעוד הקולות ברחבי ארה"ב עדיין נספרים, המפלגה הדמוקרטית השיגה היום (רביעי) רשמית את הרוב בבית הנבחרים ובכך שמה סוף למונופול של מפלגה הרפובליקנית על הקונגרס. כעת הדמוקרטים צפויים לעשות לנשיא דונלד טראמפ חיים קשים לאחר שהצליחו להכניס לבית המחוקקים דור צעיר יותר, נשי יותר ומגוון אתנית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בנאומי הניצחון שלהם התייחסו הנבחרים החדשים להישגים ההיסטוריים שנרשמו בבחירות האמצע, ובראשם שיא של כל הזמנים של נשים שיכהנו בקונגרס: בבית הנבחרים יישבו לפחות 95 נשים, לעומת השיא הקודם שעמד על 84. לסנאט נבחרו 12 מועמדות. בסך הכול יכהנו בשני בתי המחוקקים 107 נשים.
תוצאות הבחירות חשפו עוד שורה של הישגים היסטוריים בחסות המפלגה הדמוקרטית: אילהאן עומאר (מינסוטה) ורשידה טאליב (מישיגן) הפכו לנשים המוסלמיות הראשונות לכהן בבית הנבחרים; ג'ארד פוליס (קולורדו) נבחר להומו המוצהר הראשון בתפקיד מושל; אלכסנדריה אוקאסיו-קורטז (ניו יורק) בת ה-29 הפכה לאישה הצעירה ביותר שנבחרה לקונגרס.
"תודה רבה לכם, מחר יהיה יום חדש לאמריקה", אמרה ננסי פלוסי (קליפורניה), מנהיגת הדמוקרטים בבית הנבחרים, שצפויה לשוב לתפקיד יו"רית הבית אחרי שהפסידה אותו לפני שמונה שנים. לדבריה, הניצחון הדמוקרטי "יחזיר את האיזונים והבלמים החוקתיים ביחס לממשל טראמפ" ולסנאט, עליו הרפובליקנים הצליחו לשמור וככול הנראה אף להגדיל את כוחם.
"אדוני הנשיא, הנה אנחנו באים", אמרה דונה שלאלה (פלורידה) בת ה-77 בנאום הניצחון שלה אחרי שהביסה את מריה אלווירה סלזאר הרפובליקנית בהתמודדות על המושב של המחוז ה-27. "יש אנשים שרוצים לפלג אותנו. אסור לנו לתת לזה לקרות, כי זה מנוגד למהות האמריקנית".
אוקאסיו-קורטז, שמזוהה עם האגף הסוציאליסטי של המפלגה הדמוקרטית, אמרה אחרי הניצחון: "אין שום דבר מכובד בשמירה על סטטוס קוו שלא משרת את הצרכים של המעמד הפועל". אוקאסיו-קורטז גברה על מועמד רפובליקני אלמוני במחוז שמייצג חלק מהעיר ניו יורק.
הסנאטורים החדשים - תומכי טראמפ נלהבים
עם זאת היו מספר התמודדויות מפתח שבהן המפלגה הדמוקרטית לא הצליחה לספק את הסחורה. הסנאטורים ג'ו דונלי (אינדיאנה), היידי הייטקמפ (צפון דקוטה) וקלייר מקאסקיל (מיזורי) הובסו במדינות חשובות. שניים מהתקוות הגדולות של המפלגה הדמוקרטית, סטייסי אברמס (ג'ורג'יה) ואנדרו גילאם (פלורידה), התקשו להתמודד עם מתקפות גזעניות מהחמורות שנראו מאז שנות ה-60 ולא הצליחו לעשות היסטוריה בתור המושלים השחורים הראשונים במדינותיהם.
כוכב נוסף של המפלגה הדמוקרטית, בטו או'רורק (טקסס), הפסיד במרוץ נגד הסנאטור המכהן והמועמד לשעבר לנשיאות טד קרוז, זאת על אף הסכומים האדירים שהצליח לגייס והתמיכה המפליגה לה זכה בכל רחבי ארה"ב.
בסנאט המגמה הייתה הפוכה. המפלגה הרפובליקנית הצליחה לעגן את שליטה בבית העליון לאחר מערכת בחירות שהבליטה את השסעים ההולכים וגוברים בחברה האמריקנית. המגמות ההפוכות בין שני בתי הקונגרס הדגישו את התהום האידיאולוגית שפעורה בין הליברלים שמתגוררים בערים הגדולות ובפרברים, לעומת המעמד הפועל, ברובו לבן, שחי באזורים הכפריים ועבורו הנשיא טראמפ מהווה דמות אייקונית.
בחירות האמצע בדרך כלל נחשבות למשאל עם ביחס למפלגת השלטון, אך טראמפ שאף להפוך אותן למשאל על כהונתו. בעשרות העצרות שקיים בשבועות האחרונים טראמפ קרא לקהל שלו להצביע כאילו השם שלו מופיע על גבי הפתק בקלפי. ואכן, תוצאות הבחירות לסנאט הדגישו עד כמה המפלגה הרפובליקנית הפכה למפלגה של טראמפ, עם מתמודדים רבים שניצחו במרוצים שלהם לסנאט בין היתר בזכות התמיכה המפליגה שלו.
המחזור החדש של סנאטורים רפובליקנים מורכב בחלקו הגדול ממקורבים לטראמפ, ובהם מייק בראון (אינדיאנה), ג'וש האוולי (מיזורי) וקווין קריימר (צפון דקוטה), שהבליטו את האג'נדה של הנשיא במהלך הקמפיינים שלהם.