צילום: החדשות

ארגון הבריאות האמריקני, ה-FDA, פתח בשבוע שעבר בחקירה נגד החברה "ג'ול", המייצרת סיגריות אלקטרוניות, בסן פרנסיסקו. כך דווח היום (שלישי) על ידי הארגון. החקירה התמקדה בבדיקת שיטות השיווק והמכירות של החברה ובמסגרתה הוחרמו אלפי מסמכים. זאת לאחר שבחודש שעבר הארגון הודיע כי הוא שוקל להגביל את הטעמים של הסיגריה האלקטרונית הנמכרים בארה"ב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

מדובר בבדיקת פתע שמטרתה היא בירור שיטות השיווק והמכירות של החברה, לנוכח מה שמוגדר כיום כ"מגפה" של שימוש במכשיר בקרב בני נוער בארה"ב. בחודש אפריל הגיש ה-FDA לחברה בקשה להעברת חומרים הנוגעים להשפעת מוצרי הג'ול על צעירים. לפי הודעת הסוכנות, הגעת נציגיה ביום שישי האחרון למשרדי ג'ול נועדה "לאתר מסמכים נוספים הנוגעים בין היתר למכירות ולדרכי השיווק".

"אנו מחויבים למניעת שימוש בקרב קטינים, ונמצאים בשיח מתמיד עם ה-FDA, המחוקקים וארגוני בריאות ציבור כדי לוודא שזה לא מגיע לידיהם של צעירים", מסר מקווין ברנס מנכ"ל מעבדות ג'ול. "במפגש בשבוע שעבר קיימנו דיאלוג בונה ושקוף לגבי מדיניות השיווק המחמירה שלנו, נהלי אימות הגיל הקפדניים שאנחנו מכילים באתר והפרוטוקולים למניעת מכירה של מוצרינו לבני נוער".

ברנס הוסיף: "מאז אפריל, שחררנו ל-FDA מעל 50,000 דפי מסמכים התומכים בהצהרות שלנו ואנחנו מצפים להציג את התוכנית שבנינו למניעת גישה למוצרינו לבני נוער במסגרת הזמן שניתנה לנו על ידי ה- FDA. אנחנו רוצים להיות חלק מהפתרון למניעת שימוש בקרב קטינים, ומאמינים כי כדי להגיע לכך, התעשייה והרגולטור צריכים לעבוד יחד".

לפני כחודש פורסם כי שיווק של הסיגריה האלקטרונית ג'ול בישראל יוגבל, ולא יהיה ניתן להשיג בחנויות את הקפסולה הייחודית לסיגריה, בעלת רמת ניקוטין גבוהה של 5%. הצרכנים הבהירו שימשיכו לנסות ולהשיג את הקפסולות, וכך, עתיד אולי להתפתח שוק שחור סביב המוצר המזיק.

מיליונים בעולם התמכרו - העיצוב המושך ורמת הניקוטין הגבוהה גרמו בעיקר להתמכרות של בני נוער. זאת, מאחר שרמת הניקוטין הגבוהה שוות ערך לחפיסת סיגריות שלמה. לכן המכשיר נאסר לשימוש באיחוד האירופי, בשעה שבארצות הברית זינקו אחוזי המכירות של ג'ול ב-800% בשנה האחרונה. כך גם הודיע שר הבריאות, לתדהמת המכורים - שיגביל את שיווק הסיגריה בישראל.

במשרד הבריאות הבינו שחוץ מכך שהלקוחות המכורים כבר התנפלו על המלאי הקיים בחנויות, הם גם ימצאו את הדרכים להביא את המחסניות מחוץ לארץ ולייסד שוק שחור של ג'ול. בחברת ג'ול ניסו למנוע בכל דרך את כניסת האיסור לתוקף, וטענו כי הם המוצר שלהם מזיק פחות מסיגריות ושליצמן פועל רק כדי להגן על חברות הטבק. למרות הטיעונים הללו, הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות קבעו שג'ול "מהווה סכנה חמורה לבריאות הציבור".