בעולם פוליטי שנראה שכבר ראה הכול, ההתפטרות המפתיעה של ניקי היילי מתפקידה כשגרירת ארצות הברית באו"ם הצליחה להשאיר רבים בהלם. לפי דיווחים בארצות הברית, המהלך נסגר תוך זמן קצר מאוד ובאופן פרטי בין היילי לנשיא טראמפ - ללא מעורבות היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון ומזכיר המדינה מייק פומפיאו. בארה"ב כעת מתעסקים בסיבות שהביאו אותה לעזוב את תפקידה וביורשים פוטנציאליים, ביניהם שם אחד בלתי צפוי - איוונקה טראמפ.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
גורם אמריקני בכיר אמר לרשת CNN כי היילי הודיעה לצוות שלה על עזיבתה רק ביום שלישי בבוקר, מספר שעות לפני ההודעה הרשמית שיצאה מהבית הלבן. גם המשלחת הישראלית שהייתה באו"ם לפני כשבוע, כולל ראש הממשלה נתניהו והשגריר דנון, לא ידעו דבר על ההתפטרות העתידה לבוא.
בממשל טראמפ כבר החלו לבחון מועמדים אפשריים שירשו את היילי בסוף השנה בתפקידה באו"ם. הנשיא האמריקני התייחס לכך הלילה בתגובה לשאלות עיתונאים ואף הציג מועמדת מפתיעה משלו - בתו איוונקה טראמפ. "היא תהיה מעולה כשגרירה באו"ם", אמר. "זה לא אומר שאבחר בה כי ככל הנראה יאשימו אותי בנפוטיזם, אך אין לי ספק שאין אף אחד בעולם שמתאים יותר ממנה לתפקיד". איוונקה, מצידה, הכחישה כי היא מתכוונת להתמודד על התפקיד: "כבוד הוא לי לשרת בבית הלבן. אני יודעת שהנשיא יבחר מתוך מספר מועמדים ראויים, אך אף אחד מהם לא יהיה אני".
לפי כל הדיווחים בעבר, היילי הצליחה לשמור על יחסים טובים במיוחד עם הנשיא טראמפ, בניגוד לרבים בממשל שהתעמתו עמו לאחר זמן קצר ומצאו עצמם מחוץ לתפקיד. לכן, ההתפטרות המפתיעה במיוחד הביאה את כלי התקשורת האמריקניים להתמקד ב-3 תיאוריות שיכולות להסביר את עזיבתה:
יריית הפתיחה לקמפיין הבחירות של 2024?
מבחינה מקצועית, נראה שהבדלי הגישות עם היועץ החדש לטראמפ ומזכיר המדינה יכלו לדחוק את היילי מחוץ לממשל. אין זה סוד שפומפיאו ובולטון נחשבים לבעלי קו נוקשה ותקיף בכל מה שנוגע למדיניות חוץ. היילי, לפי כל הדיווחים, נחשבת למי שתמיד הביעה עמדות מתונות בדיונים פנימיים בממשל האמריקני - למרות הקו התקיף והחריף שהציגה באו"ם.
כשבולטון ופומפיאו נחשבים ל"כוכבים" החדשים בקבינט של הנשיא טראמפ, לא מן הנמנע שהיילי ראתה את הכתובת על הקיר והחליטה לעזוב בתנאים נוחים יחסית בשבילה, עוד לפני שיתפתחו חילוקי דעות מהותיים.
בעיות כלכליות, חשש מחקירה או ריצה לנשיאות?
תיאוריה אחרת מתרכזת בענייניה האישיים והכספיים של היילי. לפי דוח המיסים לשנת 2018, היא דיווחה על חוב של כ-65 אלף דולרים בכרטיס האשראי שלה. כמו כן, היילי משלמת באופן קבוע משכנתא גבוהה, ונראה שהמשכורת במגזר הציבורי האמריקני לא הספיקה לכסות את כל צרכיה.
עם ילד אחד שלומד בקולג' פרטי וילד נוסף שצפוי להתחיל ללמוד באוניברסיטה בשנים הקרובות, ייתכן מאוד שהיילי נענתה לפיתוי ותעדיף לקבל משכורת גבוהה בהרבה במגזר הפרטי. לפי הדיווחים בארצות הברית, רזומה כמו שלה יכול להוביל אותה למשרה שתניב לה משכורת של 7 ספרות.
היילי עומדת גם בפני האשמה ודרישה לפתיחה בחקירה, לאחר שארגון המפקח על הפעילות בוושינגטון הודיע לאחרונה כי בידיו מידע שהיילי קיבל טובות ומתנות מאיש עסקים אמיד מדרום קרוליינה.
תיאוריה נוספת מתבססת על שמועה עקשנית שהיילי מתכוונת לרוץ לנשיאות באחת ממערכות הבחירות הקרובות. למרות ההכחשה הגורפת במסיבת העיתונאים שקיימה עם הנשיא טראמפ, לפי דיווחים בארה"ב היילי שמה את יהבה על משרה בבית הלבן. לדבריה, היא מתכוונת לקחת חלק בקמפיין טראמפ בבחירות הקרובות ב-2020, בהם הנשיא כבר הודיע כי הוא מתכוון לרוץ בדרך לקדנציה שנייה.
עם זאת, אין זה מופרך שבהתפטרותה - היילי מתחילה את הקמפיין שלה לבחירות לנשיאות ארצות הברית בשנת 2024. בין אם טראמפ ינצח או יפסיד בבחירות הקרובות, המועמדות במפלגה הרפובליקנית נותרה פתוחה. גם סגן הנשיא מייק פנס הוזכר כמועמד אפשרי. היילי, מצידה, זוכה ליתרון שכן היא מזוהה בצד אחד עם הבייס של טראמפ וזוכה ליחס חיובי ביותר מהצד הזה של המפה הפוליטית בארצות הברית. מנגד, היא נחשבת לא קשורה באופן ישיר לטראמפ עצמו - והדבר יכול לעזור לה לאחד את כלל המפלגה הרפובליקנית סביבה.
השתתף בהכנת הכתבה: ירון אברהם