טראמפ ופוטין (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
פוטין וטראמפ, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

צעדי טראמפ מגבירים את המתיחות עם רוסיה: בקרמלין הגיבו הבוקר (שישי) בביטול לדיווחים על החלטת ארה"ב לצמצם נוכחות באפגניסטן. "התחייבויות קודמות של ארצות הברית לצאת מאפגניסטן לא תורגמו לפעולה, אנחנו נראה מה באמת יקרה בפועל", אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב. בעקיצה לטראמפ אמר הבכיר הרוסי שנחשב למקורב לפוטין: "התנהגות כאוטית וקבלת החלטות לא צפויה יוצאת חוסר נחת בעניינים בינלאומיים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"רוסיה לא מבינה מהם הצעדים הבאים של ארצות הברית בסוריה, אנחנו רוצים לדעת יותר על המהלך", הוסיף. בהתייחסות ללחימה באפגניסטן אמר: "רוסיה לא רוצה לראות אף פעולה שתוביל לחוסר יציבות באפגניסטן".

בצל הביקורת על הנסיגה מסוריה, החליט טראמפ גם על הוצאת כוחות הצבא מאפגניסטן, לראשונה מאז שנת 2001 - כך דווח בארה"ב. כ-7,000 חיילים, מחצית מהכוח האמריקני במקום, ישובו לארצות הברית או יועברו למשימות אחרות - כך לפי דיווחים בכלי תקשורת אמריקנים המתבססים על מקורות ביטחוניים בוושינגטון. עוד דווח כי ההחלטה התקבלה ביום שלישי בסמוך להחלטה בנושא סוריה, אך מהלך זה עשוי לקחת חודשים.

דאע
דאע"ש באפגניסטן. ארה"ב תיסוג?|צילום: חדשות

טראמפ: לא רוצה להיות שוטר במזרח התיכון

על פי דיווחים של גורמים בממשל, עזיבתו של מזכיר המדינה ג'יימס מאטיס הודיע על פרישתו הלילה בעקבות פגישה עם טראמפ בה הגיעו השניים לחילוקי דעות, ככל הנראה בנוגע למדיניות טראמפ בסוריה ובמזרח התיכון בכלל. ההחלטה האמריקנית לסגת מסוריה הופכת את כיוון המדיניות של שר ההגנה ושל פקידים בכירים נוספים שביקשו לבלום את המשך ההתפשטות של ארכון הטרור הסוני דאע"ש.

על פי מקורות שמעורים בדיונים על הסגת הכוחות, ניסו מאטיס, מזכיר המדינה והיועץ לביטחון לאומי לשכנע את טראמפ שלא להוציא את הכוחות עד לשעת פרסום ההחלטה הדרמטית. הם טענו כי פעולה כזו תהווה בגידה בבעלי הברית הכורדים, אשר לחמו לצד האמריקנים בארבע השנים האחרונות ומאויימים כעת על ידי ממשלת טורקיה. מוקדם יותר דווח כי ממשל טראמפ שוקל גם צמצום משמעותי את הכוחות הצבאיים המוצבים באפגניסטן.

בסדרת ציוצים בעמוד הטוויטר שלו, התייחס אתמול נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, להחלטה שלו להוציא את כוחות הצבא האמריקניים מסוריה. "אנחנו עושים את העבודה של רוסיה, אירן וסוריה", כתב הנשיא. "הגיע הזמן לחזור הביתה ולבנות מחדש". גורם אמריקני בכיר אמר שההוראה להוציא את כוחות הצבא מסוריה תהווה גם את סוף המתקפה האווירית נגד דאע"ש.

אלף חיילים ישלחו (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ: "עשינו את העבודה של אחרים"|צילום: רויטרס, חדשות

הנשיא פתח וכתב שהיציאה מסוריה לא הייתה הפתעה. "קידמתי את הרעיון במשך שנים", כתב. "לפני שישה חודשים, כשהודעתי פומבית שרציתי לעשות זאת, הסכמתי להישאר עוד. רוסיה אירן, סוריה ואחרים הם האויבים של דאע"ש - אנחנו עושים את העבודה שלהם".

הנשיא המשיך והתייחס לתפקיד של ארצות הברית בעולם ולאובדן החיים של חיילים אמריקנים בסוריה. "האם ארצות הברית רוצה להיות השוטר של המזרח התיכון, בלי שהיא מקבלת דבר מלבד אובדן חיים יקרי ערך ומיליארדי דולרים שמתבזבזים בהגנה על אחרים, שכמעט בכל המקרים לא מעריכים את מה שאנחנו עושים?", שאל. "האם אנחנו רוצים להיות שם לעד? הגיע הזמן שאחרים סוף סוף יילחמו".

טראמפ טען שלמרות הפרשנויות בכלי התקשורת, רוסיה, אירן וסוריה אינן מרוצות מכך שכוחות הצבא של ארצות הברית יעזבו את האזור. לטענתו, זאת "למרות מה שה"פייק ניוז" אומרים. כעת הם יאלצו להילחם דאע"ש ובאחרים בלעדינו. אני בונה את הכוח הצבאי החזק בעולם בהפרש ניכר. אם דאע"ש יפגעו בנו - הם יהיו אבודים".

אתמול התייחס נשיא רוסיה פוטין בסקפטיות להחלטה הדרמטית של מקבילו האמריקני טראמפ, ואמר כי הוא אמנם מסכים עם טענתו שדאע"ש הובס - אך הביע דאגה מכך שארגון הטרור יצליח להשתקם ולהוות שוב איום. במקביל לדאגה שהביע הנשיא הרוסי הוא תקף: "הנוכחות הצבאית של ארה"ב בסוריה לא לגיטימית"‎. גם ראש הממשלה נתניהו התייחס להחלטה - ושיגר איום: "נמשיך לפעול בצורה תקיפה מאוד נגד הניסיונות של אירן להתבסס בסוריה".