דניס מקווגי, גניקולוג המטפל בנפגעות אלימות מינית בקונגו, ונדיה מוראד ניצולת רצח העם היזידי הם הזוכים בפרס נובל לשלום. כך הודיעה היום (שישי) הוועדה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"דניס מקווגי בילה חלקים גדולים מחייו בקונגו לסייע לנפגעי אלימות מינית, רוב התקיפות נעשו במסגרת מלחמת אזרחים שעלתה בחייהם של מליוני קונגולזים", נימקה הועדה את בחירתו. "העיקרון שלו הוא שצדק הוא עניינם של כולם".
בהמשך נימקה הועדה גם את בחירתה של מוראד. "באוגוסט 2015 דאעש פשט על הכפר בה היא חיה, השובים אנסו אותה שוב ושוב, הם איימו להרוג אותה אם לא תקבל עליה את הגרסה שלהם לאסלם. היא אחת מנשים רבות שנאנסו. אחרי שלושה חודשי סיוט היא ברחה וסיפרה על הזוועות שעברה".
השנה היו 331 מועמדים לא רשמיים לזכייה בפרס, 216 אישים ו-115 קבוצות או ארגונים, נמסר מוועדת הפרס. מדובר במספר מועמדים גבוה במיוחד, שעומד במקום השני אחרי מספר המועמדים ב-2016.
עד כה הכריזה הוועדה על הזוכים גם בכימיה ובפיזיקה. החוקרת האמריקנית פרנסס ארנולד תזכה בחצי הפרס בכימיה, והחצי השני יתחלק בין ג'ורג' סמית' וגרגורי וינטר הבריטי. החוקרים השתמשו בטכניקות של אבולוציה ישירה כדי לייצר אנזימים ותרופות, והוועדה ציינה כי "השיטה של החוקרים קיבלה השראה מהכוח של האבולוציה ומעקרונותיה - סלקציה ושינוי - כדי לפתח חלבונים שייסעו למין האנושי".
בתחום הפיזיקה זכו שלושה חוקרים על מחקרם בתחום הלייזר. דברי ההסבר להענקת הפרס נכתב כי המדענים ארתור אשקין האמריקני, ג'ראר מורו הצרפתי ודונה סטריקלנד הקנדית "הפכו את המדע הבדיוני למציאות". סטריקלנד היא האישה השלישית בהיסטוריה שזוכה בפרס נובל בפיזיקה, והראשונה זה 55 שנים.