האזרחים באירן חוששים מאוד מהשפעתן של הסנקציות החדשות שהטילה ארה"ב וייכנסו היום (שני) לתוקפן על המצב הכלכלי הקשה במדינה, אך המשטר ממשיך להציג קו תקיף ולא מתפשר. נשיא אירן חסן רוחאני מבהיר כי אירן תמשיך למכור נפט ותשבור את הסנקציות: "ארה"ב רוצה לחתוך את מכירות הנפט שלנו".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
גם שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס הבוקר לסבב הסנקציות המחודשות על הרפובליקה האסלאמית. "החלטתו האמיצה של הנשיא טראמפ היא שינוי המציאות שלו חיכה המזרח התיכון", כתב ליברמן. "במכה אחת פוגעת אמריקה אנושות בהתבססות של איראן בסוריה, בלבנון, בעזה, בעירק ובתימן".
החל מהיום תפעיל ארה"ב סנקציות חדשות ומחודשות נגד תעשיית הנפט ומערכת הבנקים האירנית. הנשיא טראמפ צייץ בסוף השבוע איום ברוח הסדרה משחקי הכס וכתב "הסנקציות מגיעות", נשיא אירן הגיב לדברים ואמר כי "אין שום ספק שארצות הברית תיכשל במזימה החדשה הזו נגד אירן", אבל גם רוחאני יודע שסבב הסנקציות עלול לפגוע מאוד בכלכלת ארצו, שתלויה בייצוא הנפט וכבר עכשיו מתמודדת עם אתגרים לא פשוטים.
מאז כניסתו של סבב הסנקציות הראשון של ממשל טראמפ באוגוסט, מחירי המוצרים הבסיסיים זינקו וערך המטבע האירני צנח. סבב הסנקציות על המערכת הבנקאית ושוק הנפט, שיוצא לדרך מחר, צפוי להנחית מכה לא פשוטה על הכלכלה באירן.
הקולות מטהרן: "מפחד, מודאג, מיואש"
על פי משרד האוצר האמריקני, הסנקציות החדשות קובעות שכל חברה שסוחרת עם אירן, לא תוכל לעמוד בקשרי סחר עם ארצות הברית או חברות מהשוק האמריקני. חברה אמריקנית צפויה לספוג עונשים אם היא תנהל עסקים עם חברות שמנהלות קשרי מסחר עם אירן. הסנקציות בשוק הבנקאי יכנסו לתוקפן מחר והשוק האירני ינותק מהשקעות, הלוואות או סחר בנקאי.
איך תעקוף אירופה את הסנקציות?
מנהיגי האיחוד האירופי אמנם לא הלכו אחרי היוזמה האמריקנית ואף הודיעו שיתמכו בחברות שיפגעו מהחרם האמריקני, אבל החברות שסוחרות עם אירן לא ימהרו לוותר על השוק האמריקני והחברות הרבות שמתנהלות בו, חברות שלא יוכלו – על פי חוק - לנהל עסקים עם מי שמפר את הסנקציות.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ החליט לחדש את הסנקציות אחרי שפרש במהלך השנה מהסכם הגרעין שהמעצמות חתמו מול טהרן ב-2015. על פי ההסכם, תוכנית הגרעין האירנית נבלמה חלקית ונפתחה לפיקוח בין לאומית. בתמורה, מערכת הסנקציות שהופעלה על ידי הקהילה הבינלאומית הוסרה. בפרישתה מההסכם, ארה"ב החזירה חלק גדול מהסנקציות שהופעלו נגד אירן לפני החתימה.
ראשי מדינות אירופה והמעצמות הגדולות לא משתפות פעולה ברמת ההצהרות עם החזרת הסנקציות נגד אירן, אבל כלכלנים ברחבי העולם מצביעים על הדומיננטיות של ארה"ב על שוק הסחר והקושי להתחמק מהסנקציות שמפעילה וושינגטון.
באוגוסט האחרון ארה"ב כבר הפעילה סנקציות נגד שוק הזהב האירני, מתכות בעלות ערך ותעשיית הרכב. השלב הנוכחי הוא שלב שני ומקיף בהרבה: ארה"ב החזירה לתקפן גם סנקציות נגד כמה אזרחים אירנים שהיו ברשימה השחורה של משרד האוצר האמריקני עד החתימה על ההסכם ב-2015.
וושינגטון הבהירה שהיא מתכוונת בסופו של דבר להפסיק לחלוטין את סחר הנפט האירני, אבל שמונה מדינות קיבלו מארה"ב אישור זמני להמשיך ולייבא נפט מאירן עד שיתארגנו וימצאו חלופות. בין המדינות שזכו לאישור המיוחד: איטליה, יפן, הודו ודרום קוריאה. באיחוד האירופי נערכים ובונים מערכת תשלומים עקיפה שתאפשר למדינות לייבא נפט מאירן מבלי לנהל עימה קשר ישיר, באירן מקווים שמערכות כאלה והסחר מול שמונה המדינות , יספק את צרכי כלכלת המדינה, גם אם באופן חלקי.