בית המשפט החוקתי בספרד הורה היום (חמישי) להשהות את הדיון בפרלמנט של קטלוניה שתוכנן ליום שני הקרוב. בדיון היה צפוי נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון למסור את התוצאות הרשמיות של משאל העם ולהכריז על העצמאות ההיסטורית של חבל הארץ והיפרדות חד-צדדית מספרד.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בתגובה, יו"ר הפרלמנט של חבל קטלוניה, קרמה פורסאדל, גינתה את החלטת בית המשפט וטענה כי מדובר בפגיעה חמורה בחופש הביטוי. עם זאת, פורסאדל הדגישה כי טרם התקבלה החלטה אם הדיון ביום שני בכל זאת יתקיים. "ההחלטה פוגעת בחופש הביטוי ובזכויותיהם של חברי הפרלמנט הזה", האשימה פורסאדל. "היא מספקת עדות נוספת לשימוש הפוליטי בבתי המשפט.
מוקדם יותר היום, קרא ראש ממשלת ספרד מריאנו רחוי לנשיא הקטלוני לזנוח את תכניתו להכרזה על ההיפרדות של חבל הארץ, תוך שהוא משגר איום מרומז על כוונותיו להחריף את הצעדים נגד קטלוניה.
בריאיון שהעניק לרשת הטלוויזיה EFE המקומית, אמר רחוי כי הפתרון למשבר עם קטלוניה יגיע רק אחרי שההנהגה המקומית תפסיק להפר את החוק. המנהיג הספרדי קרא לראשי חבל הארץ לפרסם "הודעה כמה שיותר מהר לפיה לא תהיה הכרזה חד-צדדית, זאת על מנת להימנע מתוצאות חמורות יותר", מבלי להרחיב.
השבוע, תקף מלך ספרד פליפה השישי את ההנהגה הקטלונית והטיל עליה את האחריות לאלימות שפרצה במהלך משאל העם בחבל הארץ, במסגרתה נפצעו כ-900 בני אדם בעימותים עם המשטרה הספרדית. "ההנהגה בקטלוניה הפרה את החוק במכוון בהתנהלותה חסרת האחריות", האשים המלך.
בנאום טלוויזיוני שנשא לאומה, תקף פליפה את התנהגותה של ההנהגה הקטלונית וכינה אותה "חתירה תחת ההרמוניה החברתית" בחבל הארץ. "החברה הקטלונית כיום משוסעת ומפולגת", טען. לדבריו, המשבר הפוליטי הנוכחי "הוא אחד הרגעים הרציניים ביותר בחיינו הדמוקרטיים".
נשיא קטלוניה: "נכריז על עצמאותנו בימים הקרובים"
בעקבות דברי המלך, נשיא קטלוניה החריף את הרטוריקה והצהיר: "נכריז על עצמאותנו בימים הקרובים". בראיון לרשת הטלוויזיה הבריטית BBC, אמר קרלס פוג'דמון: "בסוף השבוע הנוכחי, או בתחילת השבוע הבא נכריז על העצמאות".
בנוסף פוג'דמון שיגר אזהרה לעבר ממשלת ספרד: כשנשאל מה הוא יעשה במידה והממשל הספרדי יחליט לתפוס שליטה על הממשלה בקטלוניה, הוא ענה: "זו תהיה טעות שתשנה את הכל".
הצהרה הזו של פוג'דמון מגיעה לאחר שעל פי הממשל בקטלוניה, 90 אחוז מהמצביעים במשאל העם שנערך בצל אלימות משטרתית קשה - הצביעו בעד היפרדות מספרד. הממשלה במדריד הגדירה מבעוד מועד את משאל העם כמעשה לא חוקי במה שהלך והפך לאחד מהמשברים החוקתיים הקשים ביותר שפקדו את האומה הספרדית.