אפקט קטלוניה? תושבי שני המחוזות העשירים בצפון איטליה, לומברדיה וונטו, הצביעו במשאל עם בעד הרחבת הסמכויות האוטונומיות, שיאפשרו להן להפריד תחומים מסוימים בכלכלות שלהן מזאת של איטליה כולה. הצבעת ה"בעד", שגרפה כ-90% מהקולות, נועדה לאפשר משא ומתן שיקטין את השפעת הממשל המרכזי ברומא על השקעת כספי המיסים של אותן מחוזות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המחוזות לומברדיה וונטו בצפון המדינה נחשבות למרכזיות וחשובות לכלכלה האיטלקית. בירותיהן, מילאנו וונציה, הן מהערים הגדולות והמכניסות ברחבי המדינה, מתיירות ומתחומים אחרים. מחוז לומברדיה, והעיר מילאן, מהוות 20% משווי הכלכלה האיטלקית כולה. וונציה, שנחשבת "מגנט" תיירות בינלאומי, מהווה 10% מהכלכלה האיטלקית.
התושבים בשני המחוזות תמכו באופן גורף בביצוע הפחתת מיסים, וקבלת סמכויות אוטונומיות נוספות בתחומי הביטחון, החינוך ואיכות הסביבה. רבים מהם התלוננו כי הממשל ברומא מבזבז את כספי המיסים הרבים שהם משלמים, ולא מספק לאזוריהם שירותים ציבוריים ברמה גבוהה בתמורה. הביקורת התמקדה בהקצאות משמעותיות של תקציבים דווקא לדרום, שנחשב עני יותר.
"ללומברדיה וונטו יש מנהלות מקומיות יעילות מאוד, והשירותים הציבוריים יכולים לעבוד בצורה טובה. לכן צריך לבקש סמכויות אוטונומיות נוספות", תיאר אחד המצביעים, מאסימו פיסקאטה, שהצביע בסמוך לעיר מילאנו.
משאל העם, שהתרחש על פי חוק, אינו מחייב את הממשל ברומא לבצע כל שינוי. עם זאת, לקראת הבחירות המתקרבות לפרלמנט במדינה, התוצאה צפויה לחזק את מפלגה לגה נורד שתומכת בחיזוק האוטונומיה. בעבר, אותה מפלגה קראה באופן גלוי להיפרדות מאיטליה.
מנהיגי הפלגים הפוליטיים שתמכו בהצעת ה"כן" במשאל העם, מתנגדים להשוואות לניסיון ההיפרדות הקטלוני. "אנחנו הלכנו על הדרך הקשה והארוכה יותר, אך גם הרצינית יותר. בניגוד לקטלוניה, זהו משאל עם לגיטימי", אמרו.