הגנרל הסרבי נשלח לכלא עד סוף ימיו בגין רצח עם: בית הדין הבינלאומי בהאג קבע היום כי מי שהיה מפקד הצבא הסרבי, רטקו מלאדיץ', הידוע בכינוי "הקצב מסרברניצה", היה מעורב בפשעי מלחמה - ושלח אותו למאסר עולם. יום הדין המיוחל של הגנרל הגיע לאחר למעלה מ-5 שנים בהן נאספו שלל עדויות שהובילו להעמדתו לדין של הגנרל, המואשם בביצוע פשעים חמורים במהלך המלחמה בבוסניה בין השנים 1992 ל-1995.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בית הדין קבע כי מלאדיץ' "התכוון להשמיד" את הקהילה המוסלמית הבוסנית. "הוא תרם באופן משמעותי לרצח העם בסרברניצה ב-1995", נקבע בגזר הדין. מלאדיץ' ניסה לעכב את הקראת ההכרעה וטען כי לחץ הדם שלו גבוה, והוא הוצא מהאולם. מלאדיץ' הורשע ב10 מתוך 11 ההאשמות החמורות נגדו. ההחלטה הוגדרה על ידי מועצת האו"ם לזכויות אדם כ"ניצחון מונומנטלי לצדק", וראש המועצה כינה את מלאדיץ' "התגלמות הרוע".

מלאדיץ', בן 74 כיום, הואשם ברצח עם, רצח, ביצוע פעולות טרור ופשעים נוספים נגד האנושות שביצע במהלך המלחמה העקובה מדם ההיא. הוא אחד האנשים המזוהים ביותר עם הזוועות שבוצעו במהלך התפרקותה של יגוסלביה - וכנראה האחרון שצפוי לשלם את המחיר על הפשעים שבוצעו אז.

כתב האישום נגדו כבר הוגש ב-1995 לצד כתב האישום שהוגש נגד ראדובן קארדיץ', המנהיג הפוליטי הבוסני-סרבי דאז, עליו נגזרו בשנה שעברה 40 שנות מאסר. שניהם חיו חיים חופשיים במשך יותר מעשור לפני שנעצרו והוסגרו להאג. נשיא סרביה לשעבר, סלובודאן מילושביץ', הואשם בפשעים חמורים ב-1999 והועמד לדין בהאג ב-2001 אך מת לפני שנגזר דינו.



לטענת התביעה, מלאדיץ' היה שותף ל"מעשים נפשעים שנועדו להכחיד את הבוסנים המוסלמים בסרברניצה" וכי הוא "הרג גברים וילדים וגירש נשים וזקנים". התובעים בהאג טוענים שמלאדיץ' ואנשיו הכוח הבוסני-סרבי (BSF) ניסו להסתיר את הפשעים שביצעו כשקברו את הקורבנות שנשחטו בקברי אחים לא מסומנים באזורים מבודדים. בעבודתם איתרו החוקרים 54 קברים כאלה.

חי 11 שנים במחתרת - והועמד לדין

מלאדיץ' מואשם שהיה אחראי על הטלת מצור על בירת בוסניה סרייבו והפגזתה, פעולות שבהן נהרגו 10,000 אזרחים. בהאג מגדירים את הפעולות האלה כ"מעשה טרור מכוון שנועד לפגוע באוכלוסיה אזרחית".

הלוויית קורבנות הטבח (צילום: רויטרס)
הלוויית קורבנות הטבח|צילום: רויטרס



עם סיום מלחמת האזרחים הזוועתית לאחר התערבות המערב, מלאדיץ' חי בבלגרד ללא כל מגבלות - עד שירד למחתרת בסתיו 2000. 11 שנים לאחר מכן, הוא נעצר בחווה בצפון סרביה כשהוא חולה ועני.

פרקליטו של מלאדיץ', דראגן איבטיץ', טען שהוא עבר מספר אירועי שבץ מוחי שהותירו אותו משותק חלקית וגרמו לו לאובדן זיכרון והוסיף כי "כל הצדדים היו אחראים לאלימות הקשה בבוסניה - ולא רק הבוסנים-סרבים".