הסקרים העדכניים אולי מצביעים על יתרון ברור ועקבי למועמדת הדמוקרטית לנשיאות הילרי קלינטון, אך מחקר חדש מעלה כי הבוחרים האמריקנים שנמצאים מעבר לים עוד יכולים לשנות את התמונה ולהכריע את הבחירות לכיוון בלתי צפוי. בכך הם עשויים להפתיע את הסוקרים והפרשנים. הלילה: העימות השלישי בין קלינטון לטראמפ. משדר מיוחד בחדשות 2 החל מ-3:00.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי המחקר, שהתבצע באוניברסיטת אוקספורד, לכ-2.6 מיליון אזרחי ארה"ב שחיים מחוץ לגבולותיה עשויה להיות השפעה גדולה על תוצאות הבחירות. ד"ר פטריק אנדליק, מעורכי המחקר, טוען כי "קנדה, בריטניה, צרפת וישראל - כולן משחקות תפקיד מרכזי בבחירות. הכל יכול לקרות ואי אפשר להכריז על מנצח עד שלא סופרים את כל הקולות".
בקנדה חיים כ-600 אלף בעלי זכות בחירה בארה"ב. בריטניה היא ביתם של 300 אלף, בצרפת חיים כ-150 אלף בוחרים פוטנציאליים ואפילו בישראל חיים בין 100 ל-150 אלף אזרחים אמריקנים.
אנדליק טוען שכיוון שהסוקרים לא מתחשבים בדעת הבוחרים שמעבר לים, תוצאותיהם אינן בהכרח נכונות. "הקולות של הבוחרים מעבר לים היו קריטיים בניצחון של בוש בשנת 2000".
למרות שאנדליק מציין כי המפלגות מתעלמות מהנתונים הללו בקמפיין שלהן, במטה הבחירות של המפלגה הדמוקרטית מנסים לקדם הצבעה של אזרחי ארה"ב ברחבי העולם, מתוך הנחה שרבים מהם תומכים בקלינטון. רבים מהם קיבלו הודעות למייל בבקשה להצביע לקלינטון בבחירות ולבלום את טראמפ.
בוחרים ישראלים: "מרגישים מחויבות להציל את העולם"
נראה שהבחירות הנוכחיות, המאופיינות כלא שגרתיות ומפתיעות במיוחד, משפיעות גם על הבוחרים האמריקנים בישראל, דבר שיכול לחזק את ממצאי המחקר של אנדליק. בשוק מחנה יהודה שבירושלים פגשנו ישראלים-אמריקנים שהתייצבו מאחורי שולחן קטן בכניסה לשוק וקראו לאזרחי ארה"ב בישראל להירשם ולהצביע לקלינטון.
"מעולם לא הצבעתי בבחירות לנשיאות ארה"ב", אמר אחד מהם. "אבל לא יכולתי להישאר אדיש לבחירות הנוכחיות. אני מרגיש שלבחירות הללו יש השפעה משמעותית על העולם כולו, ואני מרגיש מחויבות להצביע עבור קלינטון ולהציל אותו".
גם שגיא, תושב ירושלים שהצביע גם בבחירות הקודמות ב-2012 חש שהבחירות האלה שונות. "אני מכור למערכות בחירות אבל הבחירות האלה מגעילות אותי", אמר לחדשות 2 Online. "הופתעתי לראות עד כמה ישראלים מתעניינים במערכת הבחירות הנוכחית בארה"ב"
הכל עוד פתוח?
משרד ההגנה האמריקני אף מקדם תכנית שמטרתה להניע את המצביעים שמעבר לים להשפיע על תוצאות הבחירות. התכנית נועדה במקור לאפשר לחיילים אמריקנים ובני משפחתם שמחוץ לארה"ב להצביע. עם זאת, דיווחים מעידים על כך ש-88% מהבוחרים מחוץ לגבולות ארה"ב לא נרשמו להצבעה בבחירות הקודמות ב-2012 ועל כן לא מימשו את זכותם.
אנדליק טוען כי המדינות המתנדנדות, ביניהן אריזונה, צפון קרוליינה, גו'רג'יה ואיווה, שנתפשות כמכריעות לפי שיטת הבחירות האמריקנית, עשויות לספק את הניצחון לקלינטון אם המפלגה הדמוקרטית תגייס מספיק בוחרים מעבר לים ביום הבחירות.