המשבר ביחסי ארה"ב ורוסיה הולך ומחריף, ועל רקע המחלוקות הרבות והצעדים המתגרים של פוטין נפגשו הערב (שבת) בלוזאן שבשווייץ שרי החוץ של המדינות לסבב נוסף של שיחות בנושא המלחמה בסוריה. בשני הצדדים לא הביעו אופטימיות באשר לסיכוי להביא להפסקת אש נוספת וגם האופוזיציה הסורית מתחו ביקורת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
לפני הפגישה עם עמיתו האמריקני, מזכיר המדינה ג'ון קרי, אמר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב לסוכנות הידיעות "טאס" כי לרוסיה "אין ציפיות מיוחדות" מהשיחות.
לברוב המשיך את הטון התוקפני והבהיר כי מדינתו תנקוט "צעדים מהותיים" במטרה לקדם הצעות החלטה קודמות של מועצת הביטחון של האו"ם בנושא סוריה, שלא מיושמות לטענתו בגלל ארה"ב. "עלינו לראות קודם באיזו מידה שותפינו יהיו מוכנים להיענות להחלטות מועצת הביטחון", עקץ לברוב.
גם בבית הלבן אין ציפיות גבוהות מהשיחות עם הרוסים שאמורות, לפחות באופן מוצהר, לפתור את המשבר בסוריה. "הצורך הדחוף מבחינתנו הוא להפחית איכשהו את פעולות האיבה ורמת האלימות, בעיקר באזור חאלב", אמר מארק טונר, דובר של מחלקת המדינה. "אומר רק שאנחנו מעוניינים לפתור את המשבר בסוריה באופן רב צדדי".
פגישה בצל מתיחות
גם לגורמים באופוזיציה הסורית אין אשליות לגבי השיחות. בכיר באחד מארגוני האופוזיציה דוחה את המאמצים להשגת שלום במדינה ואומר כי הפגישות הן רק בזבוז זמן נוסף. "היעדרם של נציגים סורים מפגישות ההכנה הוא אחד הגורמים העיקריים לכישלון השיחות ולבלבול בדרך אל השלום", הבהיר.
מוקדם יותר היום, רגע לפני תחילת השיחות, טען שגריר רוסיה באו"ם כי היחסים עם ארה"ב הם הגרועים ביותר מאז מלחמת יום כיפור. "המצב הכללי בשלב הזה הוא די רע", אמר השגריר ויטלי צ'ורקין לעיתונאים. "זה ככל הנראה המצב הגרוע ביותר מאז 1973". מומחים ליחסי רוסיה וארצות הברית אומרים שבזמן מלחמת יום כיפור היו שתי המעצמות במצב הקרוב ביותר למלחמה מאז משבר הטילים בקובה ב-1962.
היחסים בין שתי המדינות מחמירים בהדרגה מאז פלישת רוסיה לחצי האי קרים ב-2014, מידרדרים במהירות בחודש האחרון. קריסת הפסקת האש בסוריה וההאשמות בארצות הברית כי רוסיה מתערבת בבחירות לנשיאות במדינה ועומדת מאחורי הדלפות של חומרים מסווגים הביאו את החשדנות בין הצדדים לשיא.