החלטת ממשלת סין היום (חמישי) לאפשר הקלות נוספות בתקנות הגבלת הילודה לא צפויה להשפיע באופן משמעותי על הדמוגרפיה במדינה – כך לדעת מומחים המעריכים כי החברה הסינית לא תמהר לנצל את ההיתר בשנים הקרובות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הרקע להערכות נעוצות בנסיבות שהובילו לקביעת הגבלת הילודה מלכתחילה על ידי השלטון בסין, שזיהה לקראת סוף שנות ה-70 שקצב הריבוי הטבעי במדינה פוגע בקצב צמיחתה. "המהפכה הקומוניסטית בסין הביאה לגל 'בייבי בום' משמעותי, בעיקר בקרב אוכלוסיות שעד תקופת הרווחה הכלכלית כלל לא יכלו להרשות לעצמן להאכיל פה נוסף במשפחה", אומרת ד"ר אורנה נפתלי, אנתרופולוגית של סין העכשווית באוני' העברית. "הממשל בתקופה ההיא אפילו עודד את הילודה באוכלוסייה – עד שהגידול הזה החל להתנגש עם היעדים הלאומיים שהציבה ההנהגה".
צוות כלכלנים שהרכיבה הממשלה לבחון את השפעות הגידול באוכלוסייה קבע כי המגמה פוגעת את תהליך המודרניזציה של המדינה ומעכבת את צמיחתה הכלכלית, וזה היה השלב שבו ההנהגה ניסתה לווסת את הקצב. "המאמצים הראשונים להגבלת הילודה נעשו בעיקר דרך הטפה וחינוך מצד הרשויות", מסבירה ד"ר נפתלי. "המאמצים האלה נמשכו במתכונת ההיא עד עלייתו לשלטון של שיאו-פינג דנג, שהכריז על צמיחת הכלכלה הסינית כעדיפות לאומית ראשונה במעלה והוביל לראשונה לעיגון הגבלת הילודה בחוק".
למרות שההגבלה הותנתה בסייגים מסוימים, בעיקר על בסיס אזור מגורים והשתייכות אתנית, לימים היא חדלה להיות יעילה והחלה ליצור בעיות קשות הרבה יותר. "הסיבה העיקרית לקביעת הקלות לחוק בשנים האחרונות היא תהליך ההזדקנות המהיר של האוכלוסייה בסין", אומרת ד"ר נפתלי. "מצב זה נוצר בעקבות העדפתם של זוגות צעירים ללדת בן ולא בת, בהינתן אישור ליילוד אחד בלבד מצד הממשלה. כעבור שני עשורים הגיעה החברה הסינית למצוקה מגדרית של 180 גברים לכל 100 נשים. המשמעות הייתה שלצעירים סינים רבים פשוט לא היה עם מי להתחתן ולהקים משפחה, כי פשוט לא היו מספיק נשים".
בניסיון לתקן את המצב הודיעה ממשלת סין בשנת 2013 על הקלה נוספת בחוק, שבמסגרתה יותר לבני זוג להביא ילד שני לעולם בתנאי שאחד ההורים הוא ילד יחיד בעצמו. לאכזבת הממסד רק 1.45 מיליון זוגות מתוך אלה שעונים לקריטריונים הגישו בקשה לנצל את ההיתר – נתון זעום בממדים של הדמוגרפיה בסין. "התפתחות הערים בסין ורמת החיים הגבוהה למעשה מרתיעות היום זוגות רבים מהבאת ילד נוסף לעולם, מחשש לפגיעה באיכות חיים", מפשטת ד"ר נפתלי. "מכאן שגם הכרזת הממשלה הסינית היום על היתר גורף להולדת ילד שני לא צפויה להשפיע על מגמת הילודה במדינה כיום, וגישתם של האזרחים צפויה למעשה להביא בשנים הקרובות לביטול ההגבלה באופן גורף".