רוסיה משנה אסטרטגיה בסוריה - וככל הנראה נערכת לקרבות אוויר בסוריה: היום (שני) המפציצים הרוסיים הפועלים בסוריה טסו לראשונה עם טילי אוויר-אוויר - כך דיווח בכיר רוסי. מדובר בצעד דרמטי, שמגיע ימים ספורים לאחר הפלת המטוס הרוסי בגבול טורקיה. בקרמלין דרשו בימים האחרונים מטורקיה להתנצל על התקרית, והזהירו כי הם "רשאים לתגובה צבאית" על ההפלה בה נהרג טייס אחד רוסי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הבכיר, איגור קלימוב, אמר לסוכנויות ידיעות רוסיות כי מדובר ב"צעד של הגנה עצמית". לדבריו, הטילים יכולים לפגוע במטרות הנמצאות במרחק של 60 קילומטרים ולספק הגנה מפני מטוסי יריב. יחד עם מערכת ההגנה האווירית S-400, שהוצבה בסוריה בימים האחרונים, יכולת השליטה האווירית של רוסיה ויכולתה לפגוע בגורמים אחרים מתחזקת.
ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב חשף היום כי ארצו שוקלת להרחיב את הסנקציות הכלכליות על טורקיה, ובמקביל הודיע דובר הקרמלין כי הנשיא פוטין לא מתכוון להיענות לבקשת הנציגים הטורקיים ולהיפגש עם ארדואן בשולי ועידת האקלים בפריז.
בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי רוסיה לא תאפשר ייבוא של מוצרים, ירקות ופירות מטורקיה, והיא מזהירה מפני הרחבה נוספת של הסנקציות. סגן ראש הממשלה הרוסי איגור שובאלוב אמר כי רוסיה נמנעת בינתיים מאיסור על ייבוא של מוצרי תעשייה טורקיים.
טורקיה מסרבת להתנצל
מוקדם יותר הודיעו גורמים רשמיים בטורקיה על כך שגופתו של הטייס הרוסי שמטוסו הופל עושה את דרכה לרוסיה. הוא צפוי להיות מובא למנוחות בימים הקרובים - בטקס צבאי שבו ישתתפו בכירי הממשל והצבא. גם הניסיון הזה כך נראה, לא הצליח להביא לרגיעה מצד הרוסים שעדיין זועמים.
ראש ממשלת טורקיה דווטולו התייחס היום למשבר כשאמר שארצו מוכנה לקיים דיאלוג עם הממשל הרוסי, הוא הביע תקווה שרוסיה תשקול מחדש את הטלת הסנקציות הכלכליות על טורקיה. עם זאת הוא הדגיש כי הוא מסרב להתנצל על הפלת המטוס - התקרית שגרמה לכל המהומה.
"אף מדינה לא יכולה לדרוש מאיתנו להתנצל", אמר דווטולו בשיחה עם כתבים לפני פגישתו עם נציגי נאט"ו. לדבריו, לטורקיה הזכות להגן על עצמה. הוא הזהיר כי מקרים כאלה עלולים לקרות שוב - וזאת בשל התקיפות הלא מתואמות שמבצעות רוסיה והקואליציה בראשות ארה"ב ברחבי סוריה.
לאחר התקרית: מערכת הגנה רוסית בסוריה
בשבוע שעבר פורסמו תמונות של מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-400 שהוצבה בסוריה. ברוסיה מדגישים כי ה-S-400 נועדה להגנה בלבד, אך יכולותיה משדרגות משמעותית את הנוכחות הרוסית באזור מזרח הים התיכון ומעוררות דאגה בקרב המדינות הפועלות באזור - כולל ישראל.
המערכת המתקדמת, שמזהה מטרות ברדיוס של עד 400 קילומטרים, מכסה את מרבית שטח סוריה, דרום טורקיה, קפריסין וחלקים משמעותיים מישראל - כולל תל אביב. ה-S-400 מסוגלת לזהות ולהפיל מטוסים שטסים בגובה של עד 27 קילומטרים.
גורמים רשמיים בסוריה אומרים שהמערכת כל כך משוכללת עד שהיא יכולה אף לפגוע במטוסי חמקן מדור חמישי כמו ה-F-22 ראפטור האמריקני. "עבור המערכת שלנו אין דבר כזה 'חמקן'", אומר גורם רוסי רשמי. "המערכת תזהה את המטוס ותפיל אותו". בישראל חוששים שלאחר פרישת המערכת המתקדמת, טעות בזיהוי עלולה להוביל לפגיעה במטוסי חיל האוויר הפועלים באזור. בין שתי המדינות מתקיים אומנם תיאום ביטחוני, אך בנסיבות החדשות לטעות עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת.