האקדמיה השוודית המלכותית למדעים הכריזה היום (רביעי) כי החליטה להעניק את פרס הנובל בכימיה לשנת 2015 לתומאס לינדהאל השוודי, פאול מודריך האמריקני ולעזיז סנקאר האמריקני ממוצא טורקי, על המחקרים שלהם על מערכת ה-DNA, או ליתר דיוק על המיפוי וההבנה כיצד תאים מסוגלים לתקן DNA פגום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ועדת הפרס של האקדמיה נימקה את הבחירה: "העבודה של החוקרים סיפקה את הידע הבסיסי על פעולת תא חי, עבודה שמשמשת אותנו בין היתר לפיתוח טיפולים חדשים נגד מחלת הסרטן". האקדמיה תעניק למדענים 8 מיליון כתרים שוודים שהם 969 אלף דולרים שיתחלקו בין החוקרים. פרס הנובל בכימיה הוא השלישי מבין פרסי הנובל של השנה. הפרס שנקרא על שמו של ממציא הדינמיט אלפרד נובל ניתן מאז שנת 1901 על הישגים במדע ובספרות. הפרס האחרון שמוענק בכל שנה הוא פרס נובל לשלום.
במה שהוגדר על ידי הוועדה "ארגז הכלים לתיקון ה-DNA", המדענים חקרו ומיפו, ברמה המולקולרית, את התאים שמסוגלים "לתקן" מערכת DNA פגומה ולשמור על מידע גנטי. "בכל יום ה-DNA שלנו ניזוק על ידי קרינת UV או חומרים אחרים", הסבירו בוועדה. "אלפי השינויים הספונטניים בגנום של התא מתרחשים על בסיס יומי ועשויים לגרום לפגמים כאשר ה-DNA מועתק בעת חלוקת תא. זהו תהליך שמתרחש כמה מיליון פעמים בכל יום בגוף האדם". את הזוכים בפרס הגדירו אנשי הוועדה כ"חלוצים שמיפו כיצד מתפקדות מערכות התיקון האלה ברמה מולקולרית מפורטת".