עורכת הדין הישראלית שמחכה לרודן בפינה: קים ג'ונג און, השליט ה"קריזיונר" של קוריאה הצפונית, מדאיג רבים בעולם בעיקר בשל העוצמה הגרעינית והצבאית של ארצו - יחד עם ההתנהגות הבלתי-צפויה שלו. גם מצב זכויות האדם בארצו מעורר דאגה בקרב מדינות וארגונים רבים. השבוע הגיעו פעילי זכויות אדם לקוריאה הדרומית, השכנה הדמוקרטית של המדינה המסוגרת, כדי להפיץ מסרים נגד המשטר וגם להתכונן לקריסת המשטר הרודני. אחת מהפעילות היא ישראלית, שאתמול (חמישי) הייתה שותפה למבצע החשאי של הפצת תעמולה לאזרחי קוריאה הצפונית - באמצעות בלון שמכיל מידע על הזוועות של המשטר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אורית קופל היא עורכת דין ישראלית המתגוררת בלונדון ומתמחה בזכויות אדם. לפעילות ההומניטרית נגד קים ומשטרו היא הצטרפה בזכות ג'ימי וויילס - מייסד האנציקלופדיה המקוונת ויקיפדיה. היא מונתה למנכ"לית קרן ג'ימי וויילס למען חופש הביטוי, וחברה לפעילים נוספים ב"קרן זכויות האדם" למען המאבק בדיכוי של העם הצפון-קוריאני. אחד החברים במשלחת לקוריאה הוא גארי קספרוב, שחמטאי העבר המפורסם שהפך לפעיל פוליטי ולאחד ממתנגדיו החריפים ביותר של הנשיא הרוסי פוטין.
אתמול, לאחר שערכו מסיבת עיתונאים בסיאול בה התריעו על זוועות המשטר וקראו לקוריאה הדרומית לפעול בנושא, הפעילים הגיעו לאזור המפורז בין שתי המדינות והפיצו משם תעמולה בדרך המחתרתית שהפכה לנפוצה לאחרונה - שחרור בלון לאוויר המכיל חומרי תעמולה, על מנת שהבלון יעבור את הגבול ויתפוצץ בשטחה של קוריאה הצפונית ויגיע לאזרחים. "מתי בפעם האחרונה יצא לכם להעביר באופן מחתרתי דרך הגבול מידע לצפון קוריאה עם גארי קספרוב?" - כתבה אמש קופל כאשר הקבוצה הגיעה למרחב המפורז.
"אם לא יהיו מוכנים לקריסת המשטר - יהיה אסון הומניטרי"
קספרוב הנרגש אמר כי הפצת הבלון מהווה סמל למאבק: "מכאן קל לראות איפה קוריאה הצפונית מתחילה בגלל שהכל חשוך - זה ייצוג של המשטר החשוך הזה. בבלון הזה שאנחנו משחררים יש עלונים על המציאות בקוריאה הצפונית ובשאר העולם. הבלונים אמורים להתפוצץ מעל המדינה ולהפיץ את המידע באזור רחב". שחמטאי העל הוסיף כי האנשים בקוריאה הצפונית "מוחזקים הרמטית ומבודדים משאר העולם, ואנחנו מנסים להביא להם קצת אור".
חברי הארגון הדגישו כי מטרת הביקור היא לא רק לפנות לתושבי קוריאה הצפונית מעל ראשו של המנהיג, אלא גם לעורר מועדות אצל השכנה מדרום. "צריך להכין את קוריאה הדרומית לתסריט שהמשטר מצפון יקרוס", הם צוטטו בסוכנות הידיעות הקוריאנית Yonhap. הפעילים מנסים לקדם חוק בפרלמנט בסיאול - "חוק זכויות האדם בקוריאה הצפונית" - שנועד להסדיר סיוע הומניטרי לתושבים ומעקב אחר השכנה מצפון.
הפעילים ציינו כי קוריאה הדרומית היא אחת המדינות היחידות שלא מגנה את מצב זכויות האדם החמור בקוריאה הצפונית כדי "לא לפגוע בדיקטטור". לדבריהם, "כמו שהם תומכים במטרות הומניטריות בכל העולם, מה עם השכנים שלהם מצפון? המצב שם הוא כמו בספר 1984". את הביקור הם סיכמו במסר מדאיג, שמשווה בין המצב של קוריאה הצפונית לבין ברית המועצות לפני הקריסה: "זה חשוב לא רק להחליש את המשטר בקוריאה הצפונית, אלא גם להכין את האנשים בקוריאה הדרומית לקריסת המשטר בצפון. אם החברה כאן לא תהיה מוכנה, יהיה אסון".