ניתוח ופענוח: ישראל דיפנס (צילום: פליאד - אירבוס דיפנס)
ניתוח ופענוח: ישראל דיפנס|צילום: פליאד - אירבוס דיפנס

המתקן הגרעיני - אחרי הפיצוץ המסתורי: בתיעוד בלעדי שהגיע לידי רונן סלומון עבור חדשות 2 ו"ישראל דיפנס", נראות תמונות הלוויין של האתר הגרעיני בפרצ'ין שממזרח לטהרן לאחר הפיצוץ שאירע בו שלשום. בתמונות שצולמו אתמול בבוקר, נראה הנזק הרב שגרם הפיצוץ למבנים באתר.  

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהשוואה של תמונות האתר לפני הפיצוץ ואחריו, ניתן להבחין בנזק גדול שנגרם לחמישה בניינים, חלקם נעלמו לחלוטין - זאת בהשוואה לתמונה שלפני הפיצוץ. שני מבנים נוספים באתר ניזוקו אף הם כתוצאה מהפיצוץ. הגורם לפיצוץ והמטרה שלשמה שימשו המבנים שניזוקו אינה ידועה.

מתקן הגרעין בפרצ'ין, ארכיון (צילום: פליאד - אירבוס דיפנס)
לפני הפיצוץ|צילום: פליאד - אירבוס דיפנס

שלשום דיווחו כלי תקשורת אירניים על פיצוץ ושריפה במתקן הגרעין הסמוך לבירה טהרן. לפחות שני בני אדם נהרגו כתוצאה מהפיצוץ ובהם גם מומחה גרעין אירני.סוכנות הידיעות SANA דיווחה כי שריפה פרצה ב"יחידה לייצור חומרי נפץ". "למרבה הצער, בשל המקרה, שני פועלים איבדו את חייהם", נכתב בדיווח.

אתר אירני נוסף דיווח על פיצוץ עז, שנראה למרחק של כמה קילומטרים. במתקן בפרצ'ין מתבצעים ניסויים בהדק ניוטרונים - אותו מרעום שאמור להיות מורכב על פצצת גרעין ולבצע ביקוע גרעיני.

אתר הגרעין בפרצ'ין, ארכיון (צילום: פליאד - אירבוס דיפנס)
אחרי הפיצוץ|צילום: פליאד - אירבוס דיפנס

פעולות רבות מתבצעות במתקן: "אירן אינה מאפשרת גישה אליו"

האירנים אינם מאפשרים לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית להיכנס למתקן - עובדה שמעוררת חשד לגבי מה שמתרחש בו. עוד ניתן לומר כי בחודשים האחרונים העלו תמונות לווין כי תשתית חדשה הותקנה במתקנה ומכולות הוזזו ממקום למקום - דבר שעשוי ללמד על היערכות מסוימת.

ניתוח ופענוח: ישראל דיפנס (צילום: פליאד - אירבוס דיפנס)
ניתוח ופענוח: ישראל דיפנס|צילום: פליאד - אירבוס דיפנס

כמו כן נטען כי בעקבות הפיצוץ נוצר נזק לבניינים סביב הבסיס הצבאי. משרד ההגנה של אירן התייחס לאירוע ואמר כי הפיצוץ נגרם כתוצאה מפיצוץ של חומרי נפץ וכי שני בני אדם נהרגו. לא צוינה זהותם.

סוכנות הגרעין הבינלאומית (סבא"א) טענה במשך זמן רב כי ייתכן שבמתקן מתבצעות פעילויות גרעיניות. הגישה של הפקחים למתקן נמנעה כבר בשנת 2005. בחודש שעבר דיווח הארגון כי מתבצעת פעילות אינטנסיבית במתקן, שאירן מסרבת להסביר את פרטיה.