האקדמיה השוודית המלכותית למדעים החליטה להעניק את פרס נובל בכימיה לשנת 2014 לסטפן וו הל מגרמניה, ולאריק בטציג וויליאם אי מורנר מארצות הברית. השלושה פיתחו את מכשיר הננוסקופ שמאפשר הסתכלות על מולקולות קטנות יותר מזו שמאפשר המיקרוסקופ. בנוסף ליוקרה ולכבוד, הוענק להם גם פרס כספי של 1.1 מיליון דולר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האקדמיה אמרה בהכרזה כי "עבודתם של שלושת המדענים הביאה את המיקרוסקופיה האופטית למימד הננו". עוד הוסיפו באקדמיה: "אנו יכולים ללמוד כימיה ברמה המולקולארית, אנו יכולים להבין כיצד עובדת מולקולה בודדת, ניתן להבין תהליכים בזמן שהם מתרחשים". הגילוי, לטענתם, פתח דרכים חדשות בכימיה ובנאנו כימיה: "ניתן לחקור רגלי נמלים, ניתן לחקור תא או וירוס ברמות רזולוציה מאוד גבוהות. זה פיתוח שתרם לכל התחומים - לרפואה, לפיזיקיה, לכימיה ולביולוגיה".
הפרס ניתן מאז 1901 ל-199 מדענים שגילו, חקרו וגייסו את הכימיה לטובת האנושות. המדענים מישראל בולטים בפרס הכימיה - שישה ישראלים זכו בפרס.
אהרון צ'חנובר ואברהם הרשקו על גילוי התהליך בתא שמאפשר פירוק של חלבונים, עדה יונת שהציגה לישראל ולעולם את הריבוזומים שמייצרים את החלבונים לתא החי, דן שכטמן על גילוי הגבישים הקווזיפריודים הבלתי רגילים, ואריה וורשל ומיכאל לוויט שפיתחו מערכת ממוחשבת להבנת תהליכים כימיים מורכבים.
בשטוקהולם יכריזו מחר על פרס הנובל בספרות, ביום שישי ההכרזה המעניינת מסקנדינביה על פרס הנובל לשלום, וביום שני הבא יוכרז על הפרס לכלכלה.