הקיץ כבר כאן ומסתבר שנחילי מדוזות הענק מטרידים לא רק את המתרחצים בחופי הארץ: חוקרים באוניברסיטת סידני טוענים כי גילו תרופה פוטנציאלית לעקיצות המדוזה הקובייתית שידועה כיצור הימי הארסי ביותר בעולם. המדוזה הקטלנית חיה בעיקר במימי החוף של צפון ומערב אוסטרליה והפיליפינים. יש לה 60 זרועות שיכולות לגדול עד לאורך של שלושה מטרים, כאשר כל זרוע מכילה מיליוני קרסים מיקרוסקופיים מלאי ארס.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המדוזה נושאת עמה מספיק ארס כדי להרוג יותר מ-60 אנשים ואין עוד בעל חיים על כדור הארץ שנושא כמות ארס כזאת. הארס יכול לגרום לנמק ברקמות, לכאב קיצוני, לדום לב ולמוות בתוך דקות לאחר חשיפה חמורה. "צוות המחקר עשה שימוש בטכניקה לעריכת גנים כדי לגלות כיצד הארס מחסל תאים אנושיים", אמר פרופסור גרג נילי, אחד ממחברי המחקר. "התרופה שלנו עובדת על המדוזות הקטלניות ביותר, אבל אנחנו עדיין לא יודעים אם היא פועלת על זנים אחרים של מדוזות".
החוקרים מצאו כי הארס מסב את רוב הנזק שלו לעור כאשר הוא מקיים אינטראקציה עם כולסטרול, וכי תרופות מחסלות כולסטרול שכבר קיימות בשוק יכולות לחסום את ארס המדוזה הקטלנית בטווח זמן של 15 דקות מרגע העקיצה. "השתמשנו בתרופות ספציפיות שסופגות כולסטרול כדי לחסום את הארס", הסביר נילי. "מסתבר שהתרופה חוסמת את יכולת הארס לחסל תאים אנושיים ויכולה למנוע גם חלק מהכאב הנלווה".
התרופה נבדקה לראשונה על תאים אנושיים מחוץ לגוף האדם ועל עכברים חיים. בהמשך, החוקרים מקווים לפתח תרופה ייעודית עבור בני האדם. עם זאת, עדיין לא ברור אם התרופה תהיה יעילה נגד עקיצות קשות. "אנחנו לא יודעים אם זה ימנע התקפי לב כתוצאה מעקיצות, צריך מחקר נוסף ואנחנו מתכוונים להמשיך בעבודה שהתחלנו", הדגיש נילי.