איך תיראה זירת הקרב העתידית? (צילום: חדשות)
איך תיראה זירת הקרב העתידית?|צילום: חדשות

השימוש בנשק אוטומטי לחלוטין במהלך מלחמה מפר את החוק הבינלאומי - כך טוענים פעילים שמנסים למנוע מהמחשבים לקבל החלטות בשדה הקרב, יחד עם מחוקקים ומומחים לנושא שקוראים למנוע את השימוש ב"רובוטים מחסלים". הם טוענים שבשדה הקרב העתידי - ובמקרים רבים גם הנוכחי - כלי טיס, תותחים, ספינות מלחמה וטנקים יפעלו לבד ללא שליטה אנושית, אך ההתקדמות הטכנולוגית זוכה לביקורת: 26 מדינות כבר תומכות בבלימת המגמה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

כבר כיום, מדינות רבות - ובהן ישראל - מפתחות נשק טכנולוגי מתקדם מאוד ונמצאות צעד אחד מניהול והפקרת שדה הקרב למכונות אוטומטיות בלבד. ה"גרדיאן" הבריטי דיווח היום (שלישי) ש-26 מדינות תומכות במניעת השליטה של נשק אוטומטי בשדה הקרב. אוסטריה, בלגיה וסין, בין היתר, הצטרפו לקריאת אלפי מדענים, מומחי בינה מלאכותית ויותר מ-20 זוכי פרס נובל לשלום שהביעו את תמיכתם במאבק.

מל
כלי טיס לא מאויש יחליט החלטות מוסריות?|צילום: דו"צ, חדשות

בדוח חדש שפורסם השבוע קואליציית הארגונים, שמקדמים את בלימת השימוש בנשק אוטומטי, טוענים בתוקף שהתרת שימוש בנשק אוטומטי מפרה את החוק הבינלאומי. הם טוענים ששימוש בטכנולוגיה דורש פיקוח ושיפוט אנושיים. "התרת הפיתוח והשימוש ברובוטים-רוצחים תערער את הסטנדרטים המוסריים והמשפטיים שנקבעו בעבר", הזהירה בוני דוקרטי, חוקרת נשק בכירה בארגון Human Rights Watch, שמרכזת את הקמפיין להפסקת נשק מחסל אוטומטי.

לדבריה, "מדינות צריכות לפעול יחד כדי לאסור מראש את מערכות הנשק הללו לפני שהן מתפשטות ברחבי העולם - גל ההתנגדות של מדענים, מנהיגים, חברות טכנולוגיה, ארגונים לא ממשלתיים ואזרחים מן השורה מראה שהציבור מבין שרובוטים מחסלים חוצים סף מוסרי". המומחית ציינה: "החששות שלנו, שמשותפים לממשלות רבות, ראויים לתגובה מיידית".

ישראל - מהראשונות שמשתמשות ומפתחות מערכות אוטומטיות

ב-27 באוגוסט נציגים מ-70 ממשלות יפגשו במטה האו"ם בז'נווה כדי לדון בסכנות הטמונות בנשק המודרני. זו תהיה הפגישה השישית בנושא, שהולך וצובר תאוצה בשיח הבינלאומי. הדיון על הסכנות בנשק האוטומטי החל בניסיון לקדם הסכם פירוק בינלאומי ב-2017, אבל מקדמי היוזמה מתוסכלים וטוענים שהדיונים לא מובילים למעשים ויצרני הנשקים מתקדמים מהר מאוד לשדה קרב ללא שיקול אנושי.

על פי הדיווח בגרדיאן, כמעט כול המדינות בעולם הסכימו שיש להפעיל סוג מסויים של שליטה אנושית בעת שימוש בכוח. "הרעיון של האצלת החלטות בנוגע לחיים ומוות בידי מכונות קרות, ללא חמלה או אמפטיה, לא יכול להתאפשר תחת חוקי אמנת ג'נווה - זה גורם לדם שלי לקפוא בוורידים", אמר נואל שרקי, מומחה לענייני רובוטים שמכהן כדובר הקמפיין לבלום את הייצור של רובוטים מחסלים.

כיפת ברזל, חוד חנית בלחימה האוטומטית (צילום: חדשות 2)
כיפת ברזל, חוד חנית בלחימה האוטומטית|צילום: חדשות 2

על פי הדיווח בגרדיאן, אין עדיין שימוש בנשק אוטונומי באופן מלא, אבל גורמים צבאיים בכירים טוענים שהשימוש במכשיר - שיבחר ויעסוק ביעדים ללא שליטה אנושית משמעותית - יהפוך שכיח במלחמות של השנים הקרובות. לפחות 381 מערכות אוטונומיות, צבאיות ורובוטיות צבאיות נפרסו או נמצאות בפיתוח ב -12 מדינות, בהן צרפת, ישראל, רוסיה, בריטניה וארצות הברית. לפי הדיווח, רוסיה מתנגדת לאיסור שימוש במערכות נשק אוטונומיות לחלוטין, ומצטרפת למדינות נוספות - כולל ארה"ב, שמנסות לחסום כול משא ומתן עתידי בנושא.

מערכות אוטומטיות, כגון זקיפים ממוכנים באזור המפורז שבין הקוריאות או "כיפת ברזל" בישראל, כבר פועלות אבל אינן יכולות לפעול באופן אוטונומי לחלוטין. מחקר שנערך על ידי חברת הנתונים הבינלאומית הראה כי ההוצאות העולמיות על הרובוטיקה יוכפלו מ -91.5 מיליארד דולר ב -2016 ל -188 מיליארד דולר בשנת 2020 ויביאו איתן - במידה ולא יעשה דבר - אוטונומיה מלאה של כלי נשק קטלניים.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/