שמי הבדוי הוא ארמין. אני בן 33 ומתגורר בעיר שיראז שבאירן. אני מניח שאתם אולי שומעים על ההפגנות שיש לנו במדינה בחודשים האחרונים ובמיוחד בשבוע האחרון - אבל אני בטוח שאתם לא ממש יכולים לדמיין מה עובר עלינו. היום, שבו מתחילה החזרת החרם של ארה"ב, הוא היום שממנו פחדנו כאן באירן מאז בחירת טראמפ לנשיא. אנסה להסביר מה עובר עלינו כאן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בחודשים האחרונים, רק מהחשש לקראת מה שצפוי להתרחש כשיוחזרו הסנקציות, המצב הכלכלי הידרדר בצורה שלא האמנו שאפשרית. אנשים רצו לשמור על ערך הכסף שלהם ורכשו דולרים. אלה שיכלו קנו נכסים בחו"ל (למשל, במדינות כמו גיאורגיה) וכך הדולרים יצאו מהמדינה ולא חזרו אליה. זה הוביל לעלייה חדה בשער הדולר, צניחה חופשית של ה"ריאל", המטבע המקומי, ולעליות מחירים קיצוניות בכל התחומים.
המחירים לא מפסיקים לעלות וגם לאלה שהיו יחסית אמידים לא קל להסתדר עם רמות המחירים הללו. מצרכי יסוד כמו מוצרי חלב התייקרו ב-10%-35%, ואילו מוצרים אחרים כבר קפצו בין 35% ל-400%, תלוי אם הם מיוצרים באירן ובכמה שהם בסיסיים.
אני עובד בשתי עבודות. בטהרן יש גם אנשים שנאלצים לעבוד בשלוש, אבל המשכורות שלנו, אם שאלתם, כמובן נותרו כשהיו. בכל יום אני רואה יותר ויותר אנשים, זקנים וצעירים כאחד, שמחטטים בפחי הזבל. לפעמים, אפשר לראות אדם מחטט בפח בזמן שמכונית יוקרה חולפת לידו.
העשירים ממשיכים להתעשר, השחיתות גואה, הרשות המחוקקת זורקת סיסמאות חלולות שהיא תעניש את אלה שהורסים את הכלכלה, אבל הם עוצרים רק דגי-רקק שאין להם באמת השפעה. את ההנהגה הם הרי לא יעצרו, כי הם חלק ממנה. רק השבוע חברת "רולס רויס" ייבאה לאירן מכוניות יוקרה בשווי מאות אלפי דולרים, וזה בזמן שאנשים מסביבי ובכל המדינה רעבים ללחם.
במהלך השבוע האחרון, כשהחרם האמריקני כבר מעבר לפינה, כל המוצרים התייקרו פי שניים, מעבר להתייקרויות הקודמות. אנשים חייבים לפתוח חסכונות בשביל להתקיים, כדי שיהיה להם מה לאכול. אבל מה יקרה כשהחסכונות ייגמרו? העניים כמובן נהיים עוד יותר עניים. חלקם מגיעים אפילו לחרפת רעב, שזה דבר שכמעט לא ראינו בעבר באירן.
"אין כוח מאוחד שיוביל את העם"
אתם אולי רואים בתקשורת את ההפגנות, אבל הרוב, ואני בתוכו, לא יוצא להפגין מתוך פחד. כך גם קורה בעיר הבירה טהרן. ביום ראשון שעבר, כשהדולר והזהב זינקו והריאל צלל, עוד לפני שהתחיל משהו בטהרן כבר נפרשו כוחות הביטחון באזור החלפנים ומוכרי הזהב בשוק במטרה לסכל כל הפגנה.
ברשת החברתית "טלגרם", שבה מאורגנות רוב ההפגנות, מודיעים בחלק מהערוצים מתי והיכן יתקיימו ההפגנות בכל עיר. אלא שאז כוחות הביטחון מגיעים למקום עוד לפני המפגינים. כעת המפגינים עברו לטקטיקה אחרת והם פשוט קוראים בטלגרם לצאת מהבית ולהתחיל להפגין, ללא כל התארגנות מראש, ולו רק בשביל שכוחות הביטחון לא יפזרו את ההפגנות לפני שהחלו. אותן הפגנות שאתם רואים בכלי התקשורת הן של אנשים אמיצים מאוד. ועל כל אמיץ כזה יש עשרה שרצו להפגין אבל פחדו להשתתף, ואני יכול להבין אותם.
בעיה נוספת היא שאני לא יודע מה יהיה אם נצליח להפיל את המולות (כוהני הדת שבחרו את המנהיג העליון). הרי אין אלטרנטיבה ברורה וראינו מה קרה במדינות סביבנו (וגם אצלנו לפני 40 שנה) כשהפילו דיקטטורים מבלי לחשוב על היום שאחרי. בחוץ חושבים שרזא פהלווי הוא אלטרנטיבה ראויה, אבל רוב העם האירני לא מקבל אותו.
אנחנו חוששים מהתערבות המעצמות, כי הן עלולות לנסות להשליט עלינו את ה"מוג'אהדין ח'לק" (ארגון גרילה שפעל באירן משנות ה-70). תאמינו או לא, אבל אנשים מעדיפים את המולות של עכשיו - עד כמה שהם רעים, מושחתים, שקרנים ודכאנים - על פני המוג'אהדין ח'לק, שתמך בסדאם חוסיין במלחמת אירן-עירק, ואין לו לגיטימציה בכלל.
למחאות האחרונות שהתקיימו ברחבי המדינה יש כמה מנהיגים, אבל זו בדיוק הבעיה: הם מפוזרים ואין כוח מאוחד שיוביל את העם. אנחנו צריכים למצוא מנהיג שתהיה לו גם תכנית ליום שאחרי, שהרי כמו שלמדנו מניסיוננו ומניסיון מדינות שכנות, העתיד יכול להיות עוד יותר גרוע. אנחנו רוצים מדינה עם חופש דת - גם לדתיים (בניגוד לתקופת השאה) וגם לחילונים. אנחנו רוצים חופש ביטוי, חופש לנשים שלנו, חופש לרקוד, חופש לשתות אלכוהול - גם בפומבי - וחופש לחיות כמו שאנחנו רוצים מבלי לשקר כל הזמן מחשש לחיינו.
"קשה לחזות עד כמה המצב הכלכלי יכול להיות יותר גרוע ממה שהוא היום", העידה ד"ר תמר עילם גינדין מהמרכז האקדמי שלם בירושלים, שתרגמה את הטור עבור החדשות Online, חוקרת במרכז עזרי, בעלת הפודקאסטים "איראניום מועשר" ו"איראן בקטן" ומחברת מספר ספרים בנושא אירן. "אפשר לומר בביטחון שהמשבר כפי שהוא מורגש היום, נבע בעיקר מהאפקט והחשש הגדול מהרגע בו באמת יוחזרו הסנקציות. תומכי המשטר אמרו לאורך כל הזמן שטראמפ משתמש בלוחמה פסיכולוגית כנגד האיראנים, ואין ספק שזה הצליח לו, בין אם התכוון או לא".
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/