ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ (צילום: AP‎, חדשות)
"מתחשבים בביטחון ישראל". פוטין וטראמפ|צילום: AP‎, חדשות

נשיא ארה"ב טראמפ ונשיא רוסיה פוטין קיימו הערב (שני) מסיבת עיתונאים משותפת, אחרי הפגישה הראשונה ביניהם בארבע עיניים בהלסינקי, בירת פינלנד. מדובר בפסגה הראשונה בין מנהיגי המעצמות זה למעלה מעשור, אז נפגש פוטין עם הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש הבן. זמן קצר לפני שהחלה מסיבת העיתונאים, אחד הנוכחים שנשא שלט שעליו כיתוב נגד נשק גרעיני הוצא מהאולם על-ידי המאבטחים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

"השיחות עם טראמפ היו כנות ומועילות", אמר פוטין. "זו תקופה קשה ביחסים בין המדינות ואין לכך כל הצדקה אובייקטיבית, שהרי המלחמה הקרה הסתיימה והעימות האידיאולוגי בינינו הוא נחלת העבר. אני מקווה שנתחיל להבין אחד את השני טוב יותר. כיום אנו ניצבים בפני אתגרים חדשים כמו טרור ובעיות כלכליות עולמיות, איומים סביבתיים ולא על הכל הספקנו לדבר. עם זאת, אני חושב שעשינו צעד ראשון חשוב. אנחנו יכולים רק לקוות שאם נעבוד יחד נגיע להסכמות".

פוטין וטראמפ, היום (צילום: AP‎, חדשות)
פגישת העבודה בין המשלחות|צילום: AP‎, חדשות

פוטין הוסיף: "רוסיה וארה"ב יכולות להוביל את מאמצי הסיוע ההומניטרי בסוריה ולאפשר לפליטים לחזור לביתם. יש לנו את כל המרכיבים הדרושים כדי לרסק את המחבלים במערב ובדרום סוריה". הנשיא הרוסי הדגיש כי יש לקחת בחשבון את הסכם הפסקת האש בין ישראל וסוריה בניסיון להביא שלום ברמת הגולן. "זה גם יספק ביטחון לישראל", אמר פוטין. "אנחנו נפעל כדי לקיים שלום בר קיימא ביחס להחלטות מועצת הביטחון".

פוטין וטראמפ, 2018 (צילום: רויטרס, חדשות)
"שוחחנו ארוכות על הטענות להתערבות"|צילום: רויטרס, חדשות

פוטין התייחס גם לטענות על התערבות רוסית בבחירות האמריקניות ב-2016 וציין כי רוסיה מעולם לא התערבה ולא מתכוונת להתערב בענייני פנים של ארה"ב, לרבות בבחירות. "אנחנו מוכנים לנתח יחד כל חומר ספציפי בנושא", אמר פוטין. "נוכל לנתח אותם דרך קבוצת העבודה המשותפת בנושא סייבר. אנחנו צריכים להחזיר את שיתוף הפעולה שלנו".

"שתי המדינות אשמות ביחסים העכורים"

אחריו דיבר הנשיא טראמפ, שהביע נכונות להמשיך את "המסורת של דיפלומטיה אמריקנית", שלדבריו עדיפה על פני עוינות וסכסוך. "דיאלוג בינינו הוא טוב לארה"ב, לרוסיה וגם לעולם", אמר הנשיא האמריקני. טראמפ ציין שהשניים שוחחו על סוגיית פירוז חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני, על האיום האירני וכן על המשבר בסוריה.

"אם אנחנו מתכוונים לפתור בעיות רבות בעולם, עלינו למצוא דרך לשתף פעולה", המשיך טראמפ. "היחסים בינינו מעולם לא היו גרועים יותר, אך כעת זה השתנה. אני באמת מאמין בזה. הסכמנו שנציגינו ייפגשו להתעדכן בכל הנושאים שדנו בהם. הפגישה היום היא רק תחילתו של הליך ארוך".

גם הנשיא האמריקני התייחס לטענות לגבי ההתערבות הרוסית בבחירות. "פוטין ואני שוחחנו על כך ארוכות", אמר טראמפ. "לא הייתה שום קנוניה, כולם יודעים את זה. לא הכרתי את הנשיא לפני הבחירות. אנשים עומדים למשפט, אך למיטב ידיעתי שום דבר עד עכשיו לא קשור לקמפיין. ניצחנו את קלינטון בקלות וחבל שמרחפת מעל זה עננה ולו הקטנה ביותר. מה שקורה עם הטענות לקנוניה זה פשוט מגוחך ויש לזה השפעה שלילית על היחסים בין שתי המעצמות".

טראמפ הדגיש את החשיבות בהפעלת לחץ על אירן כדי למנוע ממנה להשיג נשק גרעיני ולבלום את התוקפנות שלה במזרח התיכון. בהמשך התייחס לעומק לנושא הסורי וביטא את המחויבות המשותפת של ארה"ב ורוסיה לשמור על ביטחונה של ישראל. "עבדנו עם ישראל במשך שנים רבות ואני חושב שמעולם לא היינו קרובים כמו עכשיו", אמר הנשיא האמריקני. "גם הנשיא פוטין עוזר לישראל. שנינו רוצים לסייע לה ולהבטיח את ביטחונה".

רגע משעשע נרשם במהלך שלב השאלות כשפוטין העניק לטראמפ כדור מגביע העולם שנערך ברוסיה. "הנשיא טראמפ הזכיר שסיכמנו בהצלחה את טורניר המונדיאל", אמר פוטין, שפנה למקבילו האמריקני והוסיף: "אתן לך את הכדור וכעת הוא במגרש שלך. הרי ארה"ב צפויה לארח את המונדיאל ב-2026". לאחר שהודה לנשיא הרוסי על המתנה, טראמפ זרק את הכדור מהבמה לעבר רעייתו מלאניה ואמר שייתן את הכדור לבנו הצעיר, בארון.

בהצהרה קצרה שמסר לתקשורת אחרי הפגישה שנמשכה כשעתיים, טראמפ תיאר את הפגישה "התחלה טובה". בתום הפגישה, שני המנהיגים המשיכו למה שמכונה "פגישה בילטרלית מורחבת" ולארוחת צהריים משותפת. חברי שתי המשלחות התמקמו בשני צדדיו של שולחן ארוך באולם המראות של הארמון הנשיאותי הפיני.