אסון במסגרת ניסיונות חילוץ הנערים בתאילנד: הרשויות במדינה דיווחו הבוקר (שישי) כי אחד מצוללני החילוץ שנשלחו למעמקי המערה מת כתוצאה ממחסור בחמצן במהלך הכנות לקראת חילוץ אפשרי של הנערים. סמארן פונאן, לוחם לשעבר ביחידת הקומנדו הימי התאילנדי - "אריות הים", היה חלק מצוות החילוץ וההצלה, ונהרג בזמן שנכנס למערה על מנת למקם בלוני חמצן לאורך נתיב חילוץ פוטנציאלי של הילדים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במקביל, הדרמה סביב חילוץ הנערים נמשכת, לפני סוף שבע גשום במיוחד הצפוי במדינה. עשרות לוחמי הקומנדו הימי התאילנדי הגיעו אמש למערה בצפון המדינה בה לכודים 12 ילדים ומאמן הכדורגל שלהם והחלו להזרים חמצן לתוך הכוך שבו הם שוהים. הערכה רפואית עדכנית שביצע חובש הקומנדו בחברי הקבוצה קבעה כי בשלב זה מצבם הרפואי ירוד ולכן מסוכן מדי לנסות לחלץ אותם. אחד הרופאים שטיפל בלכודים ציין כי שניים מהילדים והמאמן סובלים מתשישות ומתת-תזונה.

בינתיים, צוותי החילוץ הרבים שפועלים באזור המערה שבמחוז צ'אנג ראי ממשיכים להתלבט כיצד להוציא את הילדים מהמערה המוצפת, שם הם שוהים כמעט שבועיים. התחזיות בתאילנד מעריכות שגשמי המונסון יימשכו גם במהלך סוף השבוע, עובדה שמטרידה מאוד את המחלצים שחוששים מהמשך עליית מפלס המים בטרם יפונו הילדים.

מדי יום הצוותים שואבים כמויות אדירות של מים מתוך המערה, אך המעברים הצרים והמפותלים בתוכה עדיין מוצפים ומקשים על הגישה החוצה. המחלצים שנכנסים לתוך מתחם המערה כדי לספק לקבוצה מים, מזון וציוד רפואי נדרשים לנווט בחושך מוחלט דרך המנהרות המוצפות במשך 6 שעות עד שהם מגיעים לקבוצה. נדרשות 5 שעות נוספות רק כדי לחזור ליציאה של המערה. חלק מהם נשארים עם הילדים באופן קבוע. בשלב זה, הדרך היחידה לצאת מהמערה היא באמצעות צלילה דרך המים העכורים.

הילדים, בני 11 עד 16 ועוזר המאמן בן ה-25, נעלמו ב-23 ביוני אחרי שיצאו לסייר במערות בפארק מיוער לאחר אימון כדורגל. מספר לוחמים בקומנדו ימי, לרבות חובש ויועץ, נשארו עם הקבוצה לאחר האיתור הדרמטי שלהם על ידי צוללנים שהתאמצו במשך שעות לפלס את דרכם דרך החריצים והפתחים הצרים במים העכורים. ביום שני, לאחר סריקות מאומצות מסביב לשעון, אותרו הנערים בריאים ושלמים במערה - אך ללא יכולת חילוץ. כוחות ההצלה הרבים, גם כעת, לא הצליחו להכריע מהי הדרך הטובה ביותר לחלץ את הנערים, בשל אי יכולתם לשחות את דרכם החוצה או לצלול.

כוחות בצבא המקומי העלו את האפשרות שהנערים ישהו במערה עד לניקוז המים וסיום עונת הגשמים, בעוד ארבעה חודשים. אך אחרים טוענים מנגד כי קיים חשש שמפלס המים יעלה עוד יותר בשל הגשמים העזים שצפויים עוד לרדת. "אנחנו בוחנים את מיקומם של הנערים והנלווים אליהם בשטח המערה", אמר מושל המחוז בו נעלמו הנערים. "המחלצים מחפשים מעברים או בורות שיהיו שימושיים בהוצאת הקבוצה".

האופציות השונות של המחלצים

המערה שאליה נקלעו הנערים נמצאת בנקודה יחסית גבוהה באחד ההרים באזור. חברי הקבוצה נכנסו למערה וטיפסו לאזור גבוה יותר בתוכה, עד שבאו המים ממקום גבוה עוד יותר והם נתקעו. כשהחלו גורמי החירום במאמצי החילוץ, הם האמינו שהנערים נמצאים בנקודה שמכונה "חוף פטאייה", כמובן לא החוף המפורסם בדרום. אלא שבפועל הנערים נמצאו במרחק של 400 מטרים משם.

הדרך להוציא את הנערים משם צפויה להיות מסובכת מאוד. הילדים נמצאים באזור רווי כוכים, מעין "חדרים" שלכאורה נחשבים לבטוחים ויש בהם כיסי אוויר. אלא שהמערה מוצפת חלקית, כשבמספר קטעים המים בגובה 10 מטרים. אם הנערים יצליחו לעבור מרחק של שלושה קילומטרים, הם יגיעו לבסיס שהקימו המחלצים בחלל הגדול במערה. משם הדרך החוצה צפויה להיות קלה יחסית.

חברי הקבוצה לפני הטיול הגורלי (צילום: FACEBOOK/EKATOL, חדשות)
הקבוצה שכולה נלכדה במערה|צילום: FACEBOOK/EKATOL, חדשות

בפני כוחות החילוץ עומדות שלוש אפשרויות: הראשונה היא באמצעות צלילה אך על פי הדיווחים חלק מהנערים לא יודעים לשחות והחשש הוא שלא יצליחו. השנייה היא להעביר מזון ושתייה פנימה לתקופה הקרובה ולחכות שהגשמים ייפסקו אך תרחיש זה עלול לקחת חודשים. והאפשרות השלישית היא לקדוח בהר ולשלוף את הנערים החוצה אך יש סכנה שהסלע תתמוטט על ראשם של הנערים.

בשלב זה עדיין לא ברור איזו חלופה נבחרה. יותר מ-1,000 אנשים מעורבים במאמצי החילוץ מבריטניה, מרוסיה, משוויץ, מאוסטרליה, מסין וגם מסייעים מישראל. בינתיים ה-13 קיבלו ג'ל עתיר קלוריות ומינרלים שיחזיק אותם במהלך מאמצי החילוץ.