גלי חום קטלניים עומדים להפוך לבעיה הולכת וגוברת במהלך העשורים הקרובים, כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Nature Climate Change. לפי המחקר, התופעה תיעשה שכיחה יותר ותתרחש בחלקים נרחבים יותר של כדור הארץ, וזאת כתוצאה משינוי האקלים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

גלי חום קיצוניים, כמו אלה שפקדו את חצי כדור הארץ הצפוני בשבועות האחרונים, נחשבים לאחת התוצאות הישירות ביותר של ההתחממות הגלובלית ממעשה יד אדם. המחקר קובע כי אם קצב הגדילה הנוכחי של פליטת גזי חממה יימשך, עד שנת 2100 שלושה מכל ארבעה בני אדם בעולם יהיה נתון ללפחות 20 ימים בשנה של "חום ולחות קטלניים". הנתון כיום עומד על אחד מכל ארבעה אנשים.

לשהות במקום מוצל ולהרבות בשתייה (צילום: רויטרס, חדשות)
גלי החום רק הולכים להתגבר|צילום: רויטרס, חדשות

גם אם האנושות תקצץ בנחישות את מכסות הפליטה, כפי שנקבע בהסכם האקלים של פריז, המחקר מצביע על כך שהעלייה בטמפרטורות וברמות הלחות יובילו להחרפה בתדירות ובעוצמת גלי החום. למרות הדברים, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע בשנה שעברה על פרישה מההסכם.

"היחס שלנו לסביבה היה כל כך לא זהיר שנגמרו לנו כל האפשרויות הטובות לקראת העתיד", אמר קמילו מורה, פרופסור באוניברסיטת הוואי וממובילי המחקר. "מבחינת גלי חום, האופציות שלנו נעות בין רעות לגרועות. רבים ברחבי העולם נאלצים לשלם את המחיר הכבד ביותר בעקבות גלי החום".

שיאי חום בארבע יבשות

במהלך החודש האחרון נרשמו שיאי טמפרטורות בכל ארבעת היבשות שנמצאות בחצי הכדור הצפוני מעל האזורים הטרופיים, שם מציינים כעת את עונת הקיץ. ביפן נרשם השבוע שיא חדש של 41 מעלות מחוץ לטוקיו, בגל חום שהביא עד כה למותם של מעל 65 בני אדם ולאשפוזם של יותר מ-23 אלף יפנים. גם בחצי האי הקוריאני נרשמו שיאי חום של 40 מעלות.

בצד השני של העולם, טמפרטורות של מעל 32 מעלות הורגשו בחלקים הצפוניים של סקנדינביה, ושיאי חום נשברו בשוודיה, פינלנד ונורווגיה. התוצאה הייתה שורה ארוכה וחסרת תקדים של שרפות חורש, כך גם באיטליה וביוון, שם נספו מעל 70 בני אדם. בבריטניה נרשמה ההתחלה החמה ביותר בתולדותיה לעונת הקיץ, עם טמפרטורות של 30 מעלות.

בארה"ב, רק בחודש הנוכחי נשברו 41 שיאי חום ברחבי המדינה, לעומת אפס שיאי קור בחורף. בקנדה תועדו לפחות 70 מקרי מוות כתוצאה מגל החום שהיכה במחוז קוויבק, שם הורגשו טמפרטורות שיא של 36 מעלות. ואילו במדבר סהרה שבצפון אפריקה, שם החום לא זר למקומיים, תועדו 51.3 מעלות באלג'יריה, ובכך נקבע שיא חום חדש שתועד אי פעם ביבשת כולה.