התובע הכללי של ארצות הברית, ג'ף סשנס, הודיע היום (שלישי) כי הנשיא טראמפ החליט לבטל את תוכנית "החולמים", DACA, שנועדה להקל על ילדי מהגרים לא חוקיים. עם זאת, סשנס הוסיף כי ההחלטה תיכנס לתוקף רק בעוד שישה חודשים, במהלכם תינתן שהות לקונגרס להציע חקיקה חלופית בנושא.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מטרת התוכנית, אותה העביר אובמה בצו נשיאותי, היא להגן על תושבים שהובאו באופן לא חוקי לארצות הברית כילדים - כאלה שחיים בארצות הברית שנים ארוכות, ושחזרה לארץ מוצאם תוביל אותם למדינה לא מוכרת מבחינתם. לפי התוכנית, תושבי ארה"ב שנכנסו אליה באופן לא חוקי בעודם קטינים יכולים להגיש בקשה מסודרת, ולאחר בדיקות רקע מעמיקות ותשלום אגרה בסך 500 דולרים לזכות בדחייה מוגבלת בהליכי גירוש ובאשרת עבודה, אותה יש לחדש מדי שנתיים. נכון ליוני 2016, יותר מ-740 אלף בני אדם זכו לאשרות דרך התוכנית.
לדברי סשנס, מדובר בתכנית שלא תעמוד בפני בדיקה משפטית מדוקדקת. "אובמה ניסה לעשות בדיוק את מה שהרשות המחוקקת סירבה לעשות", אמר. "מדובר בעקיפה של חוקי ההגירה בסמכות הרשות המבצעת באופן לא חוקתי". הוא הוסיף כי לא יתקבלו עוד בקשות חדשות להצטרפות לתכנית, ואילו מי שאשרותיהם פגות עד 5.3.2018 יוכלו להגיש בקשות חידוש רק עד 5.10.2017.
על פי דיווחים, טראמפ היה חלוק בדעתו לגבי ההחלטה: מחד, הבטיח במהלך הקמפיין לחסל את התכנית, אולם מאידך תחושותיו האישיות לגבי "החולמים" דווקא היו חיוביות. עם זאת, נאלץ לקבל הכרעה בנושא לאחר שבועות של התלבטויות לאחר שמספר מדינות איימו כי יתבעו את הממשל במידה ולא יעשה זאת. לאחר ההודעה, אמר טראמפ כי הוא אינו בעד גירוש ילדים מארצות הברית, "אולם אנחנו מדינת חוק".
ביקורת על המהלך לא איחרה לבוא. הסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין מסר כי מדובר "בגישה שגויה לנושא מדיניות ההגירה". יו"ר בית הנבחרים, פול ריאן, הוסיף כי הוא מקווה כי בית הנבחרים והסנאט יצליחו להגיע להסכמה על חקיקה קבועה בנושא. תגובה צפויה להתקבל גם מהנשיא לשעבר אובמה, שבצאתו מהתפקיד נשבע שלא לשתוק אם ממשל טראמפ יפעל נגד התכנית.