למרות הצהרותיה של אירן כי היא עומדת בהסכם הגרעין, ממשיך היום (שני) נשיא ארה"ב טראמפ בקו התקיף ומאיים להפר את ההסכם. במהלך דיון בוועדה לאנרגיה אטומית שהתקיימה היום בוינה, הקריא שר האנרגיה האמריקני ריק פרי מסר מהנשיא טראמפ, בו הוא מבהיר כי ארה"ב תפנה עורף להסכם אם האו"ם לא יפקח ויאכוף את ההסכם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"לא נקבל הסכם שאינו נאכף באופן קשוח או שנאכף באופן בלתי מספק", אמר טראמפ בהודעה שנמסרה יממה בלבד לפני כינוסה של העצרת הכללית של האו"ם מחר בניו יורק.
מוקדם יותר היום אמר נשיא אירן רוחאני בנאומו באו"ם כי נסיגה מהסכם הגרעין פירושה רמיסה של מחויבות פוליטית ברורה שיש לממשל. עוד הוסיף רוחאני כי העם האיראני תמיד עמד במילתו לאורך ההיסטוריה וכי אירן תכבד את התחייבויותיה כל עוד הצד השני יכבד את שלו.
"לעולם לא ניזום הפרה של ההסכם הבינלאומי, אבל אם הצד השני ירצה לתקוף את זכויות העם האירני, אירן בהחלט תיתן מענה ראוי", אמר. "בין אם ארה"ב מאושרת או מודאגת - הסכם הגרעין ייזכר בהיסטוריה המדינית כסימן לפתרון בעיות בינלאומיות מורכבות באמצעות דיאלוג".
הסכם הגרעין עם אירן נמצא במרכז סדר היום של עצרת האו"ם, לאחר שמוקדם יותר השבוע קרא מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון לוושינגטון לשקול מדיניות חדשה כלפי אירן בשל האיום שהיא מציבה למזרח התיכון. היום יפגש נשיא צרפת מקרון, המשחק תפקיד מרכזי בשיחות, עם טראמפ ועם נשיא אירן רוחאני.
"מדינות אירופה מחויבות לעסקת הגרעין"
מקור בארמון האליזה אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי מקרון כנראה ילחץ על רוחאני להפסיק לעורר את זעמה של ארה"ב על ידי התערבות בנעשה בסוריה, בלבנון ובתימן. אך למרות המסר הצרפתי, בטהרן מזהים את הקרע בין הנשיא האמריקני הנוכחי למנהיגי האיחוד. בכיר אירני שלקח חלק במשא ומתן על עסקת הגרעין אמר לסוכנות רויטרס כי הוא לא מאמין שהאיחוד האירופי ילך אחרי טראמפ בקו האגרסיבי נגד אירן. "תראו מה קורה באזור שלנו - יש משבר בכל מקום, מעירק ועד לבנון", אמר הבכיר. "אירן היא שותפה אזורית אמינה לאירופה, לא רק שותפה עסקית, אלא גם שותפה מדינית".
"מדינות אירופה מחויבות לעסקת הגרעין", הוסיף הבכיר. "הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אישרה שוב ושוב את מחויבותה של אירן לעסקה. ההתעקשות של טראמפ לנקוט במדיניות עוינת כלפי אירן רק תעמיק את הקרע בין המעצמות".
המחויבות האמריקנית לעסקה עומדת לא רק במרכז הדיונים באו"ם. באוקטובר צפוי הנשיא למסור לקונגרס את החלטתו האם לסגת מהסכם הגרעין. בישראל דורשים מהממשל לשנות או לבטל את העסקה, אותה כינה טראמפ בקמפיין הבחירות שלו "העסקה הכי גרועה שראיתי".