ראול וולנברג - חסיד אומות העולם (צילום: ויקיפדיה)
ראול וולנברג - חסיד אומות העולם|צילום: ויקיפדיה

היעלמותו של ראול ולנברג, הדיפלומט השוודי שהציל אלפי יהודים הונגרים מתאי הגזים של הנאצים בימיה האחרונים של מלחמת העולם השניה, היא אחת התעלומות הגדולות ביותר שנותרו מהמאה הקודמת - וכעת ככל הנראה התגלה מה עלה בגורלו. יומניו של ראש הקג"ב בשנות החמישים - איוון סרוב - נמצאו על ידי נכדתו מוחבאים בקיר בבית הנופש של המשפחה - וכעת פורסמו כתביו. לפי הדיווח ב"ניו יורק טיימס", היומנים שופכים אור חדש על הפרשה ובהם נכתב שוולנברג הוצא להורג בבית הכלא במוסקווה זמן לא רב לאחר מלחמת העולם השנייה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בעבר הועלו השארות רבות על פיהן וולנברג נחטף ברחובות בודפשט על ידי הסובייטים שכבשו את בודפשט, הם ראו בוולנברג ובקשריו עם האמריקנים והנאצים פעילות ריגול מסוכנת, כך לפי הניו יורק טיימס, והצלת היהודים נראתה למוסקבה כסיפור כיסוי. נסיבות היעלמותו של ולנברג, חסיד אומות העולם, המשיכו להטריד רבים גם אחרי נפילת הגוש הקומוניסטי - סובייטי.

"אין לי ספק שוולנברג הוצא להורג ב-1947", כתב סרוב שעמד בראש גוף השיטור והביון החשאי הרוסי בין 1954 ל-1958. על פי היומן ולנברג, נצר למשפחה בעלת מעמד והון בשוודיה, נכלא במוסקווה אבל המידע על מעצרו וגורלו הגיע טיפין טיפין: בתחילה השגריר הסובייטי בשטוקהולם אמר לאימו שהוא במעצר , אבל נסוג אחרי שהקרמלין אמר שאין לו מושג מה עלה בגורלו

הוראת החיסול הגיעה מסטאלין (צילום: רויטרס)
הוראת החיסול הגיעה מסטאלין|צילום: רויטרס

ב-1950 מוסקווה החלה לשחרר שבויי מלחמה וחלקם סיפרו שפגשו את האיש המסתורי ואחרים שמעו את שמו. שוודיה החלה לשאול שאלות והקרמלין פרסם דוח לפיו ראול וולנברג בן ה-34 מת מהתקפת לב בכלא ביולי 1947. ב-1991, עם נפילת הגוש הסובייטי, הקרמלין הסכים לקחת חלק בחקירה משותפת עם השוודים: החקירה שכללה ראיונות ונבירה בארכיונים נמשכה עד שנת 2000 ולא העלתה תוצאות חד משמעיות. בנוגע לגורלו של ולנברג, החוקרים גילו שהמסמכים הושמדו בכוונה. עד פרסום היומנים של סרוב כעת, לא נרשמה התפתחות בחקירה.

ביומנים מופיע דיווח על שריפת גופתו של ולנברג וציטוטים של וויקטור אבקומוב שקדם לסרוב בראשות הקג"ב: אבקומוב טען בחקירותיו כי שההוראה לחסל את ולנברג הגיע היישר מסטאלין וממולוטוב - שר החוץ הסובייטי. המילה "נרצח" או "חוסל" לא הופיע בישירות באף דוח רשמי - כך הסביר מיקיטה פטרוב, היסטוריון שמתמחה בתקופת סטאלין ובמחקר על סרוב בעצמו.

"הם לא משתמשים במילה הזו", ציין פטרוב בפני הניו יורק טיימס. "הם אומרים שכנראה הרגו אותו, אבל לא ידענו על זה דבר, אין לנו מסמכים המעידים על כך, ביומנים של סרוב אפשר למצוא את המילה הזו כעובדה אבל אלו זכרונות ולא מסמך רשמי".

ביומניו סרוב סיפר כי קרא בתיקו של וולנברג, בעוד בעבר שירותי הביטחון סירבו להודות שקיים תיקים כאלה. לפני ארבע שנים הנכדה היחידה של סרוב - וורה סרובה בת ה57 , רקדנית בלט שפרשה - שכרה עובדים כדי לשפץ את המחסן בבית הנופש שירשה מסבה בצפון מערב מוסקווה. כשהעובדים הרסו את הקיר הם נחשפו לכמה מזוודות נסתרות, בתחילה "הם חשבו שיש שם כסף או זהב, אבל לצערם היו שם רק מסמכים" סיפרה סרובה לניו יורק טיימס .

 סרוב מת ב1990 בגיל 84, שמו נקשר עם מערכת טיהורים בבריה"מ, הוא הודח מהקג"ב אחרי שאחד ממקורביו נחשף כמרגל עבור המערב. נכדתו שריכזה את יומניו לספר אומרת שעשתה זו כדי לטהר את שמו של סבה