בבוקר שאחרי ההכרזה של קרן המטבע הבינלאומית על יוון כמדינה חדלת פירעון, שהפכה אותה למדינה המערבית הראשונה שלא עמדה בתשלומיה, ברחבי המדינה נפתחו כאלף סניפים של בנקים לטובת פנסיונרים חסרי כרטיס אשראי שמבקשים למשוך את כספם. תורי ענק נוצרו מחוץ לבנקים, כשכל פנסיונר רשאי למשוך עד 120 אירו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הפנסיונרים במדינה נפגעו קשות מהמשבר, כשעשרות אלפי אזרחים ותיקים לא קיבלו עד אתמול את קצבאות הפנסיה שלהם. רבים מהם דורשים שינוי וקוראים להפיל את הממשלה. "הם (הממשלה) יצאו מדעתם", אמר דימטריס, פנסיונר בן 67 מאתונה. "עדיף שיפרשו, אין שום טעם במשאל העם הזה שלהם. אם הוא יתרחש הממשלה תהפוך לבדיחה".
תיאודורוס, בן 72 מאתונה, הצטרף לביקורת ואמר כי "זה המצב הכי גרוע שראתה יוון אי פעם. גם בתקופת הכיבוש הנאצי זה לא היה כל כך גרוע".
למרות ההכרזה על יוון כמדינה חדלת פירעון (כזאת שלא יכולה לשלם את חובותיה), יימשכו במהלך היום הדיונים של שרי האיחוד האירופי בהצעת יוון לעסקת ביניים עם הנושים שבמסגרתה יידחה מועד החזר החובות הראשון שלה - בסך 1.7 מיליארד אירו - במספר חודשים עד שנתיים, כדי לאפשר לה להסדיר טוב יותר את החזר התשלום.
ג'רי רייס, דובר קרן המטבע הבינלאומית, הבהיר אמש כי יוון לא תוכל לקבל עוד סיוע כספי מהקרן עד שאתונה לא תחזיר את חובההנוכחי העומד על סכום של 1.7 מיליארד אירו. הוא ציין כי ממשלת יוון ביקשה עוד לפני פקיעת הדד ליין, לדחות את המועד לפירעון החוב ואמר כי מועצת המנהלים תבחן את הבקשה.
שרי האוצר של גוש האירו סירבו להעניק עוד הלוואות ליוון לאחר שלא הצליחה לגייס את הכסף לפירעון חובה. על פי המתווה שהגישה הממשלה באתונה, תכנית החילוץ ופריסת החובות תוארך בכמה חודשים עד שנתיים. רגע לפני שהוכרזה כחדלת פירעון, הראתה יוון נכונות להסכים לעסקת ביניים שתסדיר את החזר חובותיה.
ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס הביע אמש אופטימיות לנוכח ההתפתחויות ואמר כי מתן ארכה יוכל להבטיח את תשלום החזר החוב במלואו מבלי לגרום לסחרור של יוון כולה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הביעה גם היא שביעות רצון מהנכונות של הצדדים להגיע למתווה מוסכם, אך הבהירה כי זה יידרש להתגבש לפני פקיעת המועד האחרון לדיונים בחצות.
ראש ממשלת ספרד הזהיר ממצב שבו בסופו של דבר תפרוש יוון מגוש האירו ואמר כי מהלך שכזה יהיה מדבק ויגרור צעדים דומים מצד חברות נוספות בגוש. מוקדם יותר הערב הפגינו באתונה אלפי אזרחים בעד ההיענות להצעת הפשרה, והעניקו את תמיכתם לראש הממשלה אלכסיס ציפראס, שמקיים דיונים מרתוניים בסוגיה עם נציגי האיחוד בבריסל.
מלשכת ראש ממשלת יוון ציפראס נמסר כי הוא התקשר אמש לנשיא הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יאנקר, והשניים שוחחו על ההצעה החדשה. השיחה בין השניים ארכה על פי הדיווחים שעות ארוכות.
ביום ראשון: משאל העם על תכנית החילוץ
יאנקר, שהזהיר את יוון כי הכרעה במשאל העם נגד עסקה עם הנושים תוביל להוצאת יוון מהאיחוד האירופי, הגיש אמש הצעה לממשלה באתונה - כך דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס. מהפרטים עולה כי הצעתו של יאנקר מתאפיינת בהפחתה משמעותית של המס בתעשיית התיירות במדינה.
ביום ראשון הקרוב אמור להיערך ביוון משאל עם על תכנית החילוץ, אם כי בשל הדיונים הקדחתניים לא ברור האם המשאל יתקיים כסדרו או מה יהיה תוקפו. החשש הגדול באירופה הוא שיציאתה של יוון מגוש האירו יוביל לטלטלה ואולי אפילו לקריסה של המערכת הכלכלית של הגוש.