בתום ספירת כל תוצאות האמת במשאל העם שנערך ביוון הוכרז רשמית על ניצחון למתנגדי תכנית הסיוע של האיחוד האירופי - תכנית שצפויה להשית על המדינה גזירות כלכליות חריפות. על פי התוצאות האמת, 61.3% מתושבי המדינה שהשתתפו במשאל העם הצביעו "לא" (Oxi), לעומת 38.7% שהצביעו "כן" (Nai). "כשלאנשים יש אמונה הכל אפשרי", הצהיר ראש הממשלה אלכסיס ציפראס לאחר פרסום התוצאות. "אני רוצה להודות לאלפי האירופים שתמכו בנו בכל רחבי היבשת".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
התוצאות הסופיות מהוות ניצחון סוחף לממשלה בראשות ציפראס, שדחק באזרחים להצביע "לא" בהמוניהם. החלטה שכזו עשויה אמנם לסייע ליוון במשא ומתן מול הנושים, אך עלולה גם להוציא אותה אל מחוץ לגוש האירו.
"יש פתרונות הגיוניים והוגנים", הסביר ציפראס. "העם היווני ענה נכון לשאלה, וענה תשובה אמינה. צריך להסיר את השאלה בנוגע ליציאה מהאיחוד האירופי. אנו רוצים אירופה מוסרית ודמוקרטית. זה לא פתרון קל, אבל פתרון הוגן. בכוונתנו לחזור למשא ומתן".
כבר עם פרסום התוצאות החלקיות אמש (ראשון), יצאו המוני אזרחים המתנגדים ליוזמה האירופית לחגוג מול בניין הפרלמנט בבירה אתונה. "אני רוצה להגיד לאירופה שיש לנו את הכוח להיות חופשיים", אמר אחד הצעירים שהגיע לבניין הפרלמנט על מנת לחגוג את הניצחון המסתמן. "כל מדינות אירופה צריכות לעשות כמונו ולא להסכים להיכנע. אנחנו מוכנים להילחם כל יום. אנחנו רוצים להיות באירופה, אבל רוצים שיוויון בין האזרחים באירופה".
לצד החוגגים, הביעו חלק מהאזרחים שיצאו לכיכרות דאגה מההחלטה הדרמטית. "אני לא יודעת מה עומד לקרות, אני מקווה שיש לממשל תכנית", סיפרה תושבת אתונה. "עבדנו קשה מאוד ועכשיו כולם מחפשים תקווה, אנחנו רוצים תקווה לעתיד. אנחנו לא אנשים עצלנים. אנחנו רוצים קידמה אך אנחנו לא אוהבים להיות הקבצנים של אירופה. אני מקווה שיחזרו למו"מ כמו שאמר ראש הממשלה. אני מקווה שהוא ישיג עסקה טובה שתיתן לנו תקווה".
מרקל: "נכבד את החלטת העם היווני"
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שוחחה אמש בטלפון עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד בעקבות פרסום התוצאות. השניים סיכמו לכנס ישיבה דחופה של שרי האיחוד האירופי והיום הם צפויים להיפגש בפריז על מנת לדון בהתפתחויות האחרונות.
למרות שמרבית היוונים בחרו להגיד "לא" לגרמניה, מרקל שיגרה מסר מרגיע לתושבים. "צריך לכבד את ההחלטה של העם היווני", ציינה הקנצלרית.
יוון עשויה לבקש כעת מאירופה להציע לה תכנית הצלה כלכלית חלופית, אך לפי דבריו הנחרצים של שר האוצר הגרמני, סיגמר גבריאל, הדרך לשם לא צפויה להיות קלה. לאחר פרסום יותר ממחצית מתוצאות האמת, אמר גבריאל כי קשה לתאר תכנית חילוץ חדשה ליוון, אחרי דחיית את תנאי התכנית שכבר הוצגה.
"מו"מ על תכנית ששווה מיליארדים בקושי עולה על הדעת", הבהיר השר הגרמני. "ציפראס וממשלתו מובילים את היוונים בשביל של נטישה וחוסר תקווה. היוונים שרפו את הגשר האחרון שהיה יכול להשאיר אותם באיחוד האירופי".
נשיא הפרלמנט של האיחוד האירופי, מרטין שולץ, אמר כי "אנו במצב מסובך. היוונים אמרו לא, אבל הממשלה היוונית צריכה כעת להעלות הצעות חדשות, ואנו מצפים להן. אני מאמין שהמצב ביוון עשוי להיות קשה יותר. אזרחי יוון לא צריכים לשלם את המחיר על המצב אליו הביאה אותם ממשלתם". אני מקווה שבקרוב נקבל הצעות שנוכל לדון בהן, על מנת שלא ניכנס לתקופה קשה ומסוכנת"
שולץ קרא לסיוע הומניטרי ליוון, שלא כחלק מתכנית חילוץ חדשה. במקביל, נשיא הנציבות האירופית דונלד טאסק, יכנס מחר פגישת חירום בהשתתפות מנהיגי מדינות האיחוד האירופי בעקבות תוצאות משאל העם.
יוון לא תצליח להתמודד עם פשיטת הרגל
מיליונים מאזרחי יוון הצביעו אתמול בקלפיות שנפרסו ברחבי המדינה. עשרות אלפי בני אדם השתתפו בימים האחרונים בהפגנות ובעצרות שנערכו לקראת משאל העם הגורלי. בבירה אתונה נערכו מספר עצרות מרכזיות, חלקן של מתנגדי תכנית הסיוע האירופית וחלקן של התומכים בתכנית.
בעקבות הכרעת העם חוסר הוודאות במדינה צפוי להיות חמור עוד יותר והדבר עשוי להוביל להתמוטטות כלכלית מהירה. הנושים כבר איימו שבמקרה כזה יקטעו מיד את המו"מ עם יוון, מה שישאיר את המדינה המרוששת לבדה, ללא סיכוי של ממש להתמודד עם פשיטת הרגל הצפויה. במידה ואירופה לא תציע דרך חלופית - יוון עשויה להיפרד מגוש האירו ולחזור לכלכלה עצמאית במצב רע ועם המטבע הישן - הדרכמה.