"הזרם נמשך, וגרמניה בקצה גבול היכולת": למרות הצהרותיה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נראה כי הרשויות בגרמניה לא ערוכות לקליטת הפליטים הרבים שמגיעים למדינה מהמזרח התיכון. היום (ראשון) הופסקה תנועת הרכבות בין אוסטריה לגרמניה למשך 12 שעות לפחות, ככל הנראה בשל חשש מזרם נוסף של מהגרים. שר גרמני התבטא בחריפות כאשר האשים את אירופה במשבר: "הממשלות לא עשו כלום, והרשויות אצלנו קורסות".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מאות שוטרים נשלחו לאזור הגבול עם אוסטריה כדי לפקח באופן קפדני על כל מהגר שמבקש להיכנס לגרמניה, וגם צ'כיה הודיע שתנקוט בצעדים דומים. בשל המשבר ההומניטרי מופעל לחץ כבד על פולין לקלוט חלק מהפליטים - לאחר שזו הצהירה כי תקבל רק כ-2000. בכירים בפולין קראו להפריד בין הפליטים לבין המהגרים מסיבות כלכליות, והודיעו כי ישקלו להגדיל את המכסה בתמורה לסיוע ולהשתתפות בהליך קבלת ההחלטות.
במקביל לעצירת הרכבות, משרד הפנים הגרמני הודיע על "צעדים זמניים" לאבטחת הגבול עם אוסטריה. לדברי שר הפנים תומאס דה מאיזרה, הפיקוח על הגבולות הוגבר: "המוקד יהיה קודם כל הגבול עם אוסטריה, במאמץ להפחית את מספר מבקשי המקלט שמגיעים".
לדבריו, סיבות ביטחוניות - כמו גם הרצון להקל על הרשויות - הובילו לצעד. שר הכלכלה הגרמני סיגמאר גבריאל האשים את ממשלות אירופה בחוסר טיפול במשבר הפליטים: "אלפים חוצים את הגבול אלינו כל יום וזה דוחף אותנו לקצה", אמר השר. לדבריו, קצב הגעת הפליטים מהמזרח התיכון "מקשה על הרשויות להגיב".
בין המברכים על הצעד הגרמני היה ראש ממשלת הונגריה השנוי במחלוקת ויקטור אורבן, שאמר לאחרונה כי הפליטים מאיימים על הנוצריות של אירופה. היום הוא טען כי הידוק הפיקוח על הגבולות "הכרחי לצורך שמירה על הערכים הגרמנים והאירופים".
"אמנת הגבולות הפתוחים בסכנה"
במהלך סוף השבוע האחרון 40 אלף פליטים נכנסו לגרמניה, 12 אלף מהם לעיר מינכן שם הודיעה המשטרה המקומית שהעיר נמצאת "בתפוסה מלאה" ולא תוכל לשאת עוד קליטת פליטים. באוסטריה נמצאו 40 בני אדם מובלים במשאית קירור. מצבם טוב והם שוחררו. מול חופי יוון טבעו למוות היום 34 מהגרים - מחצית מהם ילדים.
בכירים באירופה חוששים כי הפיקוח על הגבולות יהווה למעשה את סופה של אמנת שנזן, שמבטיחה את חופש התנועה באיחוד: נשיא הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יונקר, שוחח בנושא עם הקנצלרית מרקל והביע באוזניה דאגה מעתידם של הגבולות הפתוחים בתוך אירופה.
"כדי לשמור על הגבולות פתוחים בין המדינות החברות באיחוד, אנחנו זקוקים ליותר סולידריות בטיפול במשבר הפליטים", אמר יונקר לאחר השיחה. עוזרו של נשיא הנציבות הוסיף "האמנה תהיה בסכנה אם מדינות האיחוד לא יעבדו יחד בנחישות ובסולידריות כדי לתאם את שיטת הפעולה בנושא המהגרים". שרי החוץ של האיחוד האירופי יערכו פגישת חירום ביום שני על מנת לדון בהמשך ההיערכות ובתקווה לגבש תכנית מתואמת לנושא.
האם האסלאם הקיצוני מנסה לגייס פליטים?
דוח של סוכנות מודיעין גרמנית טוען שגורמים אסלאמיים קיצוניים בגרמניה פועלים על מנת לגייס לשירותם את מבקשי המקלט ששוטפים את המדינה בשבועות האחרונים.
"גורמי האסלאם הקיצוני מנסים להגיע אל צעירים שמגיעים לבדם למדינה, כאלו שנותרו בלי בני משפחותיהם ומחשפים כעת עזרה להתמקם במדינה", כך הבהיר דובר של ארגון המודיעין הפועל בדרום בוואריה. לדבריו, הפנייה אל אותם נערים מתבצעת כבר עם הגעתם לגרמניה - במרכזים ובתחנות הרכבת.
לדבריו, הקיצוניים מנסים לנצל את חוסר הביטחון ותחושת הלחץ של הפליטים הצעירים, שנמלטו מאזורי הקרבות בסוריה ורק מחפשים דרך להשתקע ביבשת. בתחילת השבוע ארגון מודיעין נוסף הפועל בצפון המדינה דיווח על ניסיונות דומים המתרחשים באמצעות עמותות קש המסתוות לעמותות סיוע לפליטים מוכי הגורל.