הקמפיין בעד ונגד עצמאות לסקוטלנד נכנס לישורת האחרונה, ושלושת מנהיגי המפלגות בבריטניה יוצאים היום (רביעי) לשכנה מצפון כדי לנסות ולשכנע את הסקוטים להצביע נגד היפרדות מבריטניה. דיוויד קמרון (השמרנים), אד מיליבנד (הלייבור) וניק קלג (הליברלים) יקיימו שורה של מפגשים במטרה להשאיר את הממלכה מאוחדת. "יש הרבה מאוד דברים שעליהם אנחנו לא מסכימים, אבל יש דבר אחד שעליו אנו מסכימים בלהט - לבריטניה טוב יותר יחדיו", נכתב בהצהרה מיוחדת של שלושתם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ב-18 בספטמבר ילכו אזרחי סקוטלנד לקלפיות כדי להצביע על עתידה של המדינה. מדובר בהצבעה שעשויה לסיים את האיחוד עם בריטניה שהחל לפני 307 שנים, ותהפוך את חלקו הצפוני של האי הבריטי למדינה עצמאית בת 5.3 מיליון תושבים.
כשהקמפיין לעצמאות סקוטלנד יצא לדרך הסיכויים היו נמוכים מאוד, אבל על פי הסקרים האחרונים יש שוויון בין התומכים למתנגדים, עם יתרון קל לתומכי ההיפרדות. הסקוטים יצביעו בפשטות "כן" או "לא" על השאלה אם להמשיך את האיחוד עם בריטניה.
ראש הממשלה הסקוטי המכהן אלכס האמונד, שתוארו הרשמי הוא "השר הראשון של סקוטלנד", אמר כי משאל העם נותן "הזדמנות יוצאת דופן עבור הסקוטים להכריע את עתידם". ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון, לעומת זאת, רוצה שסקוטלנד תישאר חלק מבריטניה הגדולה יחד עם וויילס וצפון אירלנד. "זה נותן לנו עוצמה. אם נחליט להיפרד - אין דרך חזרה", הוא אמר.
הפער בין העמדה הסקוטית לזו הבריטית הוא בעיקר כלכלי, וסובב בין השאר סביב מרבצי הנפט והגז בשטחה של סקוטלנד בים הצפוני. הכלכלנים והמשקיעים רואים בהיפרדות הצבת סימן שאלה מעל עוצמתה של בריטניה מבחינה כלכלית ופוליטית. ראיה לכך ניתן למצוא בעובדה שכבר עם פרסום המדגמים הראשונים שצפו כי הסקוטים יצביעו בעד עצמאות, ניצח ערכו של המטבע הבריטי, הפאונד. עניין כלכלי נוסף הוא הדרישה הסקוטית לפנות את הנשק הגרעיני המוצב בשטחה ולהזיז את צי הצוללות הצבאיות בפסליין - מהלכים יקרים למדי.
למרות המאבק הרעיוני העיקש המתנהל ביבשת הבריטית, תושבי המזרח התיכון ודאי מופתעים מהדרך השקטה, הדיפלומטית והלא אלימה שבה מתנהל תהליך ההיפרדות. סקוטלנד אוחדה או שועבדה (תלוי את מי שואלים) לבריטניה בשנת 1707, אך מאז שנת 1999 יש לה ממשל עצמאי. כ-12 שנים לאחר מכן הוקמה המפלגה הסקוטית הלאומית, שנוסדה למען קיום משאל העם המדובר. מהר מאוד העבירה המפלגה את ההחלטה שזכתה לרוב בממשלה הסקוטית.
באוקטובר 2012 אישר הממשל הבריטי את קיום המשאל, שהיה נראה אז חסר סיכוי. אלא שעכשיו התאריך התקרב והמנהיגים מלונדון חוששים מאוד, וקמרון אף עשוי לשלם על ההיפרדות בין המדינות בפרידה מכסא ראש הממשלה. אבל לא רק פוליטיקאים עסוקים בשאלה הסקוטית. האומה רותמת גם לא מעט כוכבים וסלבריטאים המוכרים ברחבי העולם כדי להשמיע את קולם, ולשכנע את הסקוטים להישאר.
הזמר דיוויד בואי ודוגמנית העל קייט מוס היו הבריטים הראשונים שביקשו מהסקוטים להישאר איתם. גם אלכס פרגוסון, סקוטי מוכר מאוד שהנהיג את מנצ'סטר יונייטד במשך שנים ארוכות כמנג'ר הקבוצה, קרא לחבריו למולדת להתנגד ליוזמה, ואף תרם עשרות אלפי ליש"ט לקמפיין נגד האיחוד. "יש 800 אלף סקוטים כמוני שחיים ועובדים בחלקים אחרים של בריטניה. אני לא רוצה להתגורר במדינה זרה, אנחנו חלק מהמשפחה שנקראת בריטניה", אמר פרגוסון.
גם מחברת ספרי "הארי פוטר" הסופרת ג'יי ק'יי רולינג, המתגוררת בסקוטלנד, תרמה לקמפיין שכונה "Better Together". גם סוזן בויל, שהפכה לכוכבת מוכרת בממלכה באחת מתוכניות הכשרונות האהובות המדינה, התבטאה ואמרה כי היא לא רוצה לקחת דרכון כשהיא נוסעת ללונדון: "אני סקוטית פטריוטית שגאה במורשת של העם שלי, אבל אני לא לאומנית". גם החיפושית פול מקרטני פירסם מכתב שקורא לסקוטים להישאר בבית הבריטי.
אבל גם לתומכים בעצמאות סקוטלנד יש רשימת סלבריטאים משלהם שינסו לרתום מצביעים למען העצמאות. המוכר ביותר הוא שון קונרי, מי ששיחק בתפקיד המרגל הבריטי האגדי ג'יימס בונד. גם השחקן הסקוטי ג'רארד באטלר הצטרף למאבק ואמר כי "המסע למען עצמאות מתרכז בחזון חיובי למען סקוטלנד ומתבסס על שוויון לכל. אני לא מבין למה סקוטלנד לא יכולה להיות עצמאית - יש לה גישה משלה, אנשים משלה וחזון משלה לעתיד".