התפרצות האבולה הקטלנית באפריקה עלולה להימשך שנה עד שנה וחצי, הרבה יותר משהעריכו, ומאות אלפים במדינות הנגועות עלולים להידבק בנגיף, לפני שיצליחו להשתלט עליו - כך מעריך צוות מומחים אמריקני הממפה את התפשטות האבולה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כמה מבכירי האפידמיולגים בארה"ב, כולם בעלי ניסיון עשיר בהתחקות אחר התפשטות מחלות כמו אינפולאנזה, יצרו מודל ממוחשב של התפשטות מגיפת האבולה - לבקשת המוסד הלאומי לבריאות ומשרד ההגנה האמריקניים - והוא שהציג את התחזית הקודרת. "אנחנו מקווים שאנחנו טועים", אמר בריאן לואיס, מומחה לאפידמיולוגיה מאוניברסיטת וירג'יניה טק שבארה"ב.
על פי המודל שפיתחו החוקרים, גם הזמן שיקח להשתלט על התפרצות המגיפה וגם מספר האנשים שיידבקו בנגיף יהיו גבוהים יותר מההערכות של ארגון הבריאות העולמי, שאמר בחודש שעבר כי הוא מקווה להצליח להשתלט על ההתפרצות בתוך תשעה חודשים וחזה שכ-20 אלף בני אדם יידבקו בנגיף בתקופה הזאת.
החוקרים, שמגיעים מכמה אוניברסיטאות, טוענים כי על פי הקצב שבו מתפשט הנגיף כעת, יכולים בקלות להגיע למספרים של 20 אלף נדבקים בחודש אחד - ולא בתשעה חודשים. בעוד שהתפרצויות קודמות הוגבלו לאזורים כפריים, מגיפת האבולה הנוכחית - הגדולה אי פעם - הגיעה לאזורים צפופי אוכלוסין הכוללים ערים גדולות כמו מונרביה בירת ליבריה.
עובדה זאת מקשה מאוד על המאמצים להשתלט ולבלום את התפשטות הנגיף. אלסנדרו וספיגנאני, אחד הפרופסור שהיו מעורבים ביצירת המודל הממוחשב, אומר כי "אם מספר הנדבקים יגיע למאות, אז יהיה מעט שנוכל לעשות".
הדבר שמדאיג יותר מכל את רשויות הבריאות הוא שהמגיפה החלה להתפשט בקצב מהיר בליבריה. עוד דאגה שמציגים בארגון הבריאות העולמי היא "עדויות לדיווח חסר על מקרי הידבקות ומוות".
על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, נכון ל-7 בספטמבר, 4,366 בני אדם נדבקו בנגיף, 2,218 מהם מתו. "אין כל סימן לנקודת מפנה בשלושת המדינות במערב אפריקה שבהן משתוללת המגיפה", אמרו בארגון הבריאות העולמי בהתייחבם למצב החמור בליבריה, גיניאה וסיירה לאון.