ראאד סלאח, פוליטיקאי בן 37 שנולד בשומרון והיגר לגרמניה בגיל 5, עשוי להפוך בקרוב למוסלמי הראשון שעומד בראש עיר בירה באירופה. בריאיון מיוחד למגזין "שפיץ" המיועד לישראלים הגרים בעיר מפרט סלאח בנוגע לתכניותיו לעתיד, אבל לא מהסס להתייחס באופן ישיר גם לרגישות שעשויה להתעורר כתוצאה ממועמדותו: "התושבים היהודים בגרמניה ובברלין צריכים להרגיש כאן בנוח ובביטחון - על כך אני עומד כמועמד לתפקיד ראש העיר ברלין ועל כך אני אלחם".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הזכות להפגין היא לגיטימית, אבל אסור להרשות התבטאויות אנטי-יהודיות ואנטישמיות", מדגיש סאלח בן ה-37. הוא מבין טוב מאוד בתקשורת, ויודע שכשהוא מדבר עם התקשורת הישראלית - הדברים יהדהדו בחזרה בארצו גרמניה.

בתעתיק הגרמני הפך סאלח לזאלה וכל הישראלים בברלין מדברים עליו. חלקם מגלים כלפיו אהדה, אבל בקרב הקהילה היהודית הוותיקה - נראה שהאהדה מתחלפת בחשדנות מסוימת.

ברלין
עידן חדש בברלין?|צילום:

"המילה הראשונה ששמעתי כשנכנסתי למדינה הייתה מפי פקיד ההגירה שאמר 'אסור'", הוא מספר. "במשך שלושה ימים חשבתי שהמילה 'אסור' היא כמו להגיד שלום. אז הלכתי לכל מקום, הייתי סקרן ואמרתי: 'אסור, אסור, אסור, אסור', עד שהבנתי שזו לא ברכת שלום ידידותית במיוחד".

החינוך לסובלנות אצלו עובר דרך המקומות שבהם ההיסטוריה מלמדת את הלקח הכי חשוב. "ביקרתי עם חבורת צעירים באושוויץ ובבירקנאו.", הוא אומר. "צעיר לבנוני עמד שם עם דמעות בעיניים ואמר: 'תחת המשטר הנאצי, הגורל שלנו היה זהה'".

גם זכות השיבה עולה בעקיפין בריאיון שכזה, ותשובתו של סלאח מלמדת שהפזורה הפלסטינית איננה עשויה מקשה אחת: "ברלין היא המולדת שלי, גרמניה היא המולדת שלי, כאן אני מרגיש בבית, אבל איני שוכח מהיכן שורשיי. שורשיי הם ללא ספק בפלסטין".