תופי המלחמה שבים לרעום: שר החוץ האירני פרסם היום ציוץ שבו הגיב לאיומים של טראמפ: "במשך אלף שנה התמודדנו עד שכל התוקפנות (נגדנו) נעלמה. טרור כלכלי ואיומי רצח עם לא ישימו סוף לאירן. לעולם אל תאיים על האירנים, נסה לכבד - זה עובד!". במקביל, בריטניה מזהירה את אירן: אם תתקפו יעדים אמריקניים במפרץ או תפגעו באינטרסים האזוריים של ארה"ב - וושינגטון לא תהסס להגיב.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ארה"ב שוב מדברת על התנגשות עם אירן. נושאת מטוסים מלווה במפציצי B-52 מגיעים למי המפרץ הפרסי אחרי שורה של איומים חוזרים ונשנים מצדה של טהרן שהביאו אתמול את הנשיא טראמפ כבר לאיים על עצם קיומה של אירן. בצל המתיחות שהולכת וגואה, טראמפ שב ומזהיר את טהרן שלא תאיים עליו או על ארצו. ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי של הנשיא, כבר הצהיר שכל מתקפה נגד ארה"ב או בעלות בריתה "תתמודד עם כוח עצום". הנשיא האירני רוחאני החל לסגת מהסכם הגרעין, ולמעשה - גם לחזור למאמצי פיתוח נשק גרעיני. כך נראית כרוניקה של הסלמה.
לא מזמן, רק לפני ארבע שנים, וושינגטון וטהרן היו במסלול אחר לחלוטין: הנשיא הקודם ברק אובמה הגיש ידו למנהיגי אירן ול"מתקפת החיוכים" שהביאו עמם, ובמקביל גם הצליח - באופן זמני לפחות - להפחית את המתיחות עם המשטר האירני. יחד עם מעצמות העולם, הנשיא אובמה הוביל את החתימה על הסכם הגרעין שריצה רבים שציפו שיצליח לבלום את מירוץ החימוש הגרעיני האירני. למעט קולות בודדים אחרים - בהם זה של דונלד טראמפ, אז עדיין איש עסקים מצליח שלטש עיניו לבית הלבן.
המציאות השתנתה. לאורך כל קמפיין הבחירות של טראמפ, וגם לפניו, הוא הקפיד לתקוף את ברק אובמה ואת המפלגה הדמוקרטית. באפריל 2018 ראש הממשלה נתניהו חשף במסיבת עיתונאים מיוחדת מבסיס הקריה בתל אביב ארכיון של תכנית הגרעין האירנית שהמוסד הצליח לשים עליו את ידו. חודש לאחר מכן טראמפ, שכבר היה נשיא המעצמה החזקה בעולם שנה לפני כן, החליט לפרוש מהעסקה ובמקביל החזיר את הסנקציות הנוקשות על טהרן, שגם לדברי ההנהגה האירנית – מפעילות "לחץ חסר פרופורציות" על הרפובליקה האסלאמית.
לחץ על אירן, הצבת תנאים - והעשרת האורניום
באיחוד האירופי ניסו להציל את ההסכם, להמשיך לנסות לקיים אותו בכוחות עצמם, אבל הפרישה האמריקנית ממנו ערערה אותו. אולי לימים יתברר שאפילו רוקנה אותו מתוכן. ארה"ב התעלמה מדרישת האיחוד האירופי להפסיק את הפעלת הלחץ על אירן וממשל טראמפ דחה גם ביקורת מהמפלגה הדמוקרטית בוושינגטון, זו של אובמה. מזכיר המדינה האמריקני פומפאו הבטיח להפעיל "לחץ עצום על המשטר האירני" - אם טהרן לא תמלא את 12 הדרישות של ארה"ב - בראשן הפסקת העשרת האורניום ועצירת התוכנית של אירן לפתח טילים בליסטיים.
באוגוסט 2018, נכנסו לתוקפן הסנקציות החדשות של ממשל טראמפ על אירן. בנאום שנשא חודש לאחר מכן בעצרת הכללית של האו"ם הוא אמר: "מנהיגי אירן מבקשים להביא לכאוס, מוות והרס". היועץ בולטון הבטיח בתורו "תשלום מהגיהנום". בינואר השנה אירן כבר ערכה ניסוי בטיל בליסטי כששיגרה לווין ששיגורו נכשל ובאפריל ממשל טראמפ הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור. כמה ימים לאחר מכן הודיע נשיא אירן רוחני: אנחנו משדרגים את מתקן הצנטריפוגות בנתאנז.
ב-5 במאי מודיע בולטון: החלטנו לשלוח את נושאת המטוסים "לינקולן" לאזור המפרץ הפרסי כדי "להעביר מסר ברור למשטר באירן". במקביל דווח כי בוושינגטון מגבשים תכנית לשליחת 120 אלף חיילים נוספים לאזור. על רקע עיבוי הכוחות המפרץ הפרסי, הכריזה אירן ב-8 במאי שהיא כבר לא רואה את עצמה מחויבת להסכמים שקשורים להעשרת אורניום ומים כבדים.
בסוף השבוע האחרון טהרן כנראה בחנה את רמת הלחץ באזור כאשר שלחה מפגעים נגד 4 מכליות נפט סעודיות בנמל איחוד האמירויות. טהרן כנראה השתמשה בזרוע התימנית של המשטר, ובמקביל דווקא טענה שארה"ב היא זו שמנהלת מדיניות תוקפנית ולוחמה פסיכולוגית. מפקד משמרות המהפכה החדש חוסיין סלאמי, שנכנס לתפקידו לפני פחות מחודש, הכריז: אירן יכולה לערער את כל כלכלת העולם באמצעות סכסוך אלים, אם רק תרצה בכך. במהלך הימים האחרונים, גם בטהרן וגם בוושינגטון, שואלים עיתונאים על מלחמה ועל האפשרות שתפרוץ. בשני הצדדים טוענים שיש להימנע ממלחמה - אבל מוכנים לצאת לאחת, אם המצב יכתיב מציאות כזו.