חוקרים שתלו יותר מ-17 אלף "ארנקים אבודים" על פני 355 ערים ב-40 מדינות שונות בעולם ובדקו - כמה פעמים הוחזר הארנק לבעליו? התוצאה לא פחות ממפתיעה: ככל שהארנק הכיל סכום כסף גבוה יותר, כך אחוזי החזרתו היו גבוהים יותר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הארנקים שנטמנו היו שקופים בכדי שניתן יהיה לראות שהם מכילים כסף גם מבלי לפתוח אותם. צוות של 13 עוזרי מחקר הוצב במיקומים שונים כמו בנקים, תאטראות, בתי-מלון וכדומה. כל אחד הציג עצמו כמי שמצא את הארנק באותו הרגע ומסר אותו לעובד במקום בכדי לבדוק מה תהיה תגובתו - האם יפנה למי שפרטיו נרשמו בארנק, או שישמור אותו לעצמו?
התוצאות היו מפתיעות ביותר: ארנקים שהכילו כ-13 דולרים במטבע המקומי גררו שיעור תגובה של 51%, לעומת 40% עבור ארנקים ללא כסף כלל. מגמה זו נצפתה ב-38 מתוך 40 המדינות שנבדקו, כאשר החריגות בהן היו מקסיקו ופרו.
החוקרים הגדילו את הסכומים בארה"ב, בריטניה ובפולין: הם שתלו כ-94 דולרים בכסף מקומי בארנקים ובמקרים אלו אחוזי ההחזר הגיעו ל-72%. זאת, לעומת 61% עבור כאלה שהכילו כ-13 דולרים ו-46% במקרים שבהם לא נשתל מזומן כלל.
"הראיות מצביעות על כך שאנשים נוטים לדאוג לרווחת הזולת", סיפר אחד החוקרים מאוניברסיטת מישיגן, אלן כהן. "אנשים לא רוצים לראות את עצמם כגנבים". חוקר אחר מאוניברסיטת ציריך, כריסטיאן זואנד, אמר: "כשיש כסף בארנק זה מרגיש כמו גניבה, וככל שיש יותר כסף - התחושה גוברת".