אירן מחדשת את האולטימטום לעסקת הגרעין, כך אמר היום (שבת) חסן רוחאני במפגש עם מנהיגים מרוסיה, סין ומדינות נוספות באסיה. לדבריו, ארצו תמשיך לסגת מחלקה בהסכם אם לא תקבל "סימנים חיוביים" משאר החתומות על ההסכם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"במסגרת הסכם הגרעין, הרפובליקה האסלאמית של אירן דורשת מיתר השותפות לעסקה לקיים מייד את המחויבויות שלהן כך שאירן תוכל להמשיך להנות מהיתרונות הכלכליים של ההסכם", הצהיר הנשיא האירני.

בחודש שעבר אירן הפסיקה למלא אחר חלק מההתחייבויות בהסכם. בזמנו הזהירו בטהרן כי במידה שהמעצמות העולמיות לא ימצאו דרך להגן על כלכלת אירן מפני הסקציות האמריקניות תוך 60 ימים, אירן תשוב להעשיר אורניום ברמה גבוהה מהמוסכם.

מתקן להעשרת אורניום באירן, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
תחזור להעשיר אורניום?|צילום: רויטרס, חדשות

לפני כשלושה שבועות הצהיר נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, כי לאירן יש "הזדמנות להיות מדינה גדולה - עם אותה הנהגה". טראמפ הוסיף והבהיר כי למרות הסנקציות והצעדים נגד אירן, ארצו לא שואפת לשינוי שלטון האייתוללות. "אני לא מבקש לפגוע באירן, אני רוצה שאירן תגיד שלא יהיה לה נשק גרעיני", הבהיר במסיבת עיתונאים ביפן עם ראש הממשלה שינזו אבה. "יש לנו די בעיות בעולם כרגע בגלל נשק גרעיני – אז שלא יהיה לאירן נשק גרעיני. ואני חושב שנעשה הסכם".

טראמפ הוסיף: "אני חושב שלאירן יש פוטנציאל כלכלי אדיר ואני מחכה לאפשר להם לחזור לשלב שבו הם יוכלו להוכיח את זה. אנחנו לא מצפים לחילופי משטר, אני רוצה להבהיר את זה". עוד אמר טראמפ כי "אף אחד לא רוצה לראות דברים נוראים קורים, במיוחד אני". טראמפ הוסיף: "אני מאמין שאירן תרצה לדבר, ואם הם ירצו - גם אנחנו נדבר".

טראמפ.
טראמפ. "לא מבקש לפגוע באירן"|צילום: רויטרס, חדשות

יום קודם לכן אמר שר החוץ האירני, מוחמד ג'וואד זריף, כי ארצו "תגן על עצמה מול כל מתקפה כלכלית וצבאית - אנחנו נתגונן מול כל מאמצי המלחמה, ונתמודד מולם בעוצמה". זריף קרא למדינות אירופה לפעול על מנת לשמר את הסכם הגרעין. זריף הוסיף וטען כי אירן "רוצה לבנות מערכת יחסים מאוזנת עם שכנותיה במפרץ הפרסי" והציע לחתום על הסכם אי-תוקפנות הדדי.

בכיר במשמרות המהפכה לגלג על היערכות הצבאית של ארה"ב באזור, וטען כי הנוכחות האמריקנית במזרח התיכון היא "החלשה ביותר בהיסטוריה". הבכיר, האדמירל עלי פדאבי, אמר: "האמריקנים נמצאים באזור כבר משנת 1833, והם כעת במצב החלש ביותר במערב אסיה בהיסטוריה".