אסאנג' לאחר מעצרו (צילום: רויטרס, חדשות)
אסאנג' לאחר מעצרו|צילום: רויטרס, חדשות

מייסד "ויקיליקס" ג'וליאן אסאנג' נעצר היום (חמישי) על-ידי משטרת לונדון בשגרירות אקוודור בבירה הבריטית. אסאנג' נעצר לאחר שהואשם בארצות הברית בניסיון לחדור למחשבים מסווגים של הממשל האמריקני והוא יוסגר לרשויות בארה"ב. אם יורשע, מייסד ויקיליקס צפוי לקבל עונש של עד 5 שנות מאסר. 

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אסאנג' חשוד כי קשר קשר עם החיילת האמריקנית לשעבר צ'לסי מנינג שהורשעה בהדלפה לאתר ויקיליקס. אסאנג' נלקח למעצר בתחנת המשטרה המרכזית בלונדון ולאחר מכן הובא לבית המשפט.

אסאנג' הסתתר בשגרירות משנת 2012, תחילה בשל בקשת הרשויות השוודיות להסגירו בעקבות אישום בגין אונס ולאחר מכן, כשזוכה כבר מהאשמות גם ארה"ב ביקשה להסגירו. עורך דינו של אסאנג' מסר כי הוא נעצר בעקבות בקשת הסגרה מצד ארה"ב, בנוסף להפרת תנאי הערבות שלו בבריטניה. אדוארד סנודן, מדליף תוכנית הריגול של הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב (NSA) שקיבל מקלט מדיני ברוסיה, צייץ בטוויטר כי זהו "יום שחור לחופש העיתונות". עוד אמר סנודן כי המעצר מנוגד לקריאת האו"ם לאפשר לאסאנג' להסתובב בחופשיות.

ג'וליאן אסאנג', ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
ג'וליאן אסאנג', ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות



ראשת ממשלת בריטניה, תרזה מיי, בירכה על המעצר של אסאנג'. "אף אחד לא נמצא מעל החוק", אמר מיי. מנגד, בוויקיליקס האשימו "שחקנים רבי עוצמה", ובהם ה-CIA, במאמצים מתוחכמים כדי לעשות לאסאנג' דה-הומניזציה.

ממשלת אקוודור החליטה להסיר את מעמד מבקש המקלט שניתן לאסאנג' - בעקבות הפרות "רבות וסדרתיות". נשיא אקוודור, לנין מורנו, פרסם סרטון שבו הסביר כי התנהגותו של אסאנג' בשגרירות הייתה "חסרת נימוס ואגרסיבית". בנוסף החליטה ממשלת אקוודור לבטל לאסנאנג' את האזרחות האקוודורית שניתנה לו.

עוד טען נשיא אקוודור: "הוא ניגש למסמכי הביטחון בשגרירות ללא רשות. הוא טען שהוא מבודד וסירב להשתמש בחיבור האינטרנט שלנו, אך דרך מכשיר טלפוני הוא היה בקשר עם העולם החיצון". הנשיא הוסיף כי אסאנג' ו-וויקיליקס פעלו באופן "עוין ומאיים" כלפי אקוודור והפרו אמנות בינלאומיות, זאת למרות שמייסד האתר זכה להגנה ולשירות בשגרירות במשך שנים.

שגרירות אקוודור בלונדון (צילום: רויטרס, חדשות)
שגרירות אקוודור בלונדון|צילום: רויטרס, חדשות

"הגנו על זכויותיו ודאגנו לצרכיו היומיומיים מאז 2012, אני ירשתי את המצב הזה", הוסיף הנשיא. "אנחנו עמדנו במחויבות שלנו אך מר אסאנג' הפר באופן סדרתי את הסיכומים והמוסכמות של המקלט המדיני, למרות שביקשנו ממנו מספר פעמים הוא המשיך להתערב בעניינים פנימיים של מדינות אחרות". הנשיא סיפר כי אסאנג' חסם מצלמות אבטחה במבנה השגרירות, התקין ציוד אלקטרוני לא מורשה‎ ובנוסף התעמת עם שומרים והתייחס אליהם באופן בלתי הולם.

המקרה האחרון, לפי הנשיא, הוא פרסום מסמכי הוותיקן בחודש ינואר השנה: "חברי מפתח בוויקיליקס ביקרו את מר אסאנג' לפני ואחרי המעשים הבלתי חוקיים הללו, דבר שאימת את החשש - שנפוץ מסביב לעולם - שלפיו אסאנג' עדיין מקושר לוויקיליקס וממשיך להתערב בענייני מדינות אחרות".

אסאנג' בשגרירות אקוודור בלונדון (צילום: AP, חדשות)
אסאנג' בשגרירות אקוודור בלונדון|צילום: AP, חדשות

הנשיא הוסיף כי הוא ביקש מבריטניה להבטיח שאסאנג' לא יוסגר למדינה שבה הוא עשוי לעמוד בפני עונש מוות או עינויים - "והם הבטיחו לנו בכתב שכך יהיה".

העיתונאי וההאקר אסאנג' עלה לכותרות עוד בשנת 2010 כמייסד ועורך ראשי באתר ויקיליקס, שמתמחה בהדלפת פרטים חסויים אודות מנהיגים ומהלכים פוליטיים מרחבי העולם. הסערה המחודשת סביב אסאנג' החלה לאחר ההאשמות בגין תקיפה מינית. מאז שביקש מאקוודור מקלט מדיני בשגרירות בלונדון שוטרי מרחב לונדון הוצבו בקרבת המתחם כדי למנוע ניסיונות בריחה.

אסאנג' הכחיש בעבר מספר פעמים את ההאשמות נגדו, אך טען כי הוא מסרב לעבור לשבדיה על מנת להיחקר. לדבריו, קיים חשש ממשי כי שבדיה תסגיר אותו לידי ארצות הברית, שם הוא מבוקש מאז הקמת אתר ההדלפות בשנת 2010, שגרם נזק רב למערכת הביטחון האמריקנית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו