עשרות אזרחים סודנים נהרגו ביומיים האחרונים בפשיטות של כוחות הצבא על מחנות מפגינים שמוגדרים "פרו-דמוקרטיים" בלב הבירה חרטום. לפי דיווחים, אנשי הצבא שתפס את השליטה במדינה הסתערו ותקפו את המוחים, רובם אזרחים ואחרים אנשי ארגון האופוזיציה FFC ("כוח החופש והשינוי").
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
סבב האלימות החל ביום שני כשכוחות המועצה הצבאית הזמנית, ששולטת במדינה מאז הדחת הנשיא עומאר אל-באשיר בחודש אפריל, החלו לירות לעבר מפגינים לא חמושים שהקימו מאהל מחאה בכיכר מול מטה הצבא כבר בימים שקדמו להפיכה. מאז שלשום נהרגו לפי דיווחים שונים לפחות 100 בני אדם, במה שנחשבת להתפרצות האלימה ביותר מאז הדחת אל-באשיר.
תושבים רבים בחרטום מאשימים את ארגוני החמושים האופוזיציוניים - הבולט שבהם ה-RSF ("כוח התמיכה המהירה") - בזריעת פחד ברחובות. רבים מהם גם גינו את התנהלות מועצת הביטחון של האו"ם, שלטענתם כשלה בדיכוי האלימות בעקבות התנגדות מצד סין ורוסיה.
בעקבות התחדשות האלימות, ראש המועצה הצבאית הגנרל עבד אל-פתאח אל-בורהאן קרא לארגוני האופוזיציה לשבת לשיחות משא ומתן. "אנו במועצה הצבאית מושיטים את ידינו לקראת קיום משא ומתן ללא תנאים מלבד האינטרסים של המולדת", אמר אל-בורהאן בהצהרה בטלוויזיה.
בארגוני האופוזיציה דחו את הפנייה וטענו כי לא ניתן להאמין לאנשי המועצה. "אנו דוחים את הזמנת המועצה הצבאית הזמנית כי לא אי אפשר לסמוך עליה וכי היא מטילה אימה על התושבים ברחובות", אמר מדני עבאס מדני, מנהיג ארגון "הכרזת החירות והשינוי".
מאז ה-6 באפריל מפגינים מתבצרים מול מפקדת הצבא, שנטל לידיו את השלטון במדינה עם הפלת אל-באשיר ששלט במדינה במשך 30 שנה. ארגוני האופוזיציה קוראים לצבא להעביר את השליטה לידי שלטון אזרחי.
אתמול הכריז אל-בורהאן כי הסכמי הרגיעה שנחתמו עם המפגינים ואמר כי הבחירות יתקיימו בתוך תשעה חודשים. המפגינים, מנגד, דורשים זמן רב יותר כדי להיערך לבחירות וכדי להבטיח שהן יהיו שקופות והוגנות.
כתב ב-BBC טען כי השלטון הנוכחי, שקורא לעצמו זמני, נהנה מאוד מהעובדה שהקהילה הבינלאומית חצויה ולא מתייצבת כמקשה אחת כדי למנוע שלטון אנטי-דמוקרטי. פעילי FFC קראו אתמול להמונים לחגוג ברחובות היום ומחר את "עיד אל-פיטר", החג שמציין את סיום חודש הרמדאן, כדי להבהיר שהסודנים לא מוכנים לחזור לממשל מנותק מהעם כמו זה של אל-באשיר.