זמן קצר לאחר ביטול המתקפה על המתקנים הצבאיים של אירן, פרטים נוספים נחשפים הבוקר (שישי) ממה שקרה בדיון בבית הלבן ובטהרן. על פי הדיווח בארה"ב, הנסיגה מההחלטה של טראמפ לתקוף התקבלה בניגוד לעמדתם של מזכיר המדינה מייק פומפאו והיועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון. כמו כן ברויטרס דווח כי טראמפ העביר מסר לאירנים, באמצעות עומאן, לפיו הוא מציב בפניהם אולטימטום למו"מ - לפני שהוא מורה באופן מיידי על תקיפה נרחבת באירן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אנחנו לא מעוניינים במלחמה אלא בשיחות על מגוון סוגיות", מסר טראמפ ודרש תשובה תוך זמן קצר. על פי הדיווח, למרות האולטימטום טהרן השיבה בשלילה וטענה כי המנהיג העליון עלי חמינאי מתנגד "לכול סוג של שיחות עם ארה"ב". הם אישרו את קבלת ההודעה ואת העברתה לקבלת החלטה אצל חמינאי - אך הזהירו כי כול התקפה על ארצם תוביל להשלכות אזוריות ובינלאומיות.
יממה לאחר הפלת המל"ט האמריקני על ידי אירן במיצרי הורמוז, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אישר תקיפה צבאית נגד שורת מטרות רחבה של מתקנים צבאיים אירניים, כגון מכ"מים וסוללות טילים - אבל החליט לחזור בו ברגע האחרון, כך פורסם הבוקר ב"ניו יורק טיימס". מטוסי הקרב כבר היו באוויר וספינות המלחמה היו בעמדות תקיפה, אך הטילים לא שוגרו לעבר המטרות. טרם ברור אם התקיפה בוטלה - או נדחתה.
בדיווח בארה"ב צוטטו מספר בכירים בממשל שטענו כי טראמפ אישר את התקיפה, שהייתה מתכוננת להתבצע זמן קצר לפני עלות השחר במפרץ, על מנת לצמצם את הסיכון לאזרחים או לכוחות הצבא האירני. כמו כן על פי דיווחים, הצוות המדיני של טראמפ תמך בתקיפה אולם היו אלה הגורמים בפנטגון שהניעו אותו לסגת מהרעיון. בנוסף, בכירים בוושינגטון הפגינו את חששם מפני הסלמה חמורה במפרץ הפרסי וטענו כי ההתקפה תוביל לפגיעה במאות אזרחים אירנים.
קרב הגרסאות: ארה"ב ואירן פרסמו ראיות סותרות
מספר שעות קודם לכן הפנטגון פרסם תמונה שלטענת ארה"ב מוכיחה שהמל"ט שיורט שהה במים בינלאומיים בעת הפלתו. בתמונה נראים גבולות המים הטריטוריאלים של אירן ושל איחוד האמירויות, וביניהם שורטט מסלול התעופה של המל"ט. נקודת היירוט צוירה מחוץ לשטח אירן והומחשה על ידי תמונה מוגדלת.
מוקדם יותר בטהרן טענו כי יש בידיהם "הוכחות נחרצות" כי המל"ט חדר לשטח האווירי שלהם ופרסמו תמונות משלהם. שר החוץ האירני, מוחמד זריף, פרסם בחשבון הטוויטר שלו את התמונות שמוכיחות לטענתו כי ארה"ב הפרה את הריבונות של אירן וחדרה למים הטריטוריאלים שלה. "המל"ט האמריקני המריא מאיחוד האמירויות במצב חמקני וחדר לשטח שלנו", צייץ זריף. "מצאנו חלקים ממנו במים הטריטוריאליים שלנו, היכן שיורט".
טראמפ כינס אמש בכירים בקונגרס על מנת לתדרך אותם באשר לאפשרויות שעל הפרק וגורמים ביטחוניים העריכו כי אם יחליט לתקוף, אזי המתקפה לא תהיה בשטחה של אירן - אלא באזורים שיש לה אינטרסים כגון סוריה, או במיצרי הורמוז עצמם. במקביל, רשות התעופה הפדרלית פרסמה צו חירום שבו אסרה על כל חברות התעופה האמריקניות לטוס באזור מיצרי הורמוז ומפרץ עומאן. "הנכונות של אירן לשגר טילים ארוכי טווח ללא אזהרה ובאזור מרובה טיסות אזרחיות מדאיגה", נאמר בהודעה.
לשאלת כתבים אמש לגבי תקיפה אפשרית השיב טראמפ: "תדעו בקרוב". כמו כן, במעשיו לאורך היום וגם בכמה מהתבטאויותיו, שידר טראמפ כי בכוונתו להגיב בחריפות וצייץ בעמוד הטוויטר שלו כי "אירן עשתה טעות גדולה מאוד". ע"פ הדיווח בניו יורק טיימס, לא ברור עדיין אם הנסיגה מהתקיפה נבעה כתוצאה משינוי בדעתו של טראמפ או עקב חששות בממשל לגבי האסטרטגיה.
"כל עימות עם אירן ידרוש את אישור הקונגרס"
בתוך כך, בכירים בבית הנבחרים האמריקני ובסנאט הגיבו הלילה למתיחות הנפיצה במפרץ. יו"ר הקונגרס ננסי פלוסי אמרה כי על אף שהתקיפה האירנית נעשתה במים בינלאומיים וללא פרובוקציה אמריקנית, על ארה"ב "לעשות הכול כדי להרגיע את המצב. הסיטואציה הנוכחית דורשת הנהגה חכמה, חזקה ואסטרטגית, לא פזיזה".
מנהיג המפלגה הדמוקרטית בסנאט, הסנטור צ'אק שומר, אמר כי הוא מודאג מכך שהנשיא טראמפ "ימעד" אל תוך מלחמה שלא התכוון להיכנס אליה. "כל עימות עם אירן ידרוש את אישור הקונגרס", הזהיר שומר. גם בצד הרפובליקני הפצירו בנשיא לנקוט בגישה זהירה. בכירים רפובליקנים בקונגרס פרסמו הצהרה בה קבעו כי "על ארה"ב לענות בתגובה מדודה לאירועים".