בעקבות פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין של המעצמות עם אירן, מבקשות הלילה (שלישי) בריטניה, צרפת וגרמניה מארה"ב: "הימנעו מנקיטת פעולות שישבשו את יישומו המלא של ההסכם עם מדינות אחרות". בהודעה המלאה, אותה פרסמה תרזה מיי, ראשת ממשלת בריטניה, נכתב: "אנו מפצירים בארה"ב להבטיח שמבני ההסכם יוכלו להישאר ללא פגע". מיי הוסיפה כי החלטתו של טראמפ התקבלה בחרטה ודאגה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ההצהרה המשותפת התייחסה להודעת הפרישה של ארה"ב מההסכם, ובמיוחד לאמירתו של הנשיא טראמפ כי יחזיר את הסנקציות על אירן ובכללן, גם סנקציות על מדינות שממשיכות בקשרים עם אירן: "אחתום על תזכיר שיחזיר את הסנקציות על האירנים, אנחנו נמסד את הרמה הגבוהה ביותר של סנקציות כלכליות. כל אומה שתעזור לאירן במסעה לנשק גרעיני תהיה חשופה גם היא לסנקציות. ארצות הברית לא תהיה בת ערובה לסחיטה גרעינית".
"ממשלותינו נותרו מחויבות לכך שההסכם יכובד, ותעבודנה עם כל הצדדים שנותרו בהסכם על מנת לוודא שהוא מוסיף להתקיים. כולל הבטחת הטבות כלכליות לאירנים הקשורים להסכם", הוסיפה מיי בהצהרה.
בעוד מיי פרסמה את ההצהרה, שגריר ארה"ב בגרמניה פנה לבעלי העסקים המקומיים וביקש מהם להפסיק לסחור עם אירן. הבקשה גרמה לפחד בקרב העסקים כי מי שימשיך לסחור עם אירן, ייאלץ להתמודד עם קנסות מצד ארה"ב.
במקביל, בריטניה הוציאה הודעה למייצאים בשטחה הקוראת להם להמשיך לסחור עם אירן והבהירה כי המדינה תומכת בהמשך הסחר וניצול הזדמנויות שיעלו. למרות הדברים בריטניה הזהירה כי "יש להתייעץ עם עו"ד בנוגע לדרך בה יושפעו מהסנקציות האמריקניות שעלולות לפגוע משמעותית בעסקים בריטיים הפועלים באירן".
בסיום ההצהרה, פנו המדינות וביקשו מאירן "לשמור על איפוק" נוכח החלטת ארה"ב:"אירן מוכרחה לעמוד בהתחייבויותיה בהסכם ולשתף פעולה עם הסוכנות לאנרגיה אטומית", אמרו. "שלא יהיה ספק, תוכנית הגרעין של אירן, חייבת להשאר שוחרת שלום ואזרחית".
"נשמור על ההסכם"
מוקדם יותר אמש, מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר שהוא מודאג מההחלטה וקרא לכל הצדדים להמשיך לכבד את ההסכם. בתוך ארצות הברית, רשתות הטלוויזיה דיווחו כי שניים מכל שלושה אמריקנים מתנגדים למהלך של טראמפ. הסנטור בוב מננדז, הדמוקרט הבכיר בוועדת החוץ של הסנאט, גינה את ההחלטה וטען שזו "טעות חמורה". מננדז אמר: "ההחלטה של הנשיא טראמפ מסכנת את הביטחון הלאומי של ארה"ב, כמו גם בנות ברית מרכזיות באירופה. הוא מהמר על הביטחון של ישראל". הנשיא שחתם על עסקת הגרעין עם אירן, ברק אובמה, אמר שהחלטת הנשיא הנוכחי היא "טעות חמורה". "אני מאמין שההחלטה לסכן את הסכם הגרעין ללא כל הפרה אירנית של העסקה היא טעות חמורה", מסר בהודעה. "הביטול עשוי להשפיע גם על המו"מ בקוריאה".
היריבות האזוריות של אירן במזרח התיכון שיבחו את החלטת טראמפ. בסעודיה, הממשל פרסם הודעה רשמית ברשת אל-ערבייה בה נכתב כי "אירן ניצלה רווחים כלכליים מהסרת הסנקציות כדי להמשיך בפעולותיה ולהרוס את האזור - בעיקר על ידי פיתוח טילים בליסטיים ותמיכה בקבוצות טרור". הודעה זו מצטרפת להודעת נתניהו, שדווחה בכל העולם, בה נמסר כי "העסקה הייתה מתכון לאסון, אסון לאזור שלנו ולשלום העולם".
"האיחוד האירופי נחוש בדעתו לשמר את ההסכם", אמרה פדריקה מוגריני, האחראית על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי. "יחד עם שאר הקהילה הבינלאומית, נשמור על העסקה הגרעינית הזו. אני מודאגת במיוחד מההודעה הלילה על סנקציות חדשות". נשיא צרפת, עמנואל מקרון, אמר כי הוא מאוכזב מההחלטה ויפעל עכשיו לביסוס הסכם רחב יותר לפיקוח הפעילות הגרעינית של אירן, שתכלול תגובה לתוכנית הבליסטית והפעילות האזורית של טהרן.