עיני העולם נשואות לוושינגטון הבירה שם יודיע נשיא ארה"ב טראמפ בעוד שעות ספורות האם החליט להישאר בהסכם הגרעין עם אירן או לפרוש ממנו. גורמים אירופים מעריכים כי טראמפ יחליט לצאת מההסכם ומפלס הדריכות מפני ההשלכות הביטחוניות גבוה במיוחד. אך ברחובות טהרן עיקר החשש נובע מהאפשרות של חידוש הסנקציות נגד הרפובליקה האסלאמית, שמצויה עמוק בתוך משבר כלכלי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
תחנות המרת הכספים הפסיקו להציג את שער הדולר האמריקני, ובשוק השחור השער זינק ל-70,000 ריאל אירני לדולר אחד, גבוה בהרבה מהשער החדש שקבעה הממשלה שעומד על 42,000 ריאל לדולר אחד. אזורי הקניות בעיר שבעבר נהרו אליהם זוגות צעירים כדי לקנות מקררים ומוצרי חשמל אחרים עומדים ריקים. האירנים מעדיפים לחסוך את כספם. חלק מהם מדברים בפתיחות על המחשבה לעזוב את ארצם.
לאדאן שירי, מנהל מכירות בן 33 מטהרן, מפנה אצבע מאשימה לעבר ההנהגה האירנית. "לבעיות הכלכליות שלנו אין שום קשר להסכם הגרעין או לטראמפ", הוא אומר. "הבעיה היא שהבכירים שלנו חושבים רק על הכיס שלהם. אם הם היו חושבים על האנשים, לא היינו ניצבים מול הבעיות שאיתם אנחנו מתמודדים היום. זו הבעיה".
גם עלי פורוזי, מהנדס תעשייה בן 33, מטיל את האחריות על הממשל המקומי: "זה לא בסדר תמיד להאשים אחרים, כמו האמריקנים וטראמפ בבעיות שלנו. אני מאמין ששורש הבעיות שלנו נמצא כאן בתוך המדינה. אם נהיה מספיק חזקים מבפנים, אף אחד לא יוכל להכות בנו מבחוץ. אבל למרבה הצער - הבעיות שלנו נולדות במערכת הפנימית. זה כולל חוסר תיאום בין הממשל שלנו לגופים אחרים, כמו גם בין האנשים עצמם".
"כולם חוששים מהעתיד"
לדבריו, אם טראמפ יודיע שהוא פורש מהסכם הגרעין, העם האירני יוצג בעולם באור חיובי. "זה ייראה טוב מאוד לעולם ולאנשים שלנו עד כמה ארה"ב לא נאמנה להתחייבויות שלה, האמת תצא לאור", הוא מוסיף. "זה עשוי להציג אותנו באור חיובי יותר בקהילה הבינלאומית מפני שאנחנו - עמדנו בהתחייבויות שלנו".
אחרים חושבים כי באינטרס האירני שארה"ב תיסוג מההסכם. "הדבר הטוב ביותר שיצא מעסקת הגרעין לממשל של הרפובליקה האסלאמית של אירן היא שזה השתיק את המעצמות", מסביר סאעד ראזה מוסאווי, פקיד ממשלתי בן 58. "הם ניסו להגיד שאירן לא אמינה, הם אלו שלא רצו להגיע להסכמות עם הקהילה הבינלאומית, אבל בגלל עסקת הגרעין, אירן גרמה לעולם להבין שאנחנו מחפשים היגיון. אנחנו לא פוחדים מההחלטה של טראמפ, אנחנו נתמודד איתו בלי חשש, גם אם הוא יחליט לפרוש מההסכם, זה לא ייפגע בנו. אנחנו בחרנו את הדרך שלנו, אם היא תפרוש - ארצות הברית היא זו שתספוג את הנזק – לא אנחנו".
אליריזה יארמוחמדי, מנהלת חברת קוסמטיקה בת 46, מעריכה אף היא כי נסיגה אמריקנית מההסכם תפגע באמינות שלה לגבי יכולתה לעמוד בהסכמים. "זה לא פשוט לארה"ב לפרוש מההסכם מפני שאם היא תפרוש - צפון קוריאה לא תרצה לנהל איתה משא ומתן", היא אומרת. "היא לא תרצה לנהל מגעים עם מדינה שפרשה מהסכם שחתמה אחרי שנתיים, חוץ מזה, מי אומר שהנשיא הבא יכבד את ההבנות שעליהם חתם הנשיא הזה".
מעבר למצב הכלכלי החמור באירן, נדמה שחוסר הוודאות היא שבעיקר מקשה על הציבור. "לא ראינו שום צמיחה כלכלית במדינה, שום הטבות לעם עד עכשיו", מסביר מוחמד חאלג'י, מתווך דירות בן 27. "הסכם הגרעין אולי הביא להקלה חלקית, אבל זה לא משהו שאנשים כמוני מרגישים. כולנו חושבים היום על העתיד בחוסר וודאות. כולם חוששים מהעתיד, גם אני. אני לא יודע מה יהיה, אם נצליח לשרוד את העניין הזה או לא, זה מצב שנוגע לכולנו".