רוסיה לישראל:
בדרך לאסד: ה-S300 של סוריה, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

רוסיה מעמיקה את מעורבותה בסוריה: שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר הלילה (שלישי) כי ארצו תצייד בקרוב את משטר אסד במערכת ההגנה המתקדמת S-300 בתגובה למתקפה המשותפת של ארה"ב, בריטניה וצרפת.

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

 לדברי לברוב, המתקפה "שכנעה אותנו לעזור לצבא סוריה כדי להרתיע את התוקפנות". בריאיון ל-BBC טען הדיפלומט הרוסי הבכיר ביותר כי הנשיא פוטין ניסה להימנע מהמהלך במשך שנים, אך שוכנע במהלך סוף השבוע.

"הנשיא פוטין כבר התייחס לנושא הזה והזכיר כי לפני מספר שנים, לבקשת השותפים שלנו, החלטנו לא לספק את S-300 לסוריה", אמר לברוב. "כעת, כאשר התוקפנות המקוממת הזו בוצעה מצדן של ארה"ב, צרפת ובריטניה , עלינו לחשוב איך לוודא שסוריה מוגנת כמדינה".

שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב (צילום: רויטרס, חדשות)
מאשים את המערב ב"פזיזות". לברוב|צילום: רויטרס, חדשות

במהלך הריאיון דחה לברוב פעם נוספת את הטענה כי אסד השתמש בנשק כימי בדומא ותקף את המעצמות שמאשימו את אסד לשווא. באשר למתיחות בסוריה, שרק הלכה והחריפה לאחר יום שבת, אמר שר החוץ של רוסיה כי הוא "מאמין שזה מצב שנוצר באמצעות ההתנהגות הפזיזה מאוד של עמיתינו המערביים שלנו".

טראמפ מנסה לגבש כוח צבאי ערבי בסוריה

בתוך כך, הלילה דיווח הוול סטריט ג'ורנל האמריקני כי ממשל טראמפ מנסה לגבש כוח צבאי משותף של מספר מדינות ערביות כדי שיחליף את הכוחות של צבא ארה"ב המוצבים בסוריה. על פי הדיווח, פנייה בנושא הועברה לסעודיה, מצרים, קטר ואיחוד האמירויות.

בנאום שנשאה אתמול ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי היא אמרה כי "לא ביצענו את התקיפה בגלל שהנשיא טראמפ ביקש, אלא מכיוון שהאמנו שזה הדבר הנכון לעשות ואנחנו לא לבד. יש תמיכה בינלאומית רחבה לפעולה שלנו".

"המתקפה בדומא - כתם על האנושות"

"העובדה שזוועה כזו, כמו המתקפה הכימית, יכולה להתבצע בעולמנו כיום היא כתם על האנושות", הוסיפה מיי. "איש לא צריך לפקפק בנחישות שלנו - אנחנו לא יכולים לראות שום תרחיש בו השימוש בנשק כימי זוכה לנורמליזציה".

ר
ר"מ בריטניה מיי|צילום: רויטרס

ביום ראשון האחרון נערך דיון חירום במועצת הביטחון של האו"ם בעקבות תקיפת הקואליציה לבקשת רוסיה. במהלך הדיון אמרה השגרירה האמריקנית היילי כי התקיפה יצאה אל הפועל "לא כנקמה, לא כעונש, לא כמצג של עוצמה, אלא כדי להרתיע מפני שימוש עתידי בנשק כימי".

מערכת ההגנה הרוסית S-300 היא מערכת הגנה לטווח רחוק שפיתוחה החל עוד בזמן המלחמה הקרה בשנות ה-70 בידי ברית המועצות ומשמשת כיום את רוסיה וחלק גדול מבעלות בריתה כנשק נגד מטוסים וטילי שיוט.