המסע לבחירת הנשיא או הנשיאה הבאים של צרפת מתחיל - ואירופה כולה סקרנית לגלות כיצד הוא יסתיים: עשרות מיליוני אזרחים בצרפת יזכו לממש היום (ראשון) את זכותם הדמוקרטית וייצאו לקלפיות הפזורות ברחבי המדינה על מנת לבחור את הנשיא ה-25 של צרפת או הנשיאה הראשונה בתולדות הרפובליקה. 11 מועמדים רוצים להחליף את הנשיא הפורש פרנסואה הולנד ולהנהיג את צרפת ב-5 השנים הבאות. ביניהם יש 5 מועמדים עיקריים - ורק אחד או אחת צפויים להפוך לנשיא או לנשיאה הבאה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

הבחירות הפעם הן גורליות כיוון שהן יכולות לשנות את פניה של אירופה, בין היתר עקב כך שהנשיא או הנשיאה שייבחרו ייכנסו לתפקיד כשאתגרים עצומים מוטלים על כתפיהם: התמודדות עם בעיית הטרור וההגירה ושאלת ההישארות באיחוד האירופי.

היה אמור לנצח בקלות והסתבך. פיון (צילום: רויטרס)
היה אמור לנצח בקלות והסתבך. פיון|צילום: רויטרס

הנשיא או הנשיאה הבאים כנראה לא יגיעו מאחת המפלגות הגדולות. נגד פרנסואה פיון מהמפלגה השמרנית, ראש הממשלה לשעבר שלפני חצי שנה סבר שהוא לוקח את הבחירות בהליכה, עלו חשדות בשחיתות שסיבכו אותו והובילו לירידה דרמטית בתמיכה בו.

היורש  ישלם את המחיר. בנואה המון (צילום: רויטרס)
היורש ישלם את המחיר. בנואה המון|צילום: רויטרס



סיכוייו של בנואה המון מהמפלגה הסוציאליסטית להיבחר לתפקיד נמוכים אף הם - בעיקר בגלל שמנהיג מפלגתו, הנשיא המכהן של צרפת, פרנסואה הולנד, אכזב את בוחריו - מה שיגבה כנראה מחיר כבד מהמון ומהמפלגה הסוציאליסטית בקלפיות.

התסריט שאירופה חוששת ממנו: נשיאת צרפת מארין לה פן

ויש בבחירות האלה גם שני מועמדים משני הקצוות של המפה הפוליטית בצרפת, אחת מהן מעוררת חשש גדול באירופה: מועמדת החזית הלאומית הקיצונית, מארין לה פן. אותה מועמדת שהצהירה שתאסור על סימני היכר דתיים במרחב הציבורי, שתילחם בהגירה ושבכוונתה להוציא את צרפת מהאיחוד האירופי.

התקשרה לברך. לה פן (צילום: רויטרס)
המועמדת הקיצונית תהפוך לנשיאה? לה פן|צילום: רויטרס



מועמד השמאל הקיצוני שלא מאמין בעצמו בהישארות צרפת באיחוד האירופי הוא ז'אן לוק מלנשון. הוא מזדהה עם ערכי הקומוניזם, לא מאמין גם בחוקה הצרפתית ומקווה לקצר את שבוע העבודה של הצרפתים ל-32 שעות בלבד.

קיצוני משמאל. ז'אן לוק מלנשון (צילום: רויטרס)
קיצוני משמאל. ז'אן לוק מלנשון|צילום: רויטרס

ועוד לא דיברנו על הכוכב של הבחירות האלה, שסחף את הצרפתים בחודשים האחרונים עם הכריזמה שלו והתנועה החדשה שהקים, העונה לשם "קדימה", עמנואל מקרון בן ה-39. שר האוצר הצרפתי לשעבר שפרש מהמפלגה הסוציאליסטית הוא השם החם לתפקיד הנשיא הבא של צרפת - והוא מסקרן את הצרפתים פחות בגלל מדיניותו שאינה ממש ברורה, ויותר בגלל סיפורו האישי שכבר ידוע לכל - התלמיד שנישא למורה שלו מהתיכון, המבוגרת ממנו ב-24 שנים.

עיצב את הפרלמנט למידותיו, מקרון (צילום: רויטרס)
הכוכב העולה שיגיע לארמון האליזה? מקרון|צילום: רויטרס

נכון להיום, המצב בסקרים צמוד בין המועמדים. אף אחד מהם לא צפוי לעבור את רף 50 אחוזי התמיכה, ולכן לאחר הסיבוב הראשון שנערך היום, ייבחרו רק שני המועמדים עם מספר הקולות הרב ביותר - והם יתמודדו בסיבוב השני והמכריע של הבחירות, שייערך ב-7 במאי. אחד מהם - יהיה מנהיג או מנהיגת צרפת.