חיים ומאויימים מהאוקיאנוסים (צילום: רויטרס)
חיים ומאויימים מהאוקיאנוסים|צילום: רויטרס

עד שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ לא הכריז על נסיגת ארה"ב מהסכם האקלים, כתבות על איכות הסביבה וסכנת ההתחממות הגלובלית לא תפסו את הכותרות הראשיות. אבל היום (חמישי), בתזמון מיוחד, מציינים בעולם את "יום האוקיינוסים הבינלאומי", שנועד לבטא את החשיבות שבשמירה על מקווה המים העצום הזה מפני הסכנות הצפויות.

שינויי מזג האוויר הרסו נמל טבעי  בקיריבא (צילום: רויטרס)
שינויי מזג האוויר הרסו נמל טבעי בקיריבא|צילום: רויטרס

לכבוד האירוע, מטה האו"ם בני יורק ארגן כנס בינלאומי ראשון מסוגו שמטרתו להגן על האוקיינוסים מבני האדם. בפתיחת הכינוס אמרה איזבלה לובין, יו"ר הוועידה וסגנית ראש הממשלה השוודית, כי "אנחנו יודעים שהאוקיינוסים בסכנה. אנו צריכים לשבת יחד ולנסות לגבש פתרונות".

החיים באוקיאנוסים - בסכנה (צילום: Andrea Borgarello/ World Bank UN)
החיים באוקיאנוסים - בסכנה|צילום: Andrea Borgarello/ World Bank UN

עבור תושבי האיים הקטנים בלבם של האוקיינוסים, המתגוררים במדינות האיים כמו פיג'י, פלאו וטובאלו - הים הוא המקור העיקרי לפרנסה. אך עם שינויי האקלים, הזיהום והדייג חסר הגבולות - האוקיינוסים הופכים למאגר פסולת מזוהם עם מפלס גבוה שמאיים על קהילות שלמות.

פאלאו - רגעים אחרונים של אומה? (צילום: רויטרס)
פאלאו - רגעים אחרונים של אומה?|צילום: רויטרס

"הזמן שלנו להציל את הימים נגמר", התריע ראש ממשלת פיג'י ג'וסיה וורג' באינימראמה. "כואב לראות, בתקופת חיי, את ההרס המהיר של מקורות המחיה שלנו - החיים של האנשים שלנו". בפרפרזה לתכנית הריאליטי "הישרדות", המצולמת במדינות אלה, אמר אחד מהמנהיגים בוועידה כי "אנו במאבק הישרדות אמתי".

פאלאו - איים נשטפים בזרם (צילום: רויטרס)
פאלאו - איים נשטפים בזרם|צילום: רויטרס

אחת ההצעות שעלו בוועידה היא שמדינות יקדישו שטחים נרחבים לאורכם של החופים להפיכתם למעין שמורות טבע, שבהם השלכת פסולת ודיג יהיו אסורים. במדינת פלאו, למשל, בודדו 80% מהשטח הימי של המדינה בניסיון לשמור על מקורות המחייה של תושבי האי לעתיד. מזכ"ל האו"ם התייחס לתופעה ואמר כי "יש להימנע מקטסטרופה גלובלית בעתיד".

החיים בים בפיג'י (צילום: רויטרס)
החיים בים בפיג'י|צילום: רויטרס

במהלך הוועידה חזרו הנוכחים להחלטה של טראמפ לגבי הסכם האקלים ורבים מהם הביעו חשש מפני חורבן. המנהיגים אמנם ציינו כי הדבר הטוב שיצא מההכרזה של טראמפ הוא תשומת הלב העולמית שנושא האקלים משך, אך הם מאמינים כי עליית ההתחממות הגלובלית שמביאה לעליית מפלס המים - עשויה לחסל בעתיד את חייהם המשותפים באזור.