הים כחול ויפה, אבל גם מלא בפלסטיק: חוקרים מאוסטרליה טוענים כי בעולם לא מודעים באמת לכמויות הפלסטיק שמציפות את החופים, הימים והאוקיינוסים. למעשה, הם טוענים כי האנושות חשופה רק ל-20% מפסולת הפלסטיק וכי 80% ממנה נעלם מעין החוקרים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

ד"ר ג'ניפר לאוורס מהמכון ללימודי האוקיאנוסים ואנטארקטיקה באוניברסיטת טסמניה, חקרה חופים נידחים, כאלה שאמורים להיות גן עדן מרוחק מהשפעה אנושית - והגיעה לממצאים העגומים. "זה המשבר הבא של האנושות", היא מזהירה. "מה שאנחנו יודעים כיום הוא רק קצה הקרחון".

ד"ר לאוורס ערכה בדיקות בחופי איי קוקוס, טריטוריה אוסטרלית במימי האוקיינוס ההודי - וגילתה שתושבי האיים מוציאים צוותים מיוחדים כדי לנקות את החופים ולאסוף טונות של כלי פלסטיק מאינדונזיה, הודו וסין - שעשו מרחק של אלפי קילומטרים בים עד שנסחפו אליהם.

זיהום בחוף פלמחים (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
רוב הפסולת מפלסטיק - לא נראית לעין|צילום: המשרד להגנת הסביבה



600 תושבי איי קוקוס מיואשים ובכל יום הם אוספים את כמויות הפלסטיק העצומות מהים. "זו בעיה גדולה", אמר אחד התושבים. "אנחנו אי קטנטן באמצע שום מקום ולא יכולים להתמודד עם כל זה לבד".

על פי המחקר שערכה לאוורס, מנקי החופים מוצאים רק 20-25 אחוזים מהפלסטיק בחופים. "בין מה שבאמת קיים שם לבין התמונה המלאה יש הבדל עצום", היא מדגישה.

"זו טרגדיה, זה כבר נוגע לחיי אדם"

אלא שהממצאים באיי קוקוס הם רק משל למה שקורה סביב העולם. את כמות הפלסטיק באוקיינוסים אמנם אי אפשר למדוד, אבל כן אפשר לקבל תמונה די מדויקת על הכמות מכמות הפלסטיק שנמצאת על החופים המבודדים. לאוורס טוענת ששליש מהטינופת על החופים - מקורה בתוצרי פלסטיק שונים כמו שקיות או בקבוקים.

לאוורס ופעילים למען נקיון האוקיינוסים בוחנים מהיכן בדיוק מגיעים פריטי הפלסטיק וכיצד ניתן בכל זאת להתמודד עם התופעה המטרידה. "זה יכול להיות האדם שמייצר את מוצרי הפלסטיק או מי שמשתמש בו וזורק או הרשויות שזורקות את הפסולת הזו לים", מספרת היידי טייילור, הפעילה למען ניקיון החופים באיים. "אם נבין את התהליכים האלה טוב יותר, אולי ניצור הזדמנות להתמודד עם הבעיה".

תושבים מנקים פסולת פלסטיק מהחופים (צילום: SKY NEWS)
תושבים מנקים פסולת פלסטיק מהחופים|צילום: SKY NEWS



"על הממשלות ברחבי העולם להבין את גודל הבעיה ועד כמה היא תהיה משמעותית בעתיד", מזהיר תושב איי קוקוס, מייקל בטואין. "זה משבר שינויי האקלים הבא. אף אחד לא מבין עד כמה זה גרוע. אנחנו כאן באי מסתמכים על מזון מהים - ועכשיו כשהוא מזוהם הסוגיה הזו נוגעת לא רק להצלת צבי הים, היא נוגעת באופן ישיר לבריאות האדם".