רשת של עסקאות סודיות והלוואות בסך כולל של יותר משני מיליארד דולרים מוליכות לאדם אחד - ולדימיר פוטין - כך עולה מ"מסמכי פנמה", המתפרסמים הערב (ראשון) בגארדיאן הבריטי ובעוד שלל כלי תקשורת ברחבי העולם. שמו של הנשיא הרוסי לא מופיע באף אחד מהמסמכים, אולם התמונה לא מותירה מקום רב לספק: חבריו הרוויחו מיליונים מעסקאות שלא יכולות היו להיסגר ללא חסות משמעותית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מהמסמכים עולה כי משפחתו של פוטין הרוויחה חלק ניכר מהכסף הזה, ונדמה כי יש לו יד חופשית לעשות שימוש בכספי חבריו. המסמכים הם חלק מהדלפה חסרת תקדים של מיליוני מסמכים ממאגר "מוסאק פונסקה", פירמת עורכי הדין הרביעית בגודלה בעולם. מהמסמכים עולה כיצד העשירים ובעלי העוצמה מצליחים לנצל חוקי מס מגוונים ברחבי העולם בשלל דרכים.
שביל הכסף מתחיל בפנמה, וממשיך דרך רוסיה, שווייץ וקפריסין, וכולל בין היתר גם את אתר הסקי הפרטי שבו בתו הצעירה של פוטין, קתרינה, נישאה ב-2013. זרקור בולט במיוחד מאיר על סרגיי רולדוגין, חברו הטוב ביותר של פוטין שאף הכיר לו את אשתו ומשמש סנדק לבתו הבכורה מריה.
הדיקטטורים שהרוויחו מהעסקאות
רולדוגין, מוזיקאי במקצועו, צבר הון המוערך בלפחות 100 מיליון דולרים. בהצהרות ההון שהגיש לבנקים בשוויץ ובלוקסמבורג טען כי אינו מקורב לבכירי ממשל רוסים, ואף הצהיר כי אינו איש עסקים.
עם זאת, מהמסמכים עולה כי הוא מחזיק ב-12.5% ממניות חברת הפרסום הטלוויזיוני הגדולה ברוסיה, "וידאו אינטרנשיונל", המגלגלת מחזור רווחים של כ-800 מיליון ליש"ט בשנה. כמו כן, הוא מחזיק ב-3.2% מבנק "רוסייה", הבנק הפרטי של סנט פטרסבורג עליו הוטלו סנקציות בידי ארה"ב לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה.
בראש הבנק עומד יורי קובלצ'וק. לטענת האמריקנים, קובלצ'וק משמש "בנקאי פרטי" לבכירי ממשל רוסיים רבים, בהם גם פוטין. מהמסמכים המודלפים עולה כי קובלצ'וק ובנק "רוסייה" הצליחו להעביר לפחות מיליארד דולרים לגוף בנקאי ייעודי בשם "סנדלווד קונטיננטל".
הכספים הללו הגיעו מסדרת הלוואות לא מאובטחות מ"הבנק המסחרי הרוסי", בנק קפריסאי בשליטה ממשלתית, ומבנקים ממשלתיים נוספים. אין במסמכים כל הסבר מדוע הבנקים הסכימו להעניק הלוואות כה חריגות. חלק מהכספים הולוו בחזרה למקלט מס ברוסיה בריבית גבוהה במיוחד, כשהרווחים הועברו לחשבונות שוויצריים סודיים.
פוטין ביקש להמנע ממקלטי מס - וחבריו הקרובים ביותר עשו בהם שימוש
חלק מהכספים אף הועברו ישירות למעגל הקרוב של נשיא רוסיה, כשמקורביו זכו להלוואות בריבית נמוכה במיוחד וללא כל צורך בערבויות. טרם ברור אם מי ממקורביו של פוטין אי פעם החזיר את ההלוואות הללו. בשנים 2010 ו-2011 העניקה "סנדלווד" שלוש הלוואות בשווי 11.3 מיליון דולרים למקלט מס בשם "אוזון", שבבעלותה אתר הסקי הפרטי "איגורה" באזור לנינגרד. "איגורה" שייכת לקובלצ'וק ולחברת "סיפריוט", כשפוטין נוהג לבקר בו לעיתים קרובות ובתו הצעירה קטיה אף נישאה בו בשנת 2013.
פוטין עצמו קרא בעבר לא פעם לאזרחי רוסיה שלא להשתמש במקלטי מס אלא להשקיע את כספם ברוסיה. למרות זאת, מהמסמכים עולה כי חברים קרובים נוספים שלו עשו שימוש במקלטי מס כדי להחביא מיליונים, בהם סוחר הנפט גנדי טימצ'נקו, חבר קרוב של פוטין מזה 30 שנים; ארקדי ובוריס רוטנברג, חברי ילדות של הנשיא הרוסי וכיום קבלני ענק; וכן אחד מבעלי קבוצת הכדורגל "ארסנל", אלישר אוסמנוב. יש לציין כי אין עדות לפעילות בלתי חוקית של מי מהם.
המסמכים הרבים - יותר מ-11 מיליון מהם - הגיעו לעיתון הגרמני "סודויוטשה צייטונג", והופצו בקרב כלי התקשורת דרך איגוד עיתונאים חוקרים בינלאומי. כשראש ממשלת איסלנד, סיגמונדור דויד גונלאוגסון, נשאל על חלקו בפרשה - שמו עלה במסמכים בהקשר לחברה בשם "ווינטריס" - הוא הפסיק מיידית את הראיון ויצא מהחדר. "מה אתה מנסה להמציא כאן? זה לא מתאים", אמר לפני שיצא מהחדר, אך הספיק להצהיר כי מדובר בחברה שמדווחת באופן מלא לרשויות המס האיסלנדיות.
המסמכים קושרים לא פחות מ-72 מנהיגים בעבר ובהווה ל-"מוסאק פונסקה", בהם גם דיקטטורים המואשמים בבזיזת מדינותיהם. בין היתר עלו שמותיהם של נשיא מצרים לשעבר מובארק, מנהיג לוב לשעבר קדאפי ונשיא סוריה בשאר אסד. החברה טוענת, מצידה, כי פעלה במשך ארבעה עשורים מבלי שאי פעם תואשם בפלילים.