הורשע. השומר הנאצי ריינהולד הנינג (צילום: רויטרס)
הנינג בבית המשפט, ארכיון|צילום: רויטרס

הכרעה במשפטו של השומר מאושוויץ: ריינהולד הנינג, חבר לשעבר במפלגה הנאצית, הורשע למרות גילו המתקדם - 94. בית משפט בגרמניה שלח אותו היום (שישי) לחמש שנות מאסר, לאחר שקבע כי הנינג סייע ברצח של כ-170 אלף איש כאשר שימש כשומר במחנה ההשמדה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

"אני מתבייש, ידעתי מה קורה בתוך המחנה ולא עשיתי דבר כדי למנוע זאת", אמר הנינג במהלך המשפט לפני כחודש וחצי. הוא סיפר כי מעולם לא חשף בפני משפחתו את מעשיו במהלך מלחמת העולם השנייה, אך כעת הוא מעוניין להביע חרטה.

"אני רוצה לומר שזה מפריע לי מאוד שהייתי חלק מארגון פושע", אמר הנינג. "אני מתבייש שראיתי עוולות ולא מנעתי אותן, אני מתנצל על מעשיי ומאוד מאוד מתחרט". הנינג סיפר כי ידע שבתוך המחנה יהודים הוצאו להורג במקלחות גזים וגופתיהם נשרפו.

בבית המשפט הוסיף הנאשם, שישב בכיסא גלגלים, וסיפר כי "ניסיתי לשכוח מזה כל חיי - אושוויץ זה סיוט". לדבריו, הוא הועבר מהחזית למחנה ההשמדה ולא ידע מה מתבצע בין כתליו - אך תוך זמן קצר גילה כיצד פועלת מכונת ההשמדה. בתגובה, הנינג ביקש להיות מוצב בשער ובסיורים על מנת להיות רחוק מהאזור בו מתבצעות ההוצאות להורג.

ניצול השואה ליאון שוורצבאום עמד מולו בזמן העדות ואמר לאחר מכן: "איבדתי 35 בני משפחה, איך אפשר להתנצל על זה?". הניצול הוסיף: "אני לא כועס ולא רוצה שהוא יילך לכלא אבל הוא חייב לומר את האמת למען הדורות הצעירים". התובע העריך כי הסיכויים להרשעה גבוהים בשל עדותו של הנינג.

חלק מהתיעוד הנאצי הושמד במכוון (צילום: רויטרס)
אושוויץ (ארכיון)|צילום: רויטרס

משפט זה הוא הראשון מבין ארבעה משפטים דומים שעתידים להתרחש בגרמניה, שככל הנראה יהיו גם האחרונים מסוגם בשל גילם המבוגר של הנאשמים. הנינג, הראשון להישפט, היה בן 20 בשנת 1942 כשהחל את שירותו כשומר במחנה ההשמדה אושוויץ.

הנאשם העיד שהתנדב מרצונו לשרת כלוחם אס.אס כשהיה בן 18, וכי השתתף בקרבות במזרח אירופה בשלבים הראשונים של המלחמה לפני שהועבר לשרת באושוויץ בחורף 1942. החקירה של המשרד המיוחד לפשעי מלחמה נאצים בגרמניה מצאה שהנינג שירת באושוויץ-בירקנאו עד סוף 1944. הוא הודה כי שירת שם, אך לא כי היה מעורב ברצח.

פרקליטות דורטמונד המנהלת את המשפט נגד הנינג גייסה 38 ניצולים שיעידו נגדו מגרמניה, הונגריה, ישראל, קנדה, בריטניה וארצות הברית. אחת הניצולות היא ארנה דה-ווריאס, שגורשה לאושוויץ יחד עם אמה בשנת 1943. "אני ניצלתי, אך עד היום אינני יודעת בוודאות כיצד נהרגה אימי", סיפרה לאחרונה דה-ווריאס. "בקשתה האחרונה הייתה שאשרוד ואספר את האמת על מה שקרה לנו. אין בי שנאה, אך זה מרגיש צודק לראות את האדם הזה, שעבד שם בזמנו, עומד למשפט", הוסיפה.