ראש ארגון הבריאות העולמי מרגרט צ'אן הכריזה מלחמה גלובלית למען תזונה נכונה ולבלימת צריכת הג'אנק פוד. במסגרת הקמפיין שהיא מובילה, נפגשה ד"ר צ'אן עם שר הבריאות ליצמן, רגע לפני שיצא אתמול (שלישי) נגד מקדונלד'ס. ברשתות האמריקניות  CBS ו-ABC בחרו לא לדווח כי שר הבריאות הישראלי יוצא במאבק למען תזונה בריאה, אלא כתבו בכותרות שליצמן מכריז חרם על מקדונלד'ס תחת הציטוט "מקדונלדס אאוט - לא במדינתנו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"לפעילות שלנו בנושא קידום הבריאות יש חשיבות עצומה, אני יודעת שאתה שותף נאמן למהלך שלי להילחם בג'אנק פוד", אמרה ד"ר צ'אן לשר הבריאות הישראלי בסיומה של פגישה שנערכה בין השניים בתחילת השבוע. בעבר כבר פורסם כי צ'אן הכריזה ש"חלק מהעולם ממש אוכל את עצמו למוות בעוד חלק אחר גווע ברעב", וכעת ארגון הבריאות העולמי שבראשו היא עומדת פועל במרץ לצמצום הפרסומות בכל סוגי המדיה למוצרי המזון המהיר, פרסומות שמקדמות מזון עשיר בשומן, בסוכר ובמלח, במיוחד בתכנים שמיועדים לילדים.

גם בזכות הלחץ שמפעיל הארגון, רואות היום מדינות רבות בעודף משקל והשמנה של ילדים ומבוגרים כמגפה של המאה ה-21. כך למשל במספר ממדינות אירופה הממשל מפעיל רגולציות להגבלת הפרסום של מזון מהיר ובבריטניה, החלוצה בתחום, נאסר פרסום בטלוויזיה של מזון עשיר בשומן, סוכר ומלח במהלך שידורי תכניות ילדים.

תמונה מתוך קמפיין ממשלתי בריטי למאבק בהש (צילום: סקי ניוז)
תמונה מתוך קמפיין ממשלתי בריטי למאבק בהש|צילום: סקי ניוז



פול גרווד מאגף התקשורת של ארגון הבריאות העולמי, ממליץ לממשלות ברחבי העולם למלא תפקיד גדול יותר בהפחתת החשיפה של ילדים לשיווק של ג'אנק פוד. כך למשל הוא מפנה להנחיות של הארגון בנוגע לשיווק מזון מהיר ותזונה נכונה, אבל מדגיש שהבעיה אינה מיוחדת לילדים - על פי ארגון הבריאות גם אחד מכל שלושה מבוגרים סובל מעודף משקל, ואחד מכל עשרה מוגדר OBESE - שמן ברמה מסוכנת.

עוד הדגיש גרווד את דבריה של צ'אן שאמרה כי "דרך אספקת המזון השתנתה. אנו מייצרים מזון מתועש והשיווק וההפצה שלו נהפכו לגלובלית. כתוצאה מכך, המזונות הזולים והטעימים ביותר - הם לא הבריאים ביותר, והם נמוכים מאוד בחומרים מזינים".

"מדהים איך המזון המהיר חודר לשוק העולמי והג'אנק פוד הפך למצרך חדש בתזונה העולמית", הוסיפה צ'אן. "ממשלות צריכות להגדיר קריטריונים - אילו סוגי מזון מסוכנים וצריכים להיות תחת מגבלות שיווק". על פי נתונים של ארגון הבריאות - לפחות 2.5 מיליון אנשים בממוצע מתים כל שנה מסיבות להן קשר ישיר להשמנת היתר.