הכי קרובים לנאצים: לפני יותר מ-70 שנה, עם סיומה של מלחמת העולם השנייה במאי 1945 וכניעתה הסופית של גרמניה הנאצית, נעלמה מן העולם המפלגה הנאצית, שאחראית לזוועות הגדולות ביותר שידעה האנושות. אבל האידיאולוגיה הנאצית לא נעלמה מהעולם. בשבעת העשורים שחלפו ממלחמת העולם השנייה הוקמו שלל ארגונים וקבוצות שבחרו ללכת בדרכו של הצורר אדולף היטלר ולאמץ את העקרונות הגזעניים של מפלגתו: שנאת זרים, אנטישמיות ואמונה בכך שקיים בעולם גזע עליון - הגזע הארי, וגזעים נחותים ממנו.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מרבית הארגונים הללו, שניתן להגדירם כ"הכי קרובים" לאידאולוגיה של הנאצים, מרוכזים ביבשת שבה הכול החל - אירופה - והשינויים הדמוגרפיים הדרמטיים המתחוללים בה לאחרונה עקב גלי המהגרים המגיעים אליה רק מלבים את השיח הגזעני ומעניקים כוח לאותן תנועות להוביל סדר יום גזעני, מתריס ולעתים גם אלים.

השחר הזהוב, יוון

ב-1985 נוסדה ביוון תנועת "השחר הזהוב", תנועת ימין קיצוני ניאו-נאצית שהפכה שנים לאחר מכן למפלגה פוליטית לכל דבר. התנועה ומייסדה, ניקולאוס מיכלוליאקוס, מכחישים את השואה, נגועים באנטישמיות קשה ודוגלים בשנאה מובהקת לזרים. חבריה אף עושים שימוש בסממנים נאציים - ולראייה, דגל הארגון, שמזכיר באופן מובהק את דגלה של המפלגה הנאצית.

בבחירות שנערכו ביוון ב-2012 נכנסה המפלגה לראשונה לפרלמנט ואף זכתה ב-18 מושבים, זאת במקביל לקריאות של רבים במדינה להוציאה אל מחוץ לחוק לאחר שמקרי אלימות רבים שאירעו ביוון נקשרו בשמה. שיאם היה רצח של פעיל שמאל בידי אחד מחבריה.

יוביק, הונגריה

לעומת המפלגה היוונית, תנועת הימין הרדיקלי בהונגריה, יוביק, לא עושה שימוש בסממנים נאציים חיצוניים, אולם האידיאולוגיה שמנחה את חבריה דומה מאוד. המפלגה הימנית-קיצונית שהוקמה בשנת 2003 והפכה למפלגה השלישית בגודלה בהונגריה חרתה על דגלה שנאה מובהקת לזרים. שאחד המאבקים המרכזיים שלה הוא במאות אלפי הצוענים החיים במדינה.

לצד השנאה לזרים, מחזיקים חברי המפלגה והעומד בראשה, מורה להיסטוריה בן 37 בשם גאבור וונה, בדעות אנטישמיות קיצוניות: הם היחידים במרכז אירופה שדוגלים הן באנטישמיות הקלאסית לפיה היהודים "שולטים" בכלכלה העולמית ומאיימים להשתלט על הונגריה בפרט ועל העולם בכלל, והן באנטישמיות המודרנית - שמדגישה בעיקר שנאה לישראל ולמדינת היהודים. חבריה מתעבים גם קומוניסטים והומוסקסואלים - בדומה לנאצים.

"היהודים - סכנה ביטחונית". תומכי יוביק|צילום: רויטרס



בנובמבר 2012 התחוללה סערה בהונגריה, לאחר שחבר המפלגה הקיצונית הציע לספור את כל היהודים החיים במדינה - ובעיקר את היהודים החברים במוסדות השלטון ההונגריים - כיוון שלדעתו הם מהווים "סכנה ביטחונית". מנהיג המפלגה אף האשים את ישראל בניסיון לשים את ידיה על אדמות הונגריה.

ההתנגדות הנורדית, סקנדינביה

תנועה נוספת בעלת מאפיינים קיצוניים שהולכת וצוברת תאוצה בסקנדינביה ושנוסדה בשוודיה היא תנועת ההתנגדות הנורדית. התנועה מובילה מדיניות חסרת פשרות של לוחמה בהגירה לשוודיה של אנשים שאינם לבנים. את התנועה, בראשה עומד סימון לינדברג, ייסדו מספר פעילי ימין קיצוני ששוחררו ממאסר באמצע שנות ה-90' והיו חברים בעבר בתנועה קיצונית אחרת - "ההתנגדות הארית הלבנה".

חברי התנועה, שהפכה למפלגה פוליטית, מצטטים בכתביהם את אדולף היטלר. מטרתם היא להוביל למהפכה בשוודיה, הידועה כמדינה ליברלית במיוחד ופתוחה בפני מהגרים, ולכונן בה ממשלה ברוח האידיאולוגיה הקיצונית בה הם מאמינים - בין אם באמצעות בחירות או מהפכה.

המסוכן בסקנדינביה. ההתנגדות הנורדית
המסוכן בסקנדינביה. ההתנגדות הנורדית|צילום:



חבריה, שעורכים מצעדים ומחאות נגד הזרים הרבים שמהגרים למדינה, מדגישים כי שפיכות דמים לצורך הגשמת מטרתם היא בלתי נמנעת. רבים בשוודים מאמינים כי מחנות האימונים שלהם ביערות נועדו להכין אותם ליום בו יחלו במהפכה אזרחית.

"זרועות הביטחון בשוודיה מגדירים את הארגון כמסוכן ביותר בסקנדינביה כיום", מסביר ד"ר מיכאל שנקמן, חוקר במרכז קנטור לחקר יהדות אירופה. "הם מסוכנים בגללל הפעולות שהם נוקטים וההפגנות האלימות שלהם".

לדבריו, חברי הארגון טוענים שמשבר המהגרים באירופה הוא חלק מ"קונספירציה של יהודים להשתלט על העולם ולהחליש את הגזע הארי", ולפיכך "אסור לדבר על משבר הפליטים בתקשורת, כי היהודים שולטים גם בתקשורת, שזו השקפה נאצית קלאסית".

אנשי "משמר המהגרים" מסיירים ברחובות

גל המהגרים שפוקד בתקופה האחרונה את אירופה, גורם לארגונים ומפלגות ימניות-קיצוניות הדוגלות במדיניות של שנאת זרים ואף באנטישמיות, להרים את ראשיהם ולצבור עוד כוח: מפלגות בעלות מצע דומה באוקראינה וברוסיה ומספר ארגונים בעלי מאפיינים ניאו-נאציים במדינות הבלטיות. רק בחודש שעבר נכנסה לראשונה מפלגה בעלת סממנים ניאו-נאציים גם לפרלמנט בסלובקיה.

סיורים בערים ל
סיורים בערים ל"הגנה" ממהגרים. חיילי אודי|צילום: רויטרס

בפינלנד קם לאחרונה ארגון העונה לשם "חיילי אודין", על שם האל הבכיר במיתולוגיה הנורדית. מדובר בקבוצת משמר אזרחי ימנית קיצונית ששמה לה למטרה להגן על המקומיים מפני המהגרים. עטויי חולצות שחורות, חברי הארגון מסיירים ברחובות הערים להגן מפני ה"פשע שמביאים איתם המהגרים" - כך לטענתם.

בראש הצועדים עומד מייסד הארגון, מיקה ראנטה בן ה-29, שהודה כי הוא למעשה ניאו-נאצי ואף הורשע בעבר בתקיפת מהגרים על רקע גזעני. ארגונו הולך ומתפשט במדינות סקנדינביה ומערב אירופה, בהן כבר ניתן להבחין ביותר ויותר פעילים עטויי החולצות השחורות עם לוגו הוויקינג, עטוי דגלה של כל מדינה בה הם פועלים - כשהמטרה זהה: מאבק במהגרים.

מחודדי המצנפת שונאי הזרים


רחוק יותר, בארצות הברית, פועל כבר שנים אחד ארגון גזעני וקיצוני נודע, ארגון הקו קלוקס קלאן (KKK), הדוגל בעליונותו של הגזע הלבן ובאנטישמיות. הוא נוסד ב-1867, לאחר מלחמת האזרחים האמריקנית, במטרה למנוע מאזרחים שחורים להצביע בבחירות. חבריו מזוהים בגלימות הלבנות עם הברדסים המשולשים המסתירים את פניהם ובמצעדים ההמוניים שהם עורכים ברחובות כשהם אוחזים בידיהם בלפידים.

בשנות ה-20 של המאה הקודמת אף מנה הארגון מיליוני חברים שהיוו כ-15% מכלל בעלי זכות הבחירה בארצות הברית והיו לו סניפים רבים ברחבי המדינה. כיום הוא מונה כמה אלפי חברים רשמיים. חברי הארגון, שהוקם גם על רקע אנטישמי מובהק, נוקטים בפעולות אלימות כלפי קבוצות שונות - בהן שחורים, יהודים ונוצרים קתולים.

מאמינים בעליונות הגזע הלבן. קו קלוקס קלא (צילום: רויטרס)
מאמינים בעליונות הגזע הלבן. קו קלוקס קלא|צילום: רויטרס



הדגל אותו הם נושאים באותן תהלוכות מזכיר בצבעיו את זה של הדגל הנאצי - באדום ובשחור - והצלב שבמרכזו בעל דמיון לצלב הקרס בו עשו הנאצים שימוש. עוד נצפה במצעדים שמקיימים חברי הארגון גם דגל הקונפדרציה האמריקני - שיש הרואים בו עד היום כסמל לעליונות הגזע הלבן, עוד מימי מלחמת האזרחים האמריקנית.

לפני כשנה, הודיע מנהיג הארגון, ג'ון אבאר, כי בכוונת חבריו לזנוח את המצע הגזעני - וכי הוא יהיה פתוח גם לשחורים, להיספנים ואף ליהודים - זאת בתנאי שיקבלו את העקרונות האחרים של ה-KKK. עם זאת, קולות של בכירים אחרים בארגון טענו כי הדבר אינו נכון - וכי הוא נעשה עקב רצון אישי של אבאר לצבור אהדה פוליטית. בפברואר האחרון,הביע ראש ארגון הקו קלוקס קלאן לשעבר, דייויד דיוק, תמיכה במועמד לנשיאות ארה"ב, איל ההון דונלד טראמפ ואמר כי הצבעה נגדו היא "בגידה במורשת האמריקנית".