מבצע חילוץ בלב ים תחת חשש כבד: צוותים רבים מאיטליה ומלטה החלו היום (ראשון) בחיפושים אחר המהגרים האפריקנים, שטבעו לאחר שהספינה הרעועה בה שטו מלוב לאירופה התהפכה. על הספינה היו כ-700 איש, ורק 28 מהם נמשו מהמים עד כה. החשש הוא שרוב האחרים לא יימצאו בחיים, ולפחות 24 גופות אותרו עד כה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הניצולים שנמשו ממי הים התיכון, כ-200 קילומטרים דרומית לאי האיטלקי למפדוזה וסמוך למלטה, הועברו לחופי סיציליה, שם הם מקבלים טיפול רפואי. לפי הדיווחים, הספינה החלה לטבוע כ-60 קילומטרים מלוב כשניסו לעבור לספינת סחר גדולה שעברה בסמוך. הפליטים התרכזו כולם בצד אחד של הספינה, שלא עמדה בעומס והחלה לשקוע.

האפיפיור פרנציסקוס הביע זעזוע מהמקרה, שהפך לתופעה נפוצה במי הים התיכון: "קיים חשש שמאות מהם מתו", אמר בעצרת בוותיקן וביקש מהקהל להתפלל עבורם בדממה. "הם גברים ונשים בדיוק כמונו, שחיפשו חיים טובים יותר. הם רעבים, נרדפים, פצועים, מנוצלים - קורבנות מלחמה שרק מחפשים אושר".

"הייאוש נמשך, מאות אלפים מחכים לעלות על הספינות הללו"

האפיפיור קרא למנהיגי העולם "לפעול במהירות ובנחרצות כדי למנוע את הטרגדיות האלה ואת המקרים הבאים. אסור לנו להפסיק לפעול בנושא ההגירה, ועלינו להגיב ולהיערך לכך באופן נרחב". בכיר במשמר החופים האיטלקי דיווח כי הצוותים זיהו "כתמי נפט גדולים, פיסות עץ וחליפות הצלה". דובר משמר החופים האיטלקי הבהיר כי כעת המאמצים מתמקדים בנוסעים חיים, אך בהמשך "סביר להניח שנמצא רק גופות".

רוברטה מטסולה, חברת הפרלמנט האירופי ממלטה הסמוכה לזירת האסון, אמרה לרשת CNN כי על המדינות מצפון אירופה "לחלוק באחריות למצב" עם שכנותיהן מדרום. "האנשים הללו ימשיכו להגיע, הייאוש נמשך - יש כמעט מיליון שמחכים לעלות על סירות או ספינות ולהגיע לאירופה כדי לחפש חיים טובים יותר, וצריך להכיר בכך", הוסיפה.

פדריקה מוגריני, שרת החוץ של האיחוד האירופי, אמרה כי על הממשלות באירופה לפעול כדי להגן על המהגרים. "יותר מדי פעמים בעבר אמרנו 'לעולם לא עוד', עכשיו זה הזמן לאיחוד ולמדינות למנוע את הטרגדיות הללו ללא עיכוב". הבכירה הוסיפה כי "על כולנו להציל חיי אדם, להגן על הגבולות ולהילחם בסחר בבני אדם". שרי החוץ של האיחוד האירופי צפויים להתכנס בלוקסמבורג על מנת לדון בתופעה ובדרכים לפתרונה.

 

האזור שבו התהפכה הספינה
האזור שבו טבעה הספינה|צילום:

אסון רודף אסון בים התיכון

נשיא צרפת פרנסואה הולנד קרא למנהיגי אירופה לכנס פגישה ולדון במותם של המהגרים בים התיכון אחר האסון היום. מארק מיקאלף, עיתונאי מלטזי, אמר לרשת BBC כי "האירועים האלה די נפוצים לצערנו הרב. ראינו את התרחיש הזה חוזר על עצמו, כאשר ספינה מתהפכת דווקא בזמן החילוץ". "ספינות סחר לא מצוידות בהתאם לחילוץ והן מתבקשות לבצע משימה שלא יועדה להן", הוסיף העיתונאי מיקאלף.

משמר החופים האיטלקי הכריז מצב חירום בעקבות האסון וכך גם הרשויות במלטה הסמוכה לאזור שבו טבעה הספינה. ממשלת מלטה שלחה כלי שיט לזירה על מנת לסייע במאמצי החיפוש וראש הממשלה ג'וזף מוסקט אמר כי קיים חשש לחייהם של רוב הנוסעים. "כוחות ההצלה משייטים במים, והם בודקים אם יש חיים בין הגופות הצפות". 

הניצולים
הניצולים|צילום:

לפני חמישה ימים בלבד דווח כי 400 מהגרים טבעו למוות בים התיכון, לאחר שסירה ועליה 550 מהגרים טבעה בעת שניסו להגיע מלוב לאיטליה. ארגונים הומניטריים קראו לאיחוד האירופי להגביר את הפיקוח הימי לקראת חודשי הקיץ, אז מתגברת הגעתם של המהגרים.

בשבועות האחרונים מגיעות מדי יום ספינות רעועות מחופי צפון אפריקה כשעליהם מהגרים ממדינות שונות כמו סומליה, מאליף לוב, סודן ועוד. בפברואר האחרון טבעו למוות 300 מהגרים שניסו לחצות את הים במזג אוויר סוער במיוחד.